Thursday, 28 March, 2024

Πάιατ: Φυσικά και θα εμπλακούμε – Δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καθώς είπε πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν

στις προκλήσεις της Άγκυρας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφος.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να ξεσπάσει κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Πάιτ σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο κ.Πάιατ κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτήρισε πολλές φορές την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, από τις επιτυχημένες επισκέψεις Ελληνα πρωθυπουργού στιος ΗΠΑ. «Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass».

Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council, λέγοντας πως αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένας ηγέτης κράτους μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ισχυρά, με επιρροή think tanks της Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τρόπο που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία. Σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως πηγή προβλημάτων αλλά λύσεων, επισήμανε περαιτέρω.

Κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία των προσωπικών σχέσεων στη διπλωματία, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ικανότητα και το μήνυμα που έστειλε στην Ουάσιγκτον, είτε στον Λευκό Οίκο, είτε στο Κογκρέσο, είτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «είναι κάποιος τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, που θέλει λύσεις, που μοιράζεται το αμερικανικό όραμα για το μέλλον των ατλαντικών σχέσεων, που είναι αφοσιωμένος σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά».

Οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στους εορτασμούς για το 1821
Επίσης, γνωστοποίησε και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για το σκοπό αυτό, είπε πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με την επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Οι ΗΠΑ μπορούν να εμπιστευθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί μα δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.
Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις».

Θα εμπλακούμε – Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο
«Ανόητο το debate που έχει ξεσπάει, φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο, τόνισε ο κ.Πάιατ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι καλύτερες από τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είπε «Είναι λάθος και πιστεύω πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει η επιτυχία των καλών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος να στηρίζεται στις δυσκολίες των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Είναι δύο διαφορετικές σχέσεις. Οι σχέσεις των ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές ο πρόεδρος το είπε και στο οβάλ γραφείο αυτό. Δεν θα σας πω ότι δεν είναι σημαντικές οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γιατί είναι και νομίζω πως και η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε αυτό». Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Μάλιστα ο κ.Πάιατ υπενθύμισε πως στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν πάρει θέση σε δύο περιστατικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Φυσικά και θέλουμε οι δύο σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται κοντά σε μία μεταξύ τους κρίση». Οπως είπε τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ σημειώθηκαν δύο περιστατικά, στα οποία τόσο αυτός όσο και η Ουάσιγκτον είχαν εμπλοκή. Το πρώτο ήταν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο και το δεύτερο ήταν όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε σκάφος του λιμενικού.

Προκλητική και αντιπαραγωγική η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είπε πως «οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης»; Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο».
Η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ότι είναι ασαφές και διαμήνυσε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές
Επίσης, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας.

Για τα F-16 και τα F-35
Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στις αμυντικές συμφωνίες, με την αναβάθμιση των F-16, αλλά και για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35. Ο Πάιατ ανέφερε «ξεκινήσαμε το διάλογο, θα είναι μακρύς. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα.

Τέλος ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που είχε κάνει και το 2017 με την ηγεσία της ΝΔ όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον. Χαρακτηριστικά δήλωσε «υπάρχει μια συνέχεια στις σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο 6μηνο».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου