Friday, 19 July, 2024

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑΠ και της Καλλιτεχνικής Δ/ντριας Ωδείου 

Τον προγραμματισμό δράσης αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου για το έργο του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών (Α.Δ.Ω.Γ.), παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Κώστας Μπαλτζίδης και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου κ. Μάχη Κυπραίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Κώστας Μπαλτζίδης στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στους νέους χώρους του ξεκίνησε την λειτουργία του την φετινή περίοδο το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών που  άρχισε φέτος να λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μάχης Κυπραίου και στελεχωμένο από έμπειρους και καταρτισμένους καθηγητές», προσθέτοντας: «Έτσι λοιπόν το Ωδείο μας θα προσφέρει και φέτος τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του υπηρεσίες, στο φιλόμουσο κοινό του Δήμου μας και με χαμηλές τιμές στα δίδακτρα των σπουδαστών του διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα με στόχο να αγκαλιάσει την κοινωνία φέρνοντας μικρούς και μεγάλους  κοντά στη μουσική. Το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο, το οποίο και για την φετινή χρονιά θα  λειτουργήσει με όλες τις ειδικότητες, έχει μακρόχρονη και σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά αλλά και εκπαιδευτικά γεγονότα του τόπου. Αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθιερώθηκε με το υψηλό επίπεδο παροχών του στην πόλη των Γιαννιτσών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πέλλας. Ενθαρρύνει τους μαθητές και σπουδαστές του να δημιουργήσουν στόχους, να καλλιεργήσουν την προσωπικότητα τους μέσα από την συμμετοχή τους σε συναυλίες και σύνολα  και παρέχει επαγγελματική ολοκλήρωση».

Βασικά σημεία της εισήγησης της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

• Το Α.Δ.Ω. Γιαννιτσών είναι το παλαιότερο, με τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών Δημοτικό Ωδείο, στο Νομό Πέλλας.

• Έχει διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα με χαμηλά δίδακτρα και εκπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

• Αν και υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και άλλες ιδιωτικές σχολές μουσικής στην πόλη, το ΑΔΩΓ είναι το μόνο αναγνωρισμένο από το ΥΠΠΟ παρέχοντας αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.

• Έγινε μεταστέγαση του Ωδείου στην έναρξη της προηγούμενης χρονιάς.

Η κ. Κυπραίου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των Δημοτικών Ωδείων από το 2012 σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού που προκλήθηκαν εξαιτίας καθυστερήσεων των εγκρίσεων από το ΥΠΕΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη χρονιά το Ωδείο μας ξεκίνησε με μειωμένο προσωπικό (περίπου 10 καθηγητές, λειτούργησε μόνο το κλασσικό τμήμα), ενώ φέτος έγινε αποκατάσταση με την πρόσληψη 20 καθηγητών.

Απολογισμός σχολικού έτους 2014 – 2015

    α) Διατήρηση του δυναμικού των μαθητών παρά το μειωμένο προσωπικό.

    β) Δόθηκαν 3 πτυχία και 3 διπλώματα βυζαντινής μουσικής, 2 πτυχία αρμονίας, 1 πτυχίο πιάνου.

    γ) Δημιουργία Παιδικής – Νεανικής χορωδίας.

    δ) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου Πέλλας (Παραμυθούπολη, αφή φλόγας μαραθωνίου), σε εκδηλώσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία ή πρωτοβουλία συλλόγων (παρουσίαση βιβλίου, παζάρι Yannijazz).

     ε) Εκδήλωση – συναυλία του Ωδείου (Συναυλία Αγάπης Φεβρουάριος 2015).

στ) Μαθητικές συναυλίες.

     ζ) Συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής.

Προγραμματισμός – στόχοι φετινής χρονιάς

   α) Λειτουργία μοντέρνου και παραδοσιακού τμήματος.

   β) Έντονη παρουσία στην πόλη και ευρύτερα στο Δήμο Πέλλας. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

   γ) Συνεργασία με το Μουσικό σχολείο Γιαννιτσών, με άλλα Δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία εκτός Δήμου Πέλλας,. (Εμφάνιση του ensemble της τάξης βιολιού του ΑΔΩΓ στην Έδεσσα μετά από πρόσκληση του Νέου Ωδείου Έδεσσας). Πιθανή κοινή εμφάνιση με το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών.

Στο Ωδείο η μουσική εκπαίδευση αρχίζει από την προσχολική ηλικία με τα τμήματα της Μουσικής Προπαιδείας και στη συνέχεια προσφέρονται οι επιλογές σπουδών σε κλασσικά, μοντέρνα και παραδοσιακά όργανα και ανώτερα θεωρητικά.

Λειτουργούν τα τμήματα:

Κλασικό Τμήμα: Πιάνο, Βιολί, Κιθάρα, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Κρουστά, Μονωδία, Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα και Βυζαντινή Μουσική.

Μοντέρνο Τμήμα: Συνθεσάϊζερ, Αρμόνιο,  Ηλεκτρική Κιθάρα, Ντράμς, Τραγούδι, Σαξόφωνο.

Παραδοσιακό Τμήμα: Μπουζούκι, Κλαρίνο, Ακορντεόν.

Μουσική Προπαιδεία

Παιδική – Νεανική Χορωδία

Οργανικά Σύνολα

Οι νέες εγκαταστάσεις

Οι νέες εγκαταστάσεις του Ωδείου βρίσκονται σε ανακαινισμένο κτίριο του πρώην διοικητηρίου της ΙΙ Μεραρχίας, στη διεύθυνση Παναγιωτάκη 13, περιοχή «Τσαλί» Γιαννιτσών.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Δ/νση: Παναγιωτάκη 13, 58100, Γιαννιτσά Πέλλας. Τηλ. 2382024434. Email: odeio@depag.gr

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑΠ και της Καλλιτεχνικής Δ/ντριας Ωδείου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου