Friday, 4 October, 2024

Peach Up, Ημερίδα από την ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ: Το πρόγραμμα που εκτοξεύει τη ροδακινοπαραγωγή

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και απήχηση από ροδακινοπαραγωγούς και άλλους αγρότες, όπως και φορείς, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εφαρμογές έξυπνης γεωργίας για τη βελτίωση της καλλιέργειας και ποιότητας του συμπύρηνου ροδάκινου» που διοργάνωσε η ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. στη Σκύδρα, το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαΐου 2022.Στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ PeachUp η εταιρεία ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. παρουσίασε την επιστημονική ημερίδα, στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, μετά από δύο και πλέον χρόνια μελετών σε επιλεγμένους οπωρώνες των περιοχών του νομού Πέλλας και της Ημαθίας (Μαυροβούνιο, Πρ. Ηλία, Αχλαδοχώρι, Πιπεριά, Μελίκη, κλπ) για το συμπύρηνο ροδάκινο που αποτελεί εμβληματικό προϊόν για την Πέλλα, όπως σημείωσε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Βασίλης Ζήσης.

Όπως επεσήμαναν στις ομιλίες τους, οι καθηγητές που συμμετείχαν στις μακροχρόνιες έρευνες, το πιλοτικό πρόγραμμα «Peach Up” αποδίδει καρπούς. Mε τη μελέτη του εδάφους και την κλιματική αλλαγή που σαφώς επηρεάζει τα τελευταία χρόνια όλες τις καλλιέργειες, την εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού που περιλαμβάνει φωτογραφικές κάμερες, μετεωρολογικούς σταθμούς και ‘έξυπνες παγίδες’ για μυκητολογικές ασθένειες, οι αγρότες θα επιτύχουν μείωση του κόστους της καλλιέργειας και αύξηση του μεγέθους του ροδάκινου καθώς και της παραγωγής στο χωράφι τους. Στην εκδήλωση της ΚΡΟΝΟΣ τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις-χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Το συμπύρηνο ροδάκινο, 40 χρόνια προσφέρει στην Πέλλα, προσφέρει στην εθνική οικονομία, με συνάλλαγμα πολύ σημαντικό…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2020 καλλιεργήθηκαν πανελλαδικά 192.662 στρ., από τα οποία τα 101.618 στρ (περισσότερα από τα μισά) βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γεγονός που σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό μόνιμου και εποχικά απασχολούμενου προσωπικού στις βιομηχανίες μεταποίησης, αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει αυτή η καλλιέργεια για το εισόδημα πολλών οικογενειών της περιοχής μας.

Στην Πέλλα παράγουμε το 52% της πανελλαδικής παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, από τους 326.843 τόνους συμπύρηνων ροδάκινων που παράγονται στην Ελλάδα, οι 259.477 τόνοι μεταποιήθηκαν σε κομπόστα, οι 33.765 τόνοι σε πουρέ και οι 33.579 τόνοι οδηγήθηκαν στη βιομηχανία κατάψυξης. Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας τα στοιχεία των εξαγωγών ήταν για το έτος 2021: Κομπόστα ροδάκινο προς τρίτες χώρες: 56.691 τόνοι, προς Ε.Ε.: 41.357 τόνοι, πουρές ροδάκινο προς τρίτες χώρες: 12.163 τόνοι, προς Ε.Ε.: 2.924 τόνοι. Ροδάκινο κατεψυγμένο προς τρ. χώρες: 12.149 τόνοι, προς Ε.Ε.: 6.488 τόνοι.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλά νέα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και απειλούν τον κλάδο, σημαντικότερα από τα οποία είναι η ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής στο χωράφι και στη μεταποίηση, οι παγετοί και οι καλοκαιρινές κακοκαιρίες που μειώνουν τις παραγόμενες ποσότητες, οι υψηλοί δασμοί στις εξαγωγές, κ.α. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που τις επιπτώσεις του θα τις αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα φέτος, είναι η μειωμένη προσφορά εργατικών χεριών. Και ως Βουλευτής, αλλά και σήμερα υποστηρίζω την μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας, σε ουσιαστική επιδότηση εργασίας. Πιστεύω ότι είναι η λύση. Ο εκσυγχρονισμός του τομέα, η κατανεμημένη συλλογή και όχι η συγκέντρωση σε μια ή δύο ποικιλίες, η χρήση της πληροφορικής, είναι πλέον επιβεβλημένες ενέργειες στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου και όχι μόνο. Στην ΠΕ Πέλλας συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να υποβάλουμε πρόταση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών για το ροδάκινο. Ήδη έχω συναντήσει τη Γενική Γραμματέα κ. Καλογήρου για τον λόγο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η καλή τιμή πώλησης από τον παραγωγό στη βιομηχανία”.

Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, που τόνισε πως η Σκύδρα είναι γνωστή ως η περιοχή με κυρίαρχη την παραγωγή του ροδάκινου και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα. «Ειδικά στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 είχαν κατακτήσει όλες τις αγορές του εξωτερικού, μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Σκύδρας. Για τη Σκύδρα το ροδάκινο ήταν το χρυσοφόρο προϊόν, εξ ου και εδώ ήταν και είναι οι μεγαλύτερες μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως ο ΚΡΟΝΟΣ. Για αυτό τον λόγο βρίσκονται εδώ το Τελωνείο και η Χημική Υπηρεσία, που στηρίζουν την αγροτική μας οικονομία…».

Ο πρόεδρος της ΚΡΟΝΟΣ Ελευθέριος Σαΐτης με τον χειμαρρώδη λόγο του, έκανε αναφορά στα «πέτρινα» χρόνια της απόφασης εκκίνησης ενός τεράστιου ρίσκου, που με τα χρόνια αποδείχθηκε ότι αν δεν τολμήσεις, δεν θα έχεις αποτέλεσμα, και πάντα με γνώμονα το ήθος, το πείσμα και βάση τον άνθρωπο πάνω από όλα… τις αξίες που δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να χάσεις και να ξεχάσεις, όπως και τις εποχές που αλλάζουν, οπότε με στόχο να προλαβαίνεις τις εξελίξεις και να μη σε προλαβαίνουν…

Ακολούθως, χαιρέτισαν ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Τζιμούρτος και ο κ. Παπαδόπουλος του Γραφείου υποστήριξης για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.Οι ομιλητές, ο υποψήφιος διδάκτορας του Π.Θ. Ιωάννης Μουτσινάς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε από την πλευρά του, για τα ηλεκτρονικά συστήματα που ‘στήθηκαν’ στο πρόγραμμα, για την παρακολούθηση και εξέλιξη των καλλιεργειών, ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Α.Π.Θ. Γεώργιος Καραογλανίδης, για τη δημιουργία συμβουλευτικής υπηρεσίας και την ορθή εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών και ο καθηγητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος, για την εφαρμογή εξοπλισμού λήψης και επεξεργασίας δεδομένων αγρού, και τη γνώση που αποκτήθηκε για την ορθή εφαρμογή ορισμένων καλλιεργητικών πρακτικών με στόχο την αύξηση της στρεμματικής απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας των συμπύρηνων ροδάκινων.Μάλιστα όπως είπε, «σας τα λέω, για να μην πείτε ότι δεν τα ακούσατε. Άσχετα αν δεν τα τηρείτε ή δεν τα εφαρμόσετε… ποιος είναι ο σωστός τρόπος καλλιέργειας για να βγάλετε χρήματα και να πάψετε να χάνετε τόνους ανά στρέμμα…».Όπως υπογράμμισε: «Μπορούμε και να παράγουμε περισσότερα και να πουλάμε ακριβότερα», διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους αγρότες ότι το κόστος του εξειδικευμένου εξοπλισμού που απαιτείται για να βελτιώσει την παραγωγή τους δεν είναι απαγορευτικό και είναι δυνατό να διασφαλιστεί π.χ. με τη μείωση του κόστους αγοράς λιπασμάτων.

Στη σημαντική βελτίωση της ροδακινοπαραγωγής παράλληλα με τη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς στοχεύει το πρόγραμμα «Peach Up» που εκτενώς παρουσιάστηκε από την «ΚΡΟΝΟΣ» και τους ειδικευμένους καθηγητές και μέσω εφαρμογής κινητών, ο καθένας μπορεί να το έχει και να ελέγχει κάθε στάδιο της παραγωγής του!

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους αγρότες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου