Wednesday, 27 January, 2021

Κύπρος: Πα-τέρας έβαζε στην κόρη του ροζ ταινίες και την κακοποιούσε

Με νοητική στέρηση η κοπέλα – Παραδέχθηκε τις κατηγορίες ο 48χρονος

Αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση που χθες έριξε αυλαία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και αφορά την σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιού με νοητικά προβλήματα από τον ίδιο του τον πατέρα, εάν μπορεί να του αποδίδεται ο εν λόγω τίτλος.
Τα όσα ακούστηκαν εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου δεν τα χωράει ανθρώπινος νους. Εν ολίγοις ο πατέρας εκμεταλλεύτηκε την τότε ανήλικη κοπέλα ερχόμενος σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της, διότι όπως ισχυρίστηκε την είδε να βλέπει ερωτικές ταινίες στον υπολογιστή και άκουσον-άκουσον, ερεθίστηκε μη μπορώντας να αντισταθεί.
Παραδέχθηκε τις κατηγορίες ο 48χρονος
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή, (14.12.2020), στην υπόθεση με αρ. 19521/2019, σε πατέρα ηλικίας 48 ετών ο οποίος παραδέχθηκε τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, κατά παράβαση του άρθρου 6(4)(α)(β) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου, Ν.91(1)/2014, της διαφθοράς γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία, κατά παράβαση του άρθρου 155 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και της αιμομιξίας, κατά παράβαση του άρθρου 147 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2017 εναντίον της ανήλικης τότε θυγατέρας του.
Η δίωξη σε άλλες δύο κατηγορίες του κάθε είδους ανεστάλη από τον Γενικό Εισαγγελέα με την αλλαγή της απάντησης του κατηγορουμένου σε παραδοχή στις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες, πριν την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας.
Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τα γεγονότα που εκτέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, το θύμα γεννήθηκε το 2000 και είναι σήμερα 20 ετών. Είναι παιδί του κατηγορουμένου και της ΜΚ2 επί του κατηγορητηρίου, το οποίο απέκτησαν κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Από το 2017 οι γονείς του θύματος έχουν χωρίσει και έκτοτε τόσο το θύμα όσο και η αδερφή της διέμεναν με τη μητέρα τους και ο κατηγορούμενος δεν είχε συχνή επικοινωνία μαζί τους.
Το θύμα παρουσίαζε, από τις πρώτες μέρες μετά την γέννησή του, γενετικό νόσημα, υπεύθυνο για νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα, καθυστέρηση λόγου, μειωμένες δεξιότητες μάθησης και συναισθηματικής ωριμότητας. Είναι άτομο με χαμηλό νοητικό πηλίκο, με ιστορικό διαταραχών συμπεριφοράς, διάσπασης προσοχής, επιθετικότητας και υπερκινητικότητας. Λόγω αυτής της κατάστασης ήταν και είναι ευάλωτο άτομο και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε έκπτωση στη λειτουργικότητά της και παρουσίασε παράξενες συμπεριφορές που είχαν να κάνουν με τη σεξουαλικότητά της. Σε πολυθεματικές συναντήσεις που έγιναν είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τη σεξουαλική ανάπτυξη του θύματος και είχαν γίνει επισημάνσεις προς τους γονείς της για άμεση συνεργασία τους τόσο με γυναικολόγο, όσο και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων καθότι το θύμα κρίθηκε ως έφηβη με αυξημένο κίνδυνο σε θέματα ασφάλειας εαυτού και χρειαζόταν σταθερή επίβλεψη τόσο στο σχολικό όσο και στον απογευματινό χρόνο.

Αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 το θύμα ανέφερε στη συνοδό του σχολείου της ότι ο κατηγορούμενος όταν την σχολούσε από το σχολείο και κατά τη διαδρομή τους προς το σπίτι, παρακολουθούσε στο αυτοκίνητο ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Στις ερωτήσεις της συνοδού σε σχέση με τις αναφορές της αυτές, το θύμα τής εκμυστηρεύτηκε ότι είχε ερωτική επαφή με τον κατηγορούμενο και ότι έκαναν αυτό που έδειχναν οι ταινίες. Ακολούθως ενημερώθηκε η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Στα πλαίσια διερεύνησης της καταγγελίας λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση από το θύμα όπου ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον πατέρα της. Ανέφερε ότι όταν ο κατηγορούμενος όταν σχολούσε από το σχολείο, έβαζε στο κινητό του ταινίες ερωτικού περιεχομένου τις οποίες παρακολουθούσε ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του και τις έβλεπε και η ίδια. Όταν η ίδια ήταν 16 ετών και βρισκόταν στο σπίτι του κατηγορουμένου, αυτός της ζήτησε να έχουν σεξουαλική επαφή. Της είπε ότι έπρεπε να το κάνουν για να ξέρει πώς γίνεται για όταν μεγαλώσει. Ακολούθως ήρθαν σε επαφή και όπως περιέγραψε το θύμα, έκαναν αυτά που έβλεπαν στις ταινίες. Ο κατηγορούμενος τής είχε πει να μην αναφέρει σε κανέναν αυτό που συνέβη μεταξύ τους.
Κατά την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε πως το θύμα είχε παλαιά ρήξη παρθενικού υμένα.

Ερεθίστηκε και είχε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της!

Εναντίον του κατηγορούμενου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και αυτός συνελήφθη στις 13.9.2019. Ενώ αρχικά δεν παραδέχθηκε εκφράζοντας διαφορετικούς ισχυρισμούς, σε κατάθεση που έδωσε αργότερα στην αστυνομία παραδέχθηκε ότι μεταξύ Μαΐου 2017 και Ιουλίου 2017 ενώ το θύμα βρισκόταν στην οικία του, αυτός διαπίστωσε ότι εκείνη παρακολουθούσε ταινίες ερωτικού περιεχομένου στον φορητό της υπολογιστή. Τότε αυτός ερεθίστηκε και είχε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της.

Αδικήματα σεξουαλικής φύσης, από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό. Στις περιπτώσεις, όμως, στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και όπου θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, μάλιστα ευάλωτο λόγω διανοητικής αναπηρίας, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στον μέγιστο βαθμό.

Αυτά επεσήμανε το Κακουργιοδικείο το οποίο κατά την επιβολή ποινής τόνισε την σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο. Όπως επίσης προκύπτει από τη νομολογία στην οποία αναφέρθηκε το Δικαστήριο, σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές, ενόψει της ιδιαίτερης σοβαρότητας τους ως εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα του θύματος. Είναι διαπίστωση του Κακουργιοδικείου ότι δυστυχώς τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονται τελευταία σε έξαρση, παρά τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια μας. Στοιχείο που επίσης καταδεικνύει την ανάγκη για επιβολή ακόμη πιο αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών.

Υποκύπτοντας στις σαρκικές του ορέξεις, εκμεταλλεύθηκε την ευάλωτη, λόγω και της διανοητικής της κατάστασης, ανήλικη θυγατέρα του
Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπ’ όψιν ότι οι πιο πάνω πράξεις του κατηγορούμενου αφορούσαν ένα μεμονωμένο περιστατικό στο οποίο δεν υπήρξε φυσική βία. Δεν παραγνωρίζεται, ωστόσο, ότι το θύμα είναι ένα πρόσωπο με νοητικά προβλήματα και τα τελευταία χρόνια υπήρχε αυξημένος κίνδυνος σε θέματα ασφάλειας εαυτού με ανάγκη σταθερής επίβλεψης τόσο στον σχολικό όσο και στον απογευματινό χρόνο. Όπως τονίστηκε από το Κακουργιοδικείο, τέτοια επίβλεψη και προστασία θα αναμενόταν, πρωτίστως, από τον πατέρα, ο οποίος, όμως, αντί να πράττει τούτο, προέβαινε στις ενέργειες που αναφέρθηκαν στα γεγονότα της υπόθεσης και, σε συγκεκριμένη περίπτωση, υποκύπτοντας στις σαρκικές του ορέξεις, εκμεταλλεύθηκε την ευάλωτη, λόγω και της διανοητικής της κατάστασης, ανήλικη θυγατέρα του ερχόμενος σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της. Απαξία και αποτροπιασμό είναι το τι προκαλούν τέτοιες ενέργειες. Η δε εξήγηση, ότι ο κατηγορούμενος ερεθίστηκε στη θέαση της θυγατέρας του να βλέπει ταινία ερωτικού περιεχομένου και δεν άντεξε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια αποτρόπαια πράξη.
Προς όφελος του κατηγορουμένου λήφθηκε υπ’ όψιν το λευκό ποινικό μητρώο του καθώς επίσης η μεταμέλειά του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του, τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Δικαστήριο. Με αναφορά σε νομολογία το Κακουργιοδικείο τόνισε πως σε υποθέσεις ως η παρούσα, το στοιχείο της παραδοχής αντικατοπτρίζεται στην ποινή εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται να αναβιώσει τα τραυματικά γεγονότα, δίδοντας μαρτυρία προς απόδειξη των αδικημάτων. Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπ’ όψιν τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορουμένου.
Όπως επεσήμανε το Κακουργιοδικείο, όλοι οι πιο πάνω μετριαστικοί παράγοντες, παρότι λαμβάνονται υποψιν, δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που ενδείκνυται να έχει η ποινή στην παρούσα υπόθεση, λόγω της ιδιάζουσας σοβαρότητας των αδικημάτων όπως αναλυτικά επεξηγείται στην απόφαση.
Στην κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών. Για τα αδικήματα διαφθοράς γυναίκας και αιμομιξίας δεν επιβλήθηκε ποινή ενόψει του ότι προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα και πράξη ως και η κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.
Το Δικαστήριο διέταξε όπως σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 117 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, στην ποινή συνυπολογιστεί ο χρόνος κράτησης του κατηγορουμένου από 13.9.2019.
Αίσχος και απέχθεια
Τι να πεις και τι να γράψεις; Αίσχος και απέχθεια είναι τα αισθήματα που προκαλούνται όταν διαβάζεις μια είδηση σαν και την πιο πάνω. Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να περιγράψει επακριβώς την προαναφερθείσα αποκρουστική υπόθεση.
Μια ευχή μόνο, ας ελπίσουμε τα τέρατα να εξαλειφθούν από την κοινωνία μας και τα παιδιά να χαμογελούν αληθινά και με την καρδιά τους…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου