Saturday, 27 November, 2021

Τι πραγματικά συμβαίνει με το σενάριο των διπλών πρόωρων εκλογών

Η κυβέρνηση διαψεύδει μετά βδελυγμίας την πιθανότητα διπλών εκλογών μέσα στο νέο έτος. Όποιο κυβερνητικό στέλεχος κι αν ερωτηθεί

την ίδια απάντηση θα δώσει: «Προχωράμε με ορίζοντα τα επόμενα τριάμισι χρόνια, η οικονομία δεν αντέχει πισωγυρίσματα…».
Ωστόσο, οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι ένα σενάριο που έχει εξεταστεί και σε κάθε περίπτωση, παραμένει… ζεστό όσο και αν οι «μάγειροι» θέλουν να λένε ότι το έχουν στην «κατάψυξη».
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης: Να προσφύγει, δηλαδή, η κυβέρνηση σε εκλογές μέσα στο επόμενο έτος, ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική, να τελειώσει πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανανεώσει, κατά πάσα πιθανότητα, τη θητεία της, μηδενίζοντας το κοντέρ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αν γίνουν εκλογές, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Επειδή το επικρατέστερο σενάριο θα είναι να μην εκλεγεί καμία κυβέρνηση, αφού δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, τότε η επανάληψη μιας νέας εκλογικής μάχης – αυτή τη φορά με λίστα στους υποψήφιους βουλευτές – θα δώσει την ευκαιρία στο πρώτο κόμμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μπορέσει στις δεύτερες εκλογές να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με πιο ενισχυμένο σύστημα.
Όλα αυτά είναι σενάρια, τα οποία, φυσικά, εξετάζονται και σε κάθε περίπτωση συζητιούνται στα πολιτικά γραφεία. Δίνουν τροφή για πολλές συζητήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα περισσότερα κόμματα να καταστρώνουν ήδη σχέδια, αναλύοντας μέχρι και τις εκλογικές έδρες που θα εκλέξουν με τη μία ή την άλλη εκδοχή.
Το τι συμφέρει, πάντως, και τι όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι κάτι που ο ίδιος δεν το βάζει στην κομματική ζυγαριά, όπως λένε. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δείχνει να κινείται με γνώμονα το καθήκον του απέναντι στη τη χώρα. Και αυτή τη στιγμή το καθήκον είναι ένα: Να γυρίσει σελίδα η χώρα και να μπορέσει να ανατάξει τις δυνάμεις της, ώστε να καταφέρει να μπει στην πρόοδο και την ανάπτυξη χωρίς δανεικά, αλλά με εργασία, επενδύσεις και κίνητρα.
Το σενάριο των διπλών εκλογών θέλησε, από την πλευρά του, να «κάψει» ο Αλέξης Τσίπρας. Το «έκαψε», γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι πολιτικά δεν τον συμφέρει, παρά μόνο στο κομμάτι που σχετίζεται με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αφού σε μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, οι εκλογές θα γίνουν, όχι με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολιτικός αρχηγός κόμματος θα βάλει υποψήφιους όποιους ο ίδιος κρίνει.
Πρωτίστως, το σενάριο αυτό εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά δεν μένουν εκτός και η αντιπολίτευση καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εκάστοτε αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να καταρτίσει ο ίδιος τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές που θέλει και όχι κατ’ ανάγκη με εκείνους που πρέπει.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι είναι μια πιθανότητα οι διπλές εκλογές, αλλά ο ίδιος το έθεσε ως κάτι πιο σίγουρο, όταν είπε πως, αν αυτές γίνουν, τότε θα αφορούν σε λόγους που προκύπτουν από προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και όχι λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, περιμένει πρώτα να δει τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που θα φέρει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μετά να πράξει αναλόγως.
Ταυτόχρονα, όμως, περιμένει τις «εντολές» που θα του δώσει ο πρωθυπουργός, στο χέρι του οποίου βρίσκονται όλες οι εξελίξεις. Αν δεν υπάρξει συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πλέον όλα είναι ανοιχτά για πιθανές εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού, με την κυβέρνηση να κερδίζει, επί της ουσίας χρόνο και πολύ πιθανόν μια νέα τετραετία.
Ο κ. Βούτσης, πάντως, εκτίμησε ότι, αν γίνουν εκλογές, αφορμή θα σταθεί το προσφυγικό, γιατί μέσα από το μέτωπο αυτό θα προκύψει η ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Ωστόσο, αυτές οι συναινέσεις περνούν αναγκαστικά – για να έχουν νομιμοποιητική βάση – μέσα από πρόωρες εκλογές. Με το δεδομένο αυτό, ο κ. Βούτσης βάζει στο τραπέζι μια νέα προοπτική ως προς την πιθανότητα των εκλογών, η οποία δεν αφορά στο οικονομικό μέτωπο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου