Monday, 24 June, 2024

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη συζήτηση για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα της Ε.Ε.

Ο Φερχόιγκεν παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio Kultur και τόνισε πως στη διένεξη μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη γλώσσα. Μια γλώσσα που αποφεύγει, για παράδειγμα, λέξεις όπως το φταίξιμο.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το φταίξιμο. Θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε για ευθύνη. Ευθύνη έχουν πολλοί, πάρα πολλοί. Φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες, η Ε.Ε., η Κομισιόν και κυρίως ευθύνη έχουν οι υπουργοί Οικονομικών. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς εδώ στη Γερμανία. Όμως δεν έχει τώρα σημασία να μοιράσουμε τις ευθύνες με μαθηματική ακρίβεια. Μετά από αυτόν τον Γολγοθά των τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να ξαναρχίσουμε. Ενστερνίζομαι πλήρως την άποψη δύο σημαντικών πρώην προέδρων της Κομισιόν, του Ζακ Ντελόρ και του Ρομάνο Πρόντι, οι οποίοι λένε “στοπ” τώρα, είναι καιρός για μια νέα αρχή. Και αν μου επιτρέπεται να κάνω μια πρόταση, ας αρχίσουμε από τη γλώσσα», δήλωσε.

Το διακύβευμα είναι η Ευρώπη, όχι μόνο οι τράπεζες

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως το αποτέλεσμα δεν τον εξέπληξε πραγματικά και πως οι δημοσκοπήσεις έπεσαν πάρα πολύ έξω, ωστόσο όποιος παρακολουθούσε στενά καταλάβαινε πως η πλειονότητα των Ελλήνων είχε υιοθετήσει το «φτάνει πια». Τόνισε επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο γύρω από τις τράπεζες και τα χρέη αλλά το διακύβευμα είναι η τύχη ολόκληρης της Ευρώπης.

«Ξέρετε, η όλη ιστορία έχει και μια ανθρώπινη διάσταση, την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Όποιος είδε αυτές τις εικόνες με τον συνταξιούχο που έκλαιγε μπροστά από την τράπεζα γιατί χρειαζόταν τα χρήματα, έβλεπε πως η ζωή του είχε διαλυθεί. Και υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα. Και πρέπει να πω πως εδώ πρέπει κανείς να σταματήσει να μιλάει για το ποιος φταίει, για το ποιος έκανε πότε τι. Θέλουμε πράγματι να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα, η οποία εδώ και 30 χρόνια είναι μέλος της Ε.Ε. Ανθρωπιστική βοήθεια; Καταλαβαίνετε; Είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι ένα μέλος της Ε.Ε. θα βυθιστεί στη δυστυχία. Ανεξάρτητα από το τι λάθη έγιναν θα πρέπει να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε», υπογράμμισε ο πρώην επίτροπος.

Είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του χρέους

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν προέτρεψε τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν σαφές με τρόπο που δεν χωράει αμφιβολίες ότι θα κρατήσουν ενωμένη της Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Ο πρώην επίτροπος τόνισε πως, αν έχει ένα νόημα αυτό το δημοψήφισμα είναι να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ ώστε μια χώρα να πει με ένα τόσο υψηλό ποσοστό «φτάνει πια».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Δεν μιλάμε για χρόνια, μιλάμε για δεκαετίες. Και θα πρέπει να ωριμάσει επίσης η άποψη ότι χωρίς μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί στο ακέραιο; Ποτέ δεν θα μπορέσει να αποπληρωθεί πλήρως», συμπλήρωσε ο Φερχόιγκεν.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου