Tuesday, 24 December, 2024

European Super League: «Sorry, λάθος» από τις αγγλικές ομάδες – Κατέρρευσε πριν γίνει, το «πραξικόπημα των 12»

Σαν «χάρτινος πύργος» καταρρέει η κλειστή λίγκ που ανακοίνωσαν οι 12 κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης

καθώς μετά τις αντιδράσεις οι έξι αγγλικές ομάδες ήδη ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ελίτ.
Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04) και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες.
Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το πρωί της Τετάρτης (21/04) θα ακολουθήσει και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις:
ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».
ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».
Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον είχε απειλήσει με βαριά αντίποινα, προσθέτοντας τη φωνή του δίπλα στις μεγάλες ομοσπονδίες της UEFA και της FIFA, αλλά και των φιλάθλων που κατηγόρησαν τους 12 ιστορικούς συλλόγους για «απληστία».
Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κίνηση, ο πρόεδρος της νεογέννητης ομοσπονδίας Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε μιλήσει για ανάγκη επιβίωσης του ποδοσφαίρου και εξέλιξής του, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έπεισε τον ποδοσφαιρόφιλο κόσμο που είδε στο εγχείρημα την πρόθεση των ομάδων για επιπλέον κέρδος.
Το γεγονός ότι οι έως πριν από μερικές ημέρες πανίσχυρες προσωπικότητες του χώρου όπως ο Andrea Agnelli της Juventus και ο Ed Woodward της Manchester United παραιτήθηκαν, σημαίνει ότι το πείραμα της ESL γκρεμίζει το ποδοσφαιρικό status quo στην Ευρώπη, αλλά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι οραματίζονταν οι 12 ομάδες οι οποίες αποπειράθηκαν να αποσχιστούν από την UEFA: Οι νικητές της αντιπαράθεσης είναι, πρώτα από όλα οι φίλαθλοι και κατόπιν οι ομοσπονδίες.
Όπως έγραψε στο Twitter ο Gerard Piqué της Μπαρτσελόνα, «το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ». Και γι’ αυτό εν τέλει διαλύθηκε η European Super League. Τυπικά, έχουν αποχωρήσει οι 6 βρετανικές ομάδες (Manchester City και United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham) αφού, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, απέσπασαν αύξηση των αποζημιώσεών τους από την UEFA. Με τη Juventus ακέφαλη, στην πράξη η ΕSL έχει καταρρεύσει, γκρεμισμένη από την κατακραυγή εκατομμυρίων φιλάθλων.
Κι αν κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η λίγκα θα προχωρούσε χωρίς τις βρετανικές ομάδες, μόνο με τις υπόλοιπες έξι από την Ιταλία και την Ισπανία, έσβησαν και αυτές με την ανακοίνωση ότι από το project αποχωρεί και η Μίλαν.
Δεν ήταν όμως μόνον οι «ανώνυμοι» ποδοσφαιρόφιλοι οι οποίοι διαδήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο της ESL, αλλά και διάσημοι από τον χώρο του αθλήματος, παίκτες εν ενεργεία και μη, προπονητές, διοικήσεις άλλων ομάδων όπως πχ η Roma και η Bayern μεταξύ άλλων. Bamford, Podolski, Pavard, Herrera, Schweinsteiger, ακόμη και οΝτέιβιντ Μπέκαμ είχαν τοποθετηηθεί ανοιχτά κατά της ESL.
Ως αποτέλεσμα, μέσα σε μόλις 48 ώρες, η πιο σοβαρή απόπειρα ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης στο ευρωπαϊκό-και ίσως το παγκόσμιο-ποδόσφαιρο, κατέληξε στο μεγαλύτερο φιάσκο. Η εφεξής στάση της UEFA απέναντι στους ντροπιασμένους «συνωμότες», θα αποτυπώσει τις επόμενες ημέρες τις συνέπειες που είχε το ματαιωθέν «πραξικόπημα των 12».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου