Στον τελικό Νικολαϊδου – Ασουμανάκη και η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών των ανδρών
Επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί για μια θέση στον τελικό οι Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το πλήρωμα του ελληνικού διπλού σκιφ γυναικών θα διεκδικήσει ένα δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία μετά το χάλκινο των Γιαζιτζίδου/Τσιάβου στο Λονδίνο (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και τέταρτο στο σύνολο για τα ελληνικά κουπιά, την Πέμπτη (11/8), στις 16:10. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό κωπηλασίας γυναικών σε Ολυμπιακή ρεγκάτα, με τις Μπισκιτζή/Τσιάβου να είναι πρώτες που το πέτυχαν, στο Πεκίνο το 2008 καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Οι Ελληνίδες τερμάτισαν πρώτες στην 1η ημιτελική σειρά τους με χρόνο 6:51.99.
Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών των ανδρών: Στον τελικό το ελληνικό πλήρωμα
Αν και πρωτάρηδες σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι τρεις από τους τέσσερις στη βάρκα της ελληνικής τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών, έκαναν το… θαύμα και προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου, μαζί με τον 8ο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Παναγιώτη Μαγδανή (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο την Πέμπτη (11/8), στις 16:44. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετέχει ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών Ολυμπιακής Ρεγκάτας.
Οι Έλληνες κωπηλάτες πέρασαν 3οι τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 6:23.95. Πρώτοι ήταν οι πρωταθλητές Ευρώπης 2016 Ελβετοί με 6:17.85. Έκαναν τακτική, πέρασαν 3οι τα 500, τα 1000 και τα 1500 μέτρα και δεν απειλήθηκαν ποτέ ως προς την πρόκριση. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Δανοί που είναι και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, Μπαρσόε και Λάρσεν Γιάκομπ, Κάσπερ και Μόρτεν Γιόργκενσεν (6:19.62). Μέχρι τις 26 Ιουλίου, οι Ντούσκος, Γιάνναρος, Πέτρου και Μαγδανής δεν γνώριζαν καν πως θα ήταν στο Ρίο! Αυτό συνέβη, όταν αποκλείστηκε η ρωσική τετράκωπος λόγω του θέματος με το ντόπινγκ και ως 4οι πήραν τη θέση της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Αφού πήραν την απευθείας πρόκριση στις δώδεκα καλύτερες βάρκες, στη δεύτερη κούρσα τους στη Βραζιλία «σφράγισαν» το εισιτήριο και για την καταληκτική κούρσα που οδηγεί στο βάθρο.
Ολυμπιακοί αγώνες: Ελληνικές προκρίσεις στην κωπηλασία