«Αλλού τρώει, αλλού πίνει…» και σήμερα με το τελευταίο μέρος: τα εκτός Ευρώπης γεωγραφικά, ποδοσφαιρικά παράδοξα
Βεβαίως, σε δύο μέρη του πλανήτη, πλέον είναι… κανόνας: ΗΠΑ και Αυστραλία. Σε αρκετά σπορ στην Αμερική εμφανίζονται ομάδες άλλων (γειτονικών) χωρών, για να αυξηθεί η εμπορικότητα, κυρίως από τον Καναδά – και όχι μόνο. Στις ποδοσφαιρικές λίγκες των ΗΠΑ, εκτός των καναδικών που γνωρίζετε από τα προγνωστικά (Τορόντο, Βανκούβερ και Μόντρεαλ) εμφανίζονται και ομάδες από τα νησιά των Βερμούδων, αλλά και το Πουέρτο Ρίκο. Αϊλάντερς, στις αρχές της δεκαετίας, όπως και για άλλες ομάδες του Πουέρτο Ρίκο, πιο άσημες: τη… Σεβίλλη (ναι, υπάρχει κι εκεί), τη Ρίβερ Πλέιτ (επίσης, ναι) και την Πουέρτο Ρίκο. Και στη χώρα των καγκουρό μετέχουν σε αρκετά σπορ οι ομάδες της Νέας Ζηλανδίας, όπως η Ουέλινγκτον Φοίνιξ στην ποδοσφαιρική A-League.
Ωστόσο, τούτο που συμβαίνει στη Σιγκαπούρη δεν έχει προηγούμενο, με την Premier League να ιδρύεται το 1988 και από το 1995 να γίνεται επαγγελματική. Πρόκειται για μια νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας, , μια… βούλα στον χάρτη και το πρωτάθλημά της είναι παγκοσμίως πρωτότυπο καθώς δέχεται συμμετοχή από… ξένες ομάδες. Ετσι, επειδή μπορεί! Στο περσινό αλλά και στο προσεχές μετέχουν δύο: η πρωταθλήτρια (!) DPMM από το Μπρουνέι, ένα σουλτανάτο απέναντι από τη Σιγκαπούρη και, μάλιστα, εδρεύει εκεί, στην πρωτεύουσα Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν. Και η άλλη είναι η Αλμπιρεξ Νιϊγκάτα (άλλη… γνωστή από το ποδόσφαιρο στοίχημα), «δορυφόρος» της ομώνυμης ομάδας της Ιαπωνίας αλλά με τη διαφορά ότι έχει έδρα στη Σιγκαπούρη (και λογικό) ενώ κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα (2016-18). Συμμετέχει και μια ομάδα ονόματι Γιανγκ Λάιονς: πρόκειται για σύλλογο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, απαρτιζόμενη αποκλειστικά από παίκτες ως 23 ετών και αποτελεί την εθνική Ελπίδων της Σιγκαπούρης! Ο,τι να’ ναι… Βέβαια παλιότερα, μετά από πρόσκληση, μετείχε στη λίγκα και η Χαριμάου Μούντα, ούσα η εθνική ομάδα U22 της… Μαλαισίας.
Αν απορείτε, τούτο είναι κανόνας: το 2010 πήρε το πρωτάθλημα Σιγκαπούρης η Ετουάλ, μια ομάδα που εμφανίστηκε για μόλις δύο σεζόν και απαρτιζόταν μόνο από… Γάλλους. Ανάλογες εμφανίσεις έκαναν στο παρελθόν και ομάδες από την Κίνα, κι από τη Νότια Κορέα, μέχρι και μια, το 2006, ονόματι Σπόρτινγκ Αφρίκ και απαρτιζόμενη από Νιγηριανούς, Καμερουνέζους, Κενυάτες κλπ.!
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr