Sunday, 3 December, 2023

Καύσιμα: Την 3η ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. πληρώνουμε στην Ελλάδα

Την 3η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την δημοσιότητα η Κομισιόν

και αναφέρονται στην τελική τιμή μαζί με τους φόρους, ενώ αντίστοιχα πληρώνουμε την 6η υψηλότερη τιμή για το diesel κίνησης.

Αντίθετα σχετικά χαμηλά είμαστε σε ότι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην 16η θέση, αν και τα στοιχεία που ενσωματώνονται στο τρέχον εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν είναι έως την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, συνεπώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στις μετρήσεις οι συνέπειες από την αλλαγή της κρατικής επιδότησης από 0,25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο σε 0,15 ευρώ ανά λίτρο, όπως και η απόσυρση των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια.    

Όπως σημειώνεται στο σχετικό report της Κομισιόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ή του ΦΠΑ ή άλλων έμμεσων φόρων σε ορισμένα κράτη μέλη.

Το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Σουηδία αύξησαν τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Ιταλία και η Πορτογαλία αύξησαν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Αυστρία και η Λετονία αύξησαν άλλους έμμεσους φόρους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν ανέβει λόγω του κρύου, που- όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «επιτέλους έρχεται».

Ακριβή μου βενζίνη

Αναφορικά λοιπόν με την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται, μαζί με τους φόρους, στα 1,846 ευρώ το λίτρο και είναι η 3η υψηλότερη στην ΕΕ. Ακριβότερες χώρες είναι η Δανία με τιμή 1,938 ευρώ το λίτρο και η Φιλανδία με 1,910 ευρώ το λίτρο.

Οι φθηνότερες χώρες είναι η Βουλγαρία με 1,233 ευρώ, η Σλοβενία με 1,266 ευρώ και η Ρουμανία με 1,287 ευρώ.

Η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι 1,715 ευρώ το λίτρο και η στην ΕΕ των 27 είναι 1,672 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή χωρίς τους φόρους η Ελλάδα δεν είναι στις πρώτες θέσεις με τιμή 0,773 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι στα 0,789 ευρώ και στην ΕΕ των 27 στα 0,790 ευρώ.

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης στην Ελλάδα η τιμή μαζί με τους φόρους, διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα σε 1,796 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι 1,779 ευρώ και στην ΕΕ είναι 1,760 ευρώ.

Χαμηλά η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου ήταν στα 1,173 ευρώ, με την μέση τιμή στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στα 1,270 ευρώ και στην ΕΕ στα 1,281 ευρώ. Βέβαια τις επόμενες ημέρες και αφού κάνουν νέες προμήθειες τα περισσότερα πρατήρια η μέση τιμή στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρωζώνης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές, ειδικά στις Βόρειες χώρες που έχουν ως μοναδικό καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δανία είναι στο 1,876 ευρώ, στην Ουγγαρία 1,782 ευρώ και στην Ολλανδία 1,902 ευρώ το λίτρο, αφού δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Ανοδικά οι τιμές στην αντλία εντός Ελλάδας! Βουτιά στις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Ακόμη και κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε χθες, η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές, αλλά στην Ελλάδα συνεχίζεται η άνοδος. Σημαντικά κάτω από τα 70 ευρώ και η τιμή του φυσικού αερίου με πτώση 12%

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές στην αντλία για βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η αγορά κινείται με βάση της τιμές που επικρατούσαν 4 ημέρες πριν, δηλαδή στο τέλος του 2022. Γεγονός είναι ιδιαίτερα οξύμωρο, αφού την ώρα που οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» βυθίζονται, οι λιανικές τιμές στην χώρα μας αυξάνονται.

Βέβαια αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δύσκολα μπορεί κανείς να πάει κόντρα. Ωστόσο τα γρήγορα αντανακλαστικά που διέθετε η αγορά στην άνοδο των τιμών, θα περιμένει κανείς να τα διαθέτει και στην πτώση και από την Δευτέρα να φανούν τα απτά αποτελέσματα αυτής της κατάστασης.

Τα δεδομένα της αγοράς

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2022 η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν στα 86 δολάρια το βαρέλι, και μόλις λίγες ημέρες μετά, σήμερα δηλαδή η τιμή του είναι στα 78,6 δολάρια (είχε βρεθεί και κάτω από τα 78 δολάρια), έχοντας απώλειες της τάξεως του 7,4 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό κοντά στο 9%.

Για το τελευταίο χρονικό διάστημα (20 ημερών περίπου), η τιμή της αμόλυβδης σε μέσα επίπεδα για την Αττική και για τα πρατήρια εκείνα που υπάρχει σημαντική κινητικότητα η τιμή έχει αυξηθεί περίπου 7 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα κατά μέσο ότι η τιμή της βενζίνης από τα 1,746 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 14 Δεκεμβρίου, σήμερα πωλείται προς 1,816 ευρώ, το λίτρο.

Αύξηση 6 λεπτά στην τιμή του diesel κίνησης

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η αύξηση στο αναφερόμενο διάστημα η αύξηση είναι της τάξεως των 6 λεπτών το λίτρο και από 1,64 ευρώ έχει πλέον αγγίξει για τα εξεταζόμενα πρατήρια της Αττικής.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, εκεί η κατάσταση είναι λίγο πολύ η αναμενόμενη. Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα η αύξηση είναι της τάξεως των 14 με 15 λεπτά το λίτρο. Και αυτό οφείλεται στο ότι έχει κουρευτεί η κρατική επιδότηση στην αντλία από τα 25 λεπτά στα 15 λεπτά, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της επιδότησης των διυλιστηρίων που ήταν στα 3,5 λεπτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρατήριο στον Γέρακα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 1,14 λεπτά, ενώ σήμερα ήταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου που παρατηρείται και το χαμηλό των τιμών για το σύνολο των καυσίμων το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 1,05 ευρώ το λίτρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι μεγάλη βουτιά για μία ακόμη ημέρα είχε η τιμή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα 64 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 11,4%.

Imerisia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου