Friday, 29 September, 2023

Γκάμπριελ υπέρ Ελλάδας λίγο πριν το Eurogroup

Κατά της επιμονής στις πολιτικές λιτότητας τάσσεται ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Τι δήλωσε για την Ελλάδα και το χρέος. Γιατί είναι σημαντική η θέση του ενόψει του Eurogroup

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα συντρίψουν τις πρώτες ενδείξεις της πρόσφατης οικονομικής ανάκαμψης.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί τις δηλώσεις Γκάμπριελ, ως ιδιαίτερα σημαντικές στο διαπραγματευτικό πόκερ, καθώς ουσιαστικά ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, έχει μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, ακόμη και από τον Γιούνκερ και τον Πιτέλα.

Το Μαξίμου εδώ και καιρό έχει επιχειρήσει να συνασπίσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές κατά της πολιτικής της λιτότητας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι δηλώσεις Γκάμπριελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είναι τα δύο κεντρικά πρόσωπα του SPD αυτή τη στιγμή.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να μειώσει το βάρος του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ σε ομιλία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία εν τέλει αναπτύσσεται και πάλι και αυτό δεν πρέπει να το καταπνίξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

«Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει επιτέλους να γίνει ένα βήμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες προκειμένου να κινηθούμε προς μια κατάσταση όπου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πολεμά κάθε χρόνο για να λάβει νέα δάνεια για την αποπληρωμή παλαιών δανείων», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Οι αμετακίνητοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η σειρά των βημάτων που προβλέπεται είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά συζήτηση για το χρέος.

«Όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά. Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση- διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους- το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν. Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι ώστε η εξέλιξη να είναι καλή» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ναντίνε Κάλβεϊ, τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση» και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να αξιολογήσει τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα των θεσμών.

Σχετικά με το εάν ο κ. Γκάμπριελ διατύπωσε διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίφαση: «Ο κ. Γκάμπριελ πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση). Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ. Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης» σημείωσε.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, διευκρίνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάνσεων, αυτό εννοεί».

news247.gr
Γκάμπριελ υπέρ Ελλάδας λίγο πριν το Eurogroup

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου