Ο Ολυμπιακός κρατάει την πρώτη θέση της βαθμολογίας, καθώς ξεπέρασε και το εμπόδιο του Άρη που πάλεψε! Το χορταστικό 4-2 του Φαλήρου
μαρτυρά ένα ανοιχτό, θεαματικό παιχνίδι που αποζημίωσε τον κόσμο. Γκιγιέρμε, Ελ Αραμπί, Ομάρ, Βαλμπουενά τα γκολ των νικητών, ο Ρόουζ και ο Ντιγκινί σκόραραν για τους «κίτρινους».
Στην κορυφή παρέμεινε ο Ολυμπιακός μετά την ολοκλήρωση και της 19ης αγωνιστικής, καθώς κέρδισε τον Αρη με 4-2 στο ματς που έκλεισε τη δράση του διημέρου και προσέθεσε ακόμη μία πολύ καλή εμφάνιση στο ενεργητικό του.
Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Ζοσέ Σα κάτω από τα δοκάρια, τους Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά στον άξονα, τους Μασούρα, Βαλμπουενά στα άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.
Ο Μίκαελ Ενινγκ ξεκίνησε με τον Εμαν στο τέρμα, τους Ρόουζ, Δεληζήση, Βέλεθ, Κόρχουρτ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Ματίγια, Μπα στον άξονα, τους Μαντσίνι, Φετφατζίδη εξτρέμ και τον Λάρσον πίσω από τον Ιντέγε.
Ξεκινάει το παιχνίδι λοιπόν και είδαμε ένα «χορταστικό» πρώτο ημίχρονο. Κάτι που δεν… κολακεύει τις άμυνες και των δύο ομάδων, κυρίως των «κίτρινων», αλλά που άρεσε σε όσους το παρακολούθησαν. Το 3-1 της ανάπαυλας υπέρ των «ερυθρολεύκων» αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της αναμέτρησης, όπου το μεγάλο πρόβλημα των φιλοξενουμένων ήταν με την μπάλα στον αέρα και των γηπεδούχων, από το 10′ ως το 20′ έκανε «μπαμ», ο άξονας. Βασικά μέχρι το ημίωρο περίπου η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, σα να μην υπήρχαν μεσαίες γραμμές.
Μόλις στα 35 δευτερόλεπτα ο Ελ Αραμπί δημιούργησε την πρώτη επικίνδυνη κατάσταση στα καρέ του Αρη και στο 5′ ο ίδιος παίκτης «άνοιξε» το κοντρόλ ενώ βγήκε στην αντεπίθεση.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΠΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΡΣΟΝ
Στο 12′ ήταν η σειρά του Λάρσον να απειλήσει (με κεφαλιά) και αμέσως μετά ο Σουηδός «άγγιξε» το γκολ. Τότε από παράλληλη του Ιντέγε έκανε την προβολή, ο Σα απέκρουσε και με νέα προσπάθειά του καθώς πήρε το «ριμπάουντ», ίσως και κόντρα, έστειλε την μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ολυμπιακού. Ο οποίος «απάντησε» στις καλές ευκαιρίες με τον Βαλμπουενά στο 14′ (κεφαλιά άουτ) και στο 22′ άνοιξε το σκορ, όταν ο Σεμέδο πήρε την κεφαλιά σε στατική μπάλα, ο Εμαν απέκρουσε, αλλά ο Γκιλιέρμε ανενόχλητος στη μικρή περιοχή, απλά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Το «καλό» για τους Πειραιώτες και «κακό» για τους Θεσσαλονικείς μεγιστοποιήθηκε στο 24′. Ο Καμαρά «έκλεψε» από τον Δεληζήση, έστρωσε στον Μασούρα που έκανε τη σέντρα για τον Ελ Αραμπί και εκείνος σκόραρε με διπλή προσπάθεια.
ΤΙ ΠΑΣΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ!
Πλέον ο Ολυμπιακός ήταν το «αφεντικό» και μπορεί ο Αρης να μείωσε στο 37′ με «καρφωτή» κεφαλιά του Ρόουζ σε εκτέλεση φάουλ του Ματίγια, ο Ομάρ στο 44′ με πολύ όμορφο τελείωμα ύστερα από ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ 35αρα μεταβίβαση του Βαλμπουενά, του έδωσε εκ νέου αέρα δύο τερμάτων. Λίγο πριν την ανάπαυλα τραυματίστηκε και βγήκε ο Ιντέγε και ο Αρης έδειχνε να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Στο δεύτερο ημίχρονο και λογικά, ο ρυθμός δεν ήταν τόσο καταιγιστικός όπως το πρώτο. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ήταν χαμηλός ή ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν «έψαξαν» και άλλα τέρματα. Ομως την ίδια στιγμή οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να φανούν απειλητικοί (ο Μαντσίνι που ήταν κορυφαίος του στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε ανάλογη εικόνα) και οι ευκαιρίες γίνονταν… μονόπλευρα. Η φάση του 53′ «φωτογραφίζει» ανάγλυφα τι συνέβαινε στο γήπεδο. Τότε ο Μπουχαλάκης έπαιξε με τη μία για τον Τσιμίκα, που έκανε την κούρσα και στην εξέλιξή της ο Μασούρας σούταρε. Μπορεί να μην είχε γκολ, αλλά αποτύπωνε πως οι γηπεδούχοι έβγαιναν με ευκολία και ταχύτητα στην πλάτη της άμυνας του Αρη και οι Θεσσαλονικείς είχαν «θέμα».
Ετσι φτάσαμε στο 61′, όταν ο Βαλμπουενά μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Βέλεθ και ο Τζοβάρας καταλόγισε πέναλτι. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Γάλλος που ευστόχησε και λίγο αργότερα αντικαταστάθηκε εν μέσω αποθέωσης.
ΕΠΕΣΕ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 70′
Κάπου εκεί ο Ενινγκ προσπάθησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ομάδας του (είσοδος Μαρτίνεζ στα άκρα, Σόουζα στα μπακ και «μετατόπιση» Ρόουζ στα στόπερ), ενώ και οι γηπεδούχοι κάπου κατέβασαν ταχύτητα. Ετσι οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να βγαίνουν μπροστά. Στο 72′ ύστερα από λανθασμένη έξοδο του Σα, ο Δεληζήσης βρήκε την μπάλα που πήγε στον Λάρσον, ο οποίος εξ’ επαφής πλάσαρε στο δοκάρι, αλλά σκόραρε ο Ρόουζ που πήρε το «ριμπάουντ». Ομως το γκολ του Γάλλου ακυρώθηκε μέσω VAR για οφ σάιντ του Σουηδού. Ωστόσο λίγο αργότερα (83′) ο Αρης μείωσε τελικά σε 4-2 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, όταν ο Λάρσον έβγαλε με ωραία κάθετη στον Ντιγκινί και εκείνος πλάσαρε εύστοχα.
MVP: Ο Βαλμπουενά. Για τις εξαιρετικές του εμπνεύσεις μέσα στο γήπεδο, όπου «έσπασε»-οργάνωσε παιχνίδι και το κερασάκι στην τούρτα της εμφάνισής του ήταν το γκολ που σημείωσε με πέναλτι, που κέρδισε ο ίδιος. Μάλιστα και στο 14′ με κεφαλιά (!), θα μπορούσε επίσης να σκοράρει.
Στο ύψος του: Ο Ελ Αραμπί. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα του Αρη. Σε αυτό το διάστημα είχε 1 γκολ και ήταν «μέσα» σε 3-4 φάσεις των «ερυθρολεύκων».
Αδύναμος κρίκος: Θα ήταν άδικο τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε ο Αρης να «πιστωθούν» στον Χ ή τον Ψ παίκτη. Ηταν όλη η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας (όχι «καθαρά» η αμυντική) λάθος, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Σε στατικές μπάλες, στο τρανζίσιον, όλοι συμμετέχουν και όλοι ευθύνονται. Π.χ. στη φάση του δεύτερου ναι μεν ο Δεληζήσης χάνει τη μπάλα στο κέντρο, αλλά στην εξέλιξή της οι Μασούρας και Ελ Αραμπί είναι μόνοι τους. Δεν υπήρξαν αλληλοκαλύψεις. Πάντως ο Εμαν δεν φέρει ευθύνη για κάποιο τέρμα. Ως «καθαρά» τερματοφύλακας.
Η «γκάφα»: Η αντίδραση του Αρη στο κάθετο και γρήγορο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Δεν ήταν μία ή δύο φάσεις, αλλά μέχρι και το 70′ οι «κίτρινοι» πονούσαν εκεί ανασταλτικά ως τρόπο λειτουργίας. Ηταν η εν γένει παρουσία τους.
Το «στραγάλι»: Μέσω VAR εξετάστηκαν όλες οι φάσεις (γκολ που μέτρησαν, του Ρόουζ που ακυρώθηκε, το πέναλτι του Βελέθ κτλ). Μοιάζει πολύ οριακή εκείνη του γκολ του Αρη, καθώς στην εκτέλεση φάουλ του Ματίγια ο Βελέθ ακούμπησε την μπάλα πριν εκείνη καταλήξει στον Ρόουζ. Αλλά η διαιτησία στο ματς πέρασε απαρατήρητη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σα, Τσιμίκας, Μπα, Σεμέδο, Ομάρ, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά (70′ Λοβέρα), Γκιλιέρμε (84′ Γκιλιέρμε), Μασούρας, Ελ Αραμπί (80′ Σουντανί).
ΑΡΗΣ Εμαν, Ρόουζ, Κόρχουτ, Βέλεθ (65′ Σόουζα), Δεληζήσης, Μπα, Ματίγια, Μαντσίνι, Φετφατζίδης (65′ Μαρτίνεζ), Λάρσον, Ιντέγε (45′ Ντιγκινί).