Friday, 24 January, 2025

Γιάννης Μιχαηλίδης: Από τα Γιαννιτσά στον ΠΑΟΚ, μετά το πήγαινε έλα με τον Ολυμπιακό!

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει διαβάσει να τον αποκαλούν o «Έλληνας Φαν Ντάικ» ή o «μικρός Χούμελς»! Στόπερ, είπατε;

Μια στιγμή. Γράψτε λάθος. Όσοι περιτριγυρίζουν και παρακολουθούν από κοντά τα πεπραγμένα στις μικρές (ποδοσφαιρικά) ηλικίες γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης μέχρι τα 15,5 του δεν είχε παίξει ποτέ σε αυτή τη θέση. Ήταν ένα καθαρόαιμο «δεκάρι», με εκπληκτικό αριστερό πόδι, που στο ξεκίνημα της διαδρομής του στην Αθλητική Ακαδημία Γιαννιτσών μάζευε τις μπάλες και έκανε τα θελήματα των προπονητών βλέποντας τις προπονήσεις του μεγαλύτερου αδερφού του.
Με το που ξεκίνησε να παίζει κι ο ίδιος, αφιέρωνε καθημερινά 4-5 ώρες στα γήπεδα της Ακαδημίας, από την οποία ο ΠΑΟΚ είχε πάρει, ήδη, τον Δημήτρη Πέλκα και είχε αναπτύξει άριστες σχέσεις. Ο μικρός άρχισε να παίζει με την μικτή ομάδα της ΕΠΣ Πέλλας και γρήγορα το όνομά του διαδόθηκε σε Αθήνα-Πειραιά και Θεσσαλονίκη… δείτε και εδώ
Ο «Δικέφαλος» τον ήθελε πολύ, όχι όμως για «δεκάρι», αλλά για στόπερ. Τον ήθελε και ο Ατρόμητος Περιστερίου, ενώ υπήρξε ένα διάστημα που τη μια εβδομάδα έκανε προπονήσεις και δοκιμαστικά στου Ρέντη και την άλλη στη Νέα Μεσημβρία. Το «πήγαινε-έλα» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, οι Πειραιώτες είχαν εντυπωσιαστεί από τα χαρακτηριστικά του, αλλά τελικά δεν ντύθηκε ποτέ στα «ερυθρόλευκα».
Το κλειδί της συμφωνίας
Το έργο των «ασπρόμαυρων» δεν ήταν καθόλου εύκολο. Από τη μία το ενδιαφέρον τόσων ομάδων και από την άλλη η ομάδα και η οικογένεια δυσκόλευαν τα πράγματα το διάστημα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η επιμονή του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου και του Βασίλη Μήττα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Ο τότε τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του «Δικεφάλου», Βασίλης Μήττας, ανέλαβε το δύσκολο έργο να πείσει την οικογένεια, ότι το μέλλον του μικρού δεν είναι ως «δεκάρι», που έπαιζε μέχρι τότε, αλλά ως στόπερ. Αυτό ήταν το κλειδί.
Παράλληλα, οι εξαιρετικές σχέσεις του ΠΑΟΚ με την Αθλητική Ακαδημία Γιαννιτσών και τον ιδιόκτητη, Σάββα Παπαδόπουλο διευκόλυναν την αποστολή του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου και κάπως έτσι ο Γιάννης Μιχαηλίδης στα 16 του, αντί να πάρει το δρόμο προς του Ρέντη ή το Περιστέρι βρέθηκε στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Όχι, όμως, ως «δεκάρι», αλλά ως στόπερ, καθώς το πλάνο των ανθρώπων του «Δικεφάλου» ήταν να χτίσουν τη «γενιά του 2000» με δύο νέους κεντρικούς αμυντικούς: ο ένας θα ήταν ο Μιχαηλίδης και ο άλλος ο Τόλης Διαμαντής από τον Πανσερραϊκό, που επίσης δεν έπαιζε στη θέση, αλλά ήταν ένα 6-8αρι.
Θάμπωσε την Ευρώπη
Στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ η εξέλιξή του ήταν ραγδαία, έκανε μισή χρονιά στην Κ17 και πέρασε απευθείας στην Κ19 και παράλληλα άρχισε να καταγράφει συμμετοχές σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες.
Σε ένα τουρνουά Elite Round της UEFA με την Εθνική Νέων, την άνοιξη του 2019, θάμπωσε μια ολόκληρη στρατιά από ατζέντηδες και σκάουτερς, που είχαν μαζευτεί στην Τσεχία, παίζοντας ως αριστερό στόπερ (σπουδαία χημεία με τον συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ, Τόλη Διαμάντη, εξίσου σπουδαίο ταλέντο) και αριστερό μπακ απέναντι στην Αγγλία την οποία η Ελλάδα κέρδισε με 2-1. Το όνομα του άρχισε να σιγοψιθυρίζεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα, κάποιοι έγραψαν ότι το σημείωσαν στα μπλοκάκια τους εκπρόσωποι επτά ευρωπαϊκών συλλόγων.Το ίδιο διάστημα «ανέβηκε» στην πρώτη ομάδα και άρχισε να κάνει προπονήσεις με τους «μεγάλους», ενώ παρέμενε αρχηγός και βασικό στέλεχος της Κ19 του Πάμπλο Γκαρσία, το περασμένο καλοκαίρι πήγε στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας με τον Αμπέλ Φερέιρα, συνεχίζοντας να ηγείται της προσπάθειας των μικρών να κατακτήσουν το δεύτερο σερί αήττητο πρωτάθλημά τους.
Πόδι “διαβήτης”
Γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου του 2000, ο διεθνής στόπερ από τα Γιαννιτσά, ευτύχησε να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ένα μήνα πριν κλείσει τα 20 του χρόνια. Αγωνίστηκε ως αλλαγή κόντρα στον ΟΦΗ για το Κύπελλο στις 15 Ιανουαρίου.
Ακολούθησαν λίγα λεπτά συμμετοχής εναντίον του Παναθηναϊκού, η διακοπή λόγω του κορονοϊού και στα playoffs ο Φερέιρα του έδωσε ρόλο και χρόνο φτάνοντας στο σημείο να λέει ορθά κοφτά, μετά το τέλος του αγώνα στο Ηράκλειο, όπου σημείωσε ένα εντυπωσιακό γκολ, ότι «τέτοιους παίκτες χρειάζεται η ομάδα»!


Προτού τον δουν και τον τσεκάρουν οι ξένοι στους αγώνες του Elite Round, ο νεαρός στόπερ με τα εντυπωσιακά σωματομετρικά χαρακτηριστικά, είχε προλάβει να εντυπωσιάσει το τμήμα σκάουτινγκ της Τότεναμ στους αγώνες για τα playoffs του UEFA Youth League. Με το αριστερό πόδι-διαβήτη στο ματς της Τούμπας είχε πάνω από πέντε 40αρες μπαλιές ακριβείας, δεκάδες κερδισμένες μονομαχίες, στοιχεία που δεν τα συναντάς εύκολα σ’ ένα παιδί 18-19 ετών.
Όσοι τον βλέπουν στις προπονήσεις και τα παιχνίδια, είναι με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ηλικίας του στο χτίσιμο του παιχνιδιού από την άμυνα προς την επίθεση, το λεγόμενο «build up», βλέπει γήπεδο, διαβάζει πολύ καλά τον αντίπαλο και μπορεί με κλειστά μάτια να βγάλει «τετ α α τετ» τον συμπαίκτη του επιθετικό με τις ακριβείς μακρινές μεταβιβάσεις του.
Χαμηλά το κεφάλι
Χαρακτήρας χαμηλών τόνων, παιδί που δεν παίρνουν εύκολα τα μυαλά του αέρα και… πολύ ΠΑΟΚ! Όπως είχε αποκαλύψει τον καιρό της καραντίνας, μιλώντας στο επίσημο κανάλι της ομάδας, από πέντε χρονών είχε εισιτήριο διαρκείας στη θύρα 5 της Τούμπας!
Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, βλέπετε ο Μιχαηλίδης είναι ανιψιός του Νίκου Παναγιωτίδη, ο οποίος από την Αναγέννηση Γιαννιτσών βρέθηκε στον «Δικέφαλο» και μέτρησε 93 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα την πενταετία 1992-1997.
Οι «ασπρόμαυροι» φρόντισαν να «δέσει» τον Γιαννιτσιώτη ποδοσφαιριστή, όπως και τον Διαμαντή, επεκτείνοντας το συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Θυμάμαι σαν τώρα τα μετρημένα λόγια του πριν από ένα χρόνο στο Χορστ της Ολλανδίας. Εκεί, όπου ο μικρός έλεγε ότι «χρειάζομαι βελτίωση στο “ένας εναντίον ενός” και να γίνω πιο aggressive. Ναι, δουλεύω στις προπονήσεις τις μακρινές μπαλιές, όμως πρέπει να το έχεις και λίγο…».
Θαυμάζει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τον Φίρχιλ φαν Ντάικ, θεωρεί δάσκαλους τον Φερνάντο Βαρέλα, τον Χοσέ Κρέσπο και τον Αντρέ Βιεϊρίνια, το κυριότερο, δεν ντρέπεται καθόλου όταν το συναίσθημα τον οδηγεί στο να βάζει εύκολα τα κλάματα για την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, όπως είχε κάνει μετά το ντεμπούτο του στα αποδυτήρια της θρυλικής Τούμπας.
«Αυτούς που πλήρωνα εισιτήριο για να δω-τους έχω πλέον συμπαίκτες μου. Όλοι ξέρουν τι νιώθω για τον ΠΑΟΚ…».
gazzeta.gr-logospellas.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου