Saturday, 9 December, 2023

«Solidarity with Sanna»: Οι γυναίκες της Φινλανδίας χορεύουν και στηρίζουν την Σάνα Μάριν

Εκστρατεία αλληλεγγύης στην Σάνα Μάριν διεξάγουν εκατοντάδες γυναίκες στη Φινλανδία, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο

στα οποία χορεύουν, σε «απάντηση» προς τους επικριτές της πρωθυπουργού η οποία βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» κατόπιν της διαρροής του επίμαχου ιδιωτικού βίντεο.

Στιγμιότυπα με γυναίκες να χορεύουν και να διασκεδάζουν κατακλύζουν το Twitter υπό το hashtag #solidaritywithsanna (Αλληλεγγύη στην Σάνα).

Η διαρροή του ιδιωτικού βίντεο έχει διχάσει πολίτες και πολιτικούς στη Φινλανδία, με τους επικριτές της 36χρονης επικεφαλής της κυβέρνησης να αμφισβητούν την προσωπική και πολιτική της κρίση, και τους υποστηρικτές της να υπεραμύνονται του δικαιώματός της να χορεύει και να διασκεδάζει.

Η ίδια έχει εκφράσει θλίψη και έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι ήλθαν στη δημοσιότητα ιδιωτικές της στιγμές, τονίζοντας ότι ουδέποτε επηρεάστηκε η ικανότητα εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων της.

Απέναντι σε υπόνοιες για χρήση απαγορευμένων ουσιών στο πάρτι σε ιδιωτική κατοικία όπου διασκέδαζε με φίλους της, η Σάνα Μάριν ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι υποβλήθηκε εθελοντικά σε τεστ ναρκωτικών και αναμένει τα αποτελέσματα σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Για «ρωσικά τρολ και ακροδεξιούς λαϊκιστές που θα κυνηγήσουν τα πάντα για να γονατίσουν τις δημοκρατίες μας» έκανε την ίδια στιγμή λόγο ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, σε ανάρτησή του στο Twitter μέσω της οποίας εκφράζει τη στήριξή του προς την Σάνα Μάριν. «Συνέχισε να χορεύεις Σάνα Μάριν και συνέχισε να μάχεσαι τον Πούτιν!», αναφέρει. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, κατά την οποία δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων, η Σάνα Μάριν επανέλαβε ότι ουδέποτε έχει κάνει χρήση ναρκωτικών και «δεν διέπραξε τίποτα παράνομο» -αποκρούοντας την κριτική που έχει δεχθεί για το επίμαχο βίντεο με την ίδια να χορεύει, να πίνει και να διασκεδάζει σε πάρτι που είχε διοργανωθεί σε ιδιωτική κατοικία.

«Τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν σοβαρές δημόσιες κατηγορίες ότι βρέθηκα σε έναν χώρο όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών ή ότι εγώ η ίδια έκανα χρήση», είπε η Μάριν στη συνέντευξη Τύπου. «Θεωρώ πολύ σοβαρές αυτές τις κατηγορίες και, μολονότι θεωρώ άδικο το αίτημα να υποβληθώ σε τεστ για ανίχνευση ναρκωτικών, για τη νομική προστασία μου και για να ξεκαθαρίσω τυχόν αμφιβολίες, έκανα το τεστ σήμερα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε περίπου μία εβδομάδα», δήλωσε.

Αφού κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ζητούσαν από τη Μάριν να υποβληθεί στο τεστ. Η ίδια είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών και δεν είδε κανέναν να κάνει χρήση στο πάρτι όπου παρέστη.

«Ούτε στην εφηβεία μου, είχα κάνει χρήση οποιαδήποτε ναρκωτικής ουσίας» επισήμανε η Φινλανδή πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι υποβλήθηκε σε τέστ ακριβώς για να αποκρούσει τις όποιες υπόνοιες -καθώς υπήρξαν αναφορές ότι στο βίντεο συμμετέχοντες στο πάρτι κάνουν αναφορά στη λέξη που παραπέμπει στην κοκαΐνη.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που επαινούν τη Μάριν γιατί συνδυάζει την απαιτητική εργασία της με τη δραστήρια ιδιωτική ζωή της, άλλοι αμφισβητούν την απόφασή της να επιτρέψει να την βιντεοσκοπήσουν, ακόμη και αν της υποσχέθηκαν ότι τα βίντεο προορίζονταν μόνο για ιδιωτική χρήση.

Σε περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μάριν επικρίθηκε επίσης με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στο πάρτι θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να εκτελέσει γρήγορα τα καθήκοντά της σε περίπτωση κρίσης. «Αν υπήρχε κατάσταση κρίσης θα το γνώριζα πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου», είπε στους δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε στρατιωτική κρίση που θα επηρέαζε τη χώρα

Σε επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα εάν θα είχε τη διαύγεια να λάβει άμεσα κυβερνητικές αποφάσεις εφόσον ήταν απαραίτητο, η Φινλανδή πρωθυπουργός, υπογράμμισε: «Δεν θυμάμαι ούτε μία φορά που να υπήρξε μία ξαφνική κατάσταση μέσα στη νύχτα και έπρεπε να μεταβώ στο Παλάτι του Κρατικού Συμβουλίου. Θεωρώ ότι η ικανότητά μου να λειτουργώ ήταν πολύ καλή, και δεν υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις την ημέρα του πάρτι».

Σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, την Σάνα Μάριν πλαισιώνουν στο πρώτο βίντεο η καλλιτέχνις και η αδελφή της Άννα, η φωτογράφος και influencer Γιανίτα Αούτιο, η παρουσιάστρια Τίνι Βίλκστρομ, η τρομπετίστα Ιλόνα Ιλικόρπι, η παρουσιάστρια του ραδιοφώνου Καρολίνα Τουόμινεν, η στυλίστρια Βέσα Σίλβερ και η βουλεύτρια Ιλμάρι Nούρμινεν του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδής πρωθυπουργού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου