Monday, 20 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Φλωρίδης επιμένει στην κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της αναγκαιότητας ύπαρξης της ρύθμισης του 2019 που επιτρέπει μόνο την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία άφησε στη Βουλή ο Γιώργος Φλωρίδης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επίμαχη διάταξη -με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η αντιπολίτευση-, τονίζοντας:

«Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με ευρεία παρέμβαση που γίνεται στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση σε μερικές μέρες. Αποσπασματικές, επ’ ευκαιρία και για λόγους εντυπώσεων ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Εκεί θα συζητήσουμε για το ποινικό σύστημα της χώρας, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και θα συζητηθούν όλα αυτά. Αυτοί οι κώδικες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πιο αμαρτωλοί κώδικες στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Τους κώδικες που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019. Θα προσπαθήσουμε αυτές τις πληγές να τις γιατρέψουμε».

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχαν προκαλέσει οι αναφορές του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ποτέ προσωπικές απόψεις του υπουργού, αλλά δήλωσε πως οι απόψεις αυτές είναι διαχρονικές και πάγιες.

«Τι σημαίνει αυτό; Γνωστές και σταθερές. Αυτό είπε η κυβέρνηση και προσέθεσε στην ανακοίνωση ότι δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό. Αληθές, δεν υπήρχε υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να εξετάσει τη ρύθμιση στις επικείμενες αλλαγές που έρχονται στους ποινικές κώδικες. Εκεί αναμένεται να εξεταστεί αν οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη της σχετικής απόφασης (ανάγκη μείωσης των «κόκκινων δανείων») έχουν εκλείψει.

Η διάταξη που προτείνει το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται της διάταξης που ισχύει σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφερόμενος στην πρόταση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων σε περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης διοχέτευσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Στο βήμα είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη που υπογράμμισε ότι «αυτή η τροπολογία δεν είναι σε κενό, αλλά ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες είστε απόντες, είτε είστε πάρα πολύ καθυστερημένοι», είπε η Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι καθυστερημένα αντανακλαστικά επέδειξε η κυβέρνηση και για την απαγόρευση της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.

«Επί τρία χρόνια, μέσω της αβελτηρίας σας, επιτρέψατε στον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το Δομοκό. Γι΄αυτούς τους λόγους σήμερα δεν συναινείτε στην πρότασή μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα δείτε τους οπαδούς του να στελεχώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με δική σας ευθύνη. Γι΄αυτούς τους λόγους δεν απαντάτε στην τροπολογία μας για την άρση της κρατικής χρηματοδότησης. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες», είπε η Μιλένα Αποστολάκη.

«Ειλικρινά, θα ήθελα να σας ρωτήσω την έχετε δει καλά την τροπολογία που καταθέσατε; Έχετε δει ότι είναι πιο περιορισμένη από την ισχύουσα; Η ισχύουσα, που την έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε, είναι πολύ πιο διευρυμένη από αυτήν που φέρνετε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε: «σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό, για την κυβέρνηση κρατείται. Αλλά σας λέω να δείτε αν η τροπολογία που φέρατε, περιορίζει πάρα πολύ το εύρος της ισχύουσας, της θεμελιώδους διάταξης». Ο Γιώργος Φλωρίδης είπε επίσης: «Ξαναλέω, για την κυβέρνηση το θέμα κρατείται, ενόψει και του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια έρευνα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με τη μορφή του εκλογοδικείου, εκκρεμούν ενστάσεις που θα κρίνουν τα ζητήματα συμμετοχής στις εκλογές, άρα κάτι πιο προωθημένο. Δεν αποφεύγουμε κάτι. Σας λέμε ότι αυτό που φέρατε είναι υποδέεστερο αυτού που ισχύει. Για την κυβέρνηση το θέμα κρατείται και η κυβέρνηση θα πάρει τη σχετική πρωτοβουλία όταν έρθει η στιγμή με τη σοβαρότητα που πρέπει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του κόμματος του για να ανασταλεί η κρατική χρηματοδότηση σε ένα μόρφωμα που έχει κρυπτόμενη πραγματική ηγεσία, καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης που είναι φυλακισμένη στο Δομοκό. «Η ηγέτης κάνει ακόμα και σήμερα προεκλογικό αγώνα από τον Δομοκό για τον δήμο της Αθήνας», είπε ο κ. Μάντζος.

www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου