Wednesday, 19 June, 2024

97 νεκροί στο Σουδάν. Αγωνία για τους Έλληνες

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν

που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 97 άμαχοι. Αγωνία επικρατεί για τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Σύμφωνα με την Ένωση Σουδανών Γιατρών, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 365 ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 1.126.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την περασμένη Πέμπτη (13/4).

Ο Οργανισμός υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ με τους 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και έλλειψη καυσίμων απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων δυσχαιρένουν την κατάσταση. Επίσης, αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν

Από το Μ. Σάββατο οι Έλληνες που βρίσκονταν εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ από την ελληνική πλευρά γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να τους βοηθήσουν ώστε να φύγουν με ασφάλεια.

Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη καταγράφει με το κινητό της τις εφιαλτικές σκηνές, κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο», λέει μιλώντας στον Alpha.

«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.

Δραματική είναι και η έκκληση του Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, ο οποίος έχει επίσης εγκλωβιστεί στο κτήριο. Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Νουβίας στις δηλώσεις του ανέφερε πως «δεν μπορούν να βγουν έξω, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης, με τους πυροβολισμούς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα». Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Ελλήνων από ρουκέτα που έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Λειτουργίας. Ο μητροπολίτης ενημέρωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ωστόσο, σημείωσε πως οι γιατροί αναμένουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου