Tuesday, 24 December, 2024

Βέλγιο – Τυνησία 5-2 (vid)

Υγιεινός περίπατος για το Βέλγιο και νίκη με 5-2 απέναντι στην Τυνησία Από δυο γκολ πέτυχαν οι Αζάρ και Λουκακού. Μόνο με τρελό σενάριο τριπλής ισοβαθμίας

και διαφορά στα γκολ μπορούν να αποκλειστούν οι “κόκκινοι διάβολοι”.
Ήταν το φαβορί στην αναμέτρηση και δικαιολόγησε πλήρως τον τίτλο του. Το Βέλγιο ήθελε τη νίκη απέναντι στην Τυνησία για να κάνει το “2 στα 2” στον 7ο όμιλο και να πάψει να αγχώνεται για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ και την πήρε.
Οι “κόκκινοι διάβολοι” επιβλήθηκαν εύκολα με 5-2, έφτασαν τους έξι βαθμούς και μόνο με τρελό σενάριο τριπλής ισοβαθμίας και διαφορά στα γκολ την τελευταία αγωνιστική μπορούν να μείνουν εκτός. Τυπικά δεν έχουν προκριθεί, όπως τυπικά δεν έχουν αποκλειστεί οι Αφρικανοί, αν και θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να μην συμβούν και τα δυο.
Από δυο γκολ πέτυχαν οι Αζάρ και Λουκακού και ένα ο Μπατσουαγί για το Βέλγιο, το οποίο έκανε νέο ρεκόρ στα γκολ σε ματς Μουντιάλ με πέντε (παράλληλα είναι αήττητο εδώ και 11 ματς σε φάση ομίλων), ενώ για την ομάδα του Μααλούλ σκόραραν οι Μπρον και Χαζρί.
Αυτά είναι τα έξι πράγματα που μάθαμε απ’ τον αγώνα του Βελγίου με την Τυνησία.
ΤΟ VAR ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΑΕΙ
Οι Βέλγοι έκαναν ονειρεμένο ξεκίνημα στον αγώνα και πήραν κεφάλι στο σκορ πολύ νωρίς στο ματς από την άσπρη βούλα. Ο Αζάρ ανατράπηκε στα όρια της περιοχής από τον Μπεν Γιουσέφ (5′) και ο διαιτητής, Τζέιρ Μαρούφο, έχοντας την βοήθεια του VAR, καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Η φάση ήταν πολύ δύσκολη, ο ρέφερι είχε ήδη δείξει την άσπρη βούλα και το ριπλέι τον δικαίωσε. Θα μπορούσε να έχει δώσει φάουλ, δεν θα τον κατηγορούσε κανένας. Έστω και οριακά, η παράβαση έγινε μέσα στην περιοχή και ο Βέλγος έβαλε μπροστά στο σκορ τους “κόκκινους διαβόλους”…
Ο ΛΟΥΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο Ρομελού Λουκακού έχει πάει τρομερά ορεξάτος και σε σούπερ κατάσταση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εντάξει, ο Παναμάς και η Τυνησία δεν είναι μεγαθήρια, όμως έχουμε δει και άλλους στράικερ με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας να δυσκολεύονται. Ο Βέλγος στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βάζει πλώρη για την πρώτη θέση των σκόρερ σε αυτό το Μουντιάλ. Πρώτα σκόραρε στο 16′ με ωραίο αριστερό σουτ και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους με πλασέ όπως στο τρίτο γκολ με τον Παναμά στην πρεμιέρα έκανε το 3-1 από φοβερή πάσα του Μανέ.


Ο Λουκακού έφτασε τα τέσσερα γκολ στο τουρνουά και βρίσκεται σε τοπ φόρμα. Μένει να φανεί τι θα κάνει απέναντι στην Αγγλία στη μάχη της πρωτιάς στον όμιλο, αλλά και στην συνέχεια της διοργάνωσης. Μάλιστα, πήρε ανάσες από τον προπονητή του, βγαίνοντας στο 59′ και παραχωρώντας την θέση του στον Φελαϊνί. Ο Λουκακού έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να πετύχει από δυο γκολ σε δυο σερί ματς Μουντιάλ, μετά τον Μαραντόνα το 1986 κόντρα σε Αγγλία και Βέλγιο.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΥΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Εξάλλου, η Τυνησία είχε να αντιμετωπίσει και την ατυχία της πέρα από τον σαφώς πιο δυνατό αντίπαλο. Μάλιστα, έγινε η πρώτη ομάδα στο Μουντιάλ που αναγκάστηκε να κάνει δυο αλλαγές στο πρώτο 45λεπτο εξαιτίας τραυματισμών. Συγκεκριμένα, ο σκόρερ του πρώτου γκολ της ομάδας, Μπρον, πέρασε εκτός αγώνα στο 24′, έξι λεπτά μετά το τέρμα του και την θέση του πήρε ο Ναγκέζ. Στο 41′, ο Μπεν Γιουσεφ παραχώρησε την θέση του στον Μπεν Αλοάνε.
Όσο να ‘ναι, οι δυο αυτές αλλαγές έδεσαν τα χέρια του κόουτς της Τυνησίας, Ναμπίλ Νααλούλ, ο οποίος δεν είχε πολλά περιθώρια ελιγμών και διορθωτικών κινήσεων στο β’ μέρος, όπου η ομάδα του έπρεπε να γυρίσει ματς, στο οποίο βρισκόταν πίσω με δυο γκολ διαφορά. Πάντως, από το γκολ του Μπρον μέχρι το δεύτερο τέρμα του Λουκακού στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, η Τυνησία στεκόταν αρκετά καλά στον αγωνιστικό χώρο.
Ο ΚΑΛΟΣ ΑΖΑΡ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Οι Βέλγοι ξεχειλίζουν από ταλέντο. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει μια πλειάδα ποδοσφαιριστών που μπορούν να σταθούν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κλαμπ πρώτης γραμμής. Μπορεί να μην πιστεύουν πολλοί τους “κόκκινους διαβόλους” λόγω φανέλας, όμως η ποιότητα είναι δεδομένη για να φτάσουν ψηλά στο Μουντιάλ. Ιθύνων νους αυτής της ομάδας είναι ο Εντέν Αζάρ και από τα δικά του πόδια περνάει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού των Βέλγων. Αν είναι καλά ο ποδοσφαιριστής της Τσέλσι, τότε αυτόματα ανεβαίνει επίπεδο η ομάδα του Μαρτίνεθ.
Κόντρα στην Τυνησία κέρδισε και εκτέλεσε το πέναλτι στα πρώτα λεπτά του αγώνα, βάζοντας το Βέλγιο σε θέση οδηγού, ενώ στο 51′ άδειασε υπέροχα τον Μπεν Μουσταφά, πλάσαρε με το δεξί και έδωσε τέλος στη στη σεμνή τελετή. Πέρα από τα δυο γκολ, ήταν πολύ ορεξάτος σε όλο το ματς και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει εύκολα στο τρίποντο. Θα χρειαστεί τον καλό Αζάρ στη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν τα παιχνίδια θα “καίνε” και θα είναι ο θάνατός σου η ζωή μου. Ο Μαρτίνεθ τον έβγαλε στο 68′ για να τον ξεκουράσει για την συνέχεια (έδωσε την θέση του στον Μπατσουαγί).
ΜΕ ΤΗΝ… ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΚΟΡΑΡΕ Ο ΜΠΑΤΣΟΥΑΓΙ
Ούτε επίτηδες να το έκανε ο Μπατσουαγί, ο οποίος μπήκε στην θέση του Αζάρ και πρόλαβε μέσα σε ένα πεντάλεπτο να χάσει τρεις άχαστες ευκαιρίες για να σκοράρει. Στην πρώτη φάση που του παρουσιάστηκε στο 76′, πέρασε τον αντίπαλο γκολκίπερ, πλάσαρε με το αριστερό σε άδειο τέρμα, αλλά Μεριά που είχε γυρίσει, απομάκρυνε τη μπάλα, πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Τρία λεπτά μετά, ο Μπεν Μουσταφά έκανε ασταθή απόκρουση και από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
Στο 81′, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, όταν ο Ντε Μπρόινε μπήκε από τα αριστερά, έκανε το γύρισμα για τον φορ των Βέλγων ο οποίος σούταρε αλλά ο Μουσταφά απέκρουσε εντυπωσιακά. Αν μη τι άλλο, μπήκε ορεξάτος στο ματς, ήταν μέσα στις φάσεις και δικαιώθηκε στο 90′ όταν με ωραίο διαγώνιο πλασέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το 5-1. Ο Χαζρί στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων μείωσε για την Τυνησία σε 5-2, που μετράει 13 ματς δίχως νίκη σε Μουντιάλ.
ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το Βέλγιο για πρώτη φορά σε αγώνα Μουντιάλ κατάφερε να πετύχει πέντε γκολ. Τα περισσότερα ήταν τέσσερα στο Μουντιάλ του 1954 (4-4 με την Αγγλία) και του 1986 (4-3 την Σοβιετική Ένωση), για να έρθει η ομάδα του Μαρτίνεθ να κάνει νέο ρεκόρ παραγωγικότητας σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τέτοια ποιότητα από τη μέση και μπροστά δεν είχαν ποτέ ξανά στο παρελθόν. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι στα μετόπισθεν είχαν αρκετά θέματα που θα πρέπει να επιλύσουν στην συνέχεια, όταν θα συναντήσουν ομάδες υψηλότερου επιπέδου από Παναμά και Τυνησία.
Γήπεδο: ” Spartak Stadium” (Μόσχα)
Διαιτητής: Τζέιρ Μαρούφο (ΗΠΑ)
Βοηθοί: Κόρι Ρόκγουελ (ΗΠΑ), Ζουάν Ζούμπα (Σλοβενία)
Τέταρτος διαιτητής: Άντρες Κούνια (Ουρουγουάη)
ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Μενιέ, Μπογιατά, Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Φερέιρα-Καράσκο, Αζάρ (68′ Μπατσουαγί), Μέρτενς (86′ Τίλεμανς), Λουκακού (59′ Φελαϊνί).
ΕΛΒΕΤΙΑ: Μπεν Μουσταφά, Σ. Μπεν Γιουσέφ, Μεριά, Μπρον (24′ Ναγκέζ), Μααλούλ, Μπαντρί, Σασί (59′ Σλίτι), Σκιρί, Χαουΐ, Φ. Μπεν Γιουσέφ (41′ Μπεν Αλουάνε), Χαζρί.
Γκολ: 7′ (πεν.), 51′ Αζάρ, 16′, 45+3′ Λουκακού, 90′ Μπατσουαγί / 18′ Μπρον, 93′ Χαζρί
Κίτρινη κάρτα: 14′ Σασί
Κόκκινη κάρτα: –
Επιμέλεια: Νίκος Συριώδης – sport24

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου