Friday, 27 January, 2023
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ρύθμιση για να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα του Κασιδιάρη

Ρύθμιση για να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα τόνισε και πάλι πως στόχος του είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και δήλωσε πως ο ίδιος είναι ένας «κεντροδεξιός πολιτικός».

Παράλληλα επεσήμανε πως η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει πολλές ομοιότητες με τη ΝΔ άλλων δεκαετιών ενώ αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών είπε χαρακτηριστικά «ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο».

Σε ερώτηση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια

Όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

Ο γρίφος του αποκλεισμού από τη Βουλή για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Υπάρχει θεσμικός τρόπος;

Το θέμα του θεσμικού αποκλεισμού από τις εκλογές, πχ της Χρυσής Αυγής, απασχολεί εδώ και καιρό πολιτικούς κύκλους και φυσικά την κυβέρνηση ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Ωστόσο, το ζήτημα νομικά και συνταγματικά εμφανίζεται αρκετά περίπλοκο, ενώ αρκετοί κατά καιρούς επισημαίνουν ότι υπάρχει και ο πολιτικός κίνδυνος τέτοιες νομοθετικές-θεσμικές πρωτοβουλίες για τον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό να γυρίσουν μπούμερανγκ, οδηγώντας και σε εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να έκανε προς αυτή την κατεύθυνση σύντομες διερευνητικές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα, λίγο πριν τις γιορτές. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Ιανουάριο να έχει καταλήξει στη συγκεκριμενοποίηση της πρότασης-ρύθμισης.

Αυτό που η κυβέρνηση αναζητά είναι ένας ασφαλής νομικά και συνταγματικά τρόπος που θα επιτρέψει τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζει ακόμα και δυναμική εισόδου στη Βουλή, ώστε η ρύθμιση που θα έρθει αφενός να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων, αφετέρου να μην απειλήσει τελικά με… αντίθετα αποτελέσματα.

Οι χειρισμοί δηλαδή να είναι τέτοιοι-όπως λέγεται κατά τις πληροφορίες-ώστε να μην προκύψει «πάτημα» για οποιασδήποτε μορφής υπερπροβολή έως «ηρωοποίηση» των καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Περιθώρια υπάρχουν, αρκεί…

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο, και τα όσα έγραψε πριν από μερικούς μήνες στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», «περιθώρια υπάρχουν αρκεί να πεισθούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για απαγόρευση στο μέλλον άλλων κομμάτων, για ιδεολογικούς αυτή τη φορά λόγους».

Και εξηγούσε ότι «στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου», το αρμόδιο για την ανακήρυξη των κομμάτων, «θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να αποκλείει από τις εκλογές κόμματα που περιλαμβάνουν ως υποψηφίους πρόσωπα καταδικασμένα, έστω και πρωτοδίκως, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης». Το θέμα είχε αναδείξει από το 2014 ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας για τα περιθώρια να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα.

Διπλή ανάγνωση

Ταυτόχρονα, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι κάνουν διπλή ανάγνωση. Από τη μία, προκαλεί μεγάλες ανησυχίες το δημοσκοπικό ποσοστό ενός κόμματος-παρακλάδι της Χρυσής Αυγής και μάλιστα με τον «ιδρυτή» του μέσα στη φυλακή (από την άποψη αυτή, το κόμμα του Κασιδιάρη μοιάζει απολύτως με την ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου, που ιδρύθηκε από έναν έγκλειστο στις φυλακές).

Από την άλλη, εκτιμούν ότι η ακροδεξιά εξακολουθεί να παραμένει σε πολιτικό περιθώριο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος σε μια περίοδο που καταγράφονται ανησυχητικές εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά σε κάποιες περιπτώσεις ανάγεται σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων ή ακόμα γίνεται και κυβερνητικός εταίρος.

Οπότε, εδώ έρχεται η ανησυχία της κυβέρνησης που ψάχνει τρόπους… εξαφάνισης με την όλη συζήτηση για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση εκλογικού αποκλεισμού γενικά της ακροδεξιάς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου