Monday, 27 June, 2022

Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ στο Μουχαρέμ Χάνι για τις μάχες του ΕΛΑΣ

Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο

το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά τον Αύγουστο του 1944.

moyxarem2

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος αναφέροντας : «Σας καλωσορίζουμε εγκάρδια & αγωνιστικά στη σημερινή επετειακή εκδήλωση μνήμης για τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος και των άλλων Τμημάτων του ΕΛΑΣ. Κλείνουν σήμερα 72 χρόνια από τις μάχες και την ανατίναξη των Γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι.

Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές μαχητές και μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα. Που αγωνίστηκαν  οραματιζόμενοι μια ελεύθερη πατρίδα για τους πολλούς και όχι για τα  συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών» .

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Δρόσογλου Σταύρος, που στην ομιλία του τόνισε:

«Τιμούμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασιστικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που ανταποκρίθηκαν στο σάλπισμα οργάνωσης της αντίστασης του Λαού μας από το ΕΑΜ & συσπειρώθηκαν στον θρυλικό ΕΛΑΣ και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του  ελληνικού λαού.

Εξαίρεση οι λίγοι που λάκισαν, οι λιγότεροι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι τελευταίοι άφησαν την κληρονομιά τους στη φιλοναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, που δηλητηριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρακτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Πρέπει νάναι διαρκής & καθημερινή η απάντηση στον φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και στα χωριά μας. Να μην απλώσουν τα δηλητηριώδη δημαγωγικά τους δίχτυα σε νέα παιδιά εργατόπαιδα, αγροτόπαιδα, άνεργα παιδιά λαϊκών οικογενειών, μη διστάζοντας να κλέψουν ακόμα και αντικαπιταλιστικά ανατρεπτικά συνθήματα για να υπηρετήσουν σαν μπράβοι του κεφαλαίου την εξουσία τους.Πάλεψαν οι αγωνιστές αντάρτες για μια πατρίδα με αφεντικό στο τόπο του το Λαό, χωρίς στρατιωτικούς – πολιτικούς – οικονομικούς – κοινωνικούς κατακτητές. Μια πατρίδα με αυτόνομη ανάπτυξη και αξιοποίηση των αγαθών της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα σε όφελος του Λαού της.

Όπως πρέπει να παλεύουμε και μείς καθημερινά για την καλύτερη οργάνωση & συσπείρωση του λαού μας σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, εργάτες – αγρότες – επαγγελματίες – νεολαία ενάντια στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας από μια χούφτα πλουτοκράτες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Να αντιπαλέψουμε στην πράξη τα μνημόνια & τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αντιπάλεψαν οι ηρωικοί μας αντάρτες τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρίζεται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ.

Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους και συνέβαλαν στην αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944. Η ένδοξη αντιστασιακή ιστορία του λαού μας δεν παραγράφεται από τις συνειδήσεις του λαού μας , που θα τιμά πάντα τα θύματά του . Που θα αντιστέκεται στις επεμβάσεις και τους εισβολείς-κατακτητές, που δεν έπαψαν να παίζουν το ρόλο του διεθνή χωροφύλακα ματοκυλίζοντας τους Λαούς. Τόκαναν  οι Αμερικάνοι με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της ΕΕ στο Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και σήμερα στη Συρία και με τη συμβολή ελληνικών κυβερνήσεων. Τραγικά αποτελέσματα της βαρβαρότητας τους τα καραβάνια των προσφύγων και οι χαμένες ψυχές στα κύματα της Μεσογείου. Η λαϊκή κατακραυγή και η διεθνής αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου, είναι το «φρένο» στους εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ξαναμοιράζουν τη Γη, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τους εμπορικούς δρόμους, δολοφονώντας τους Λαούς.

Ερχόμαστε σήμερα να τιμήσουμε αγωνιστικά τη μνήμη των ηρωικών νεκρών του 30ου & των άλλων Συνταγμάτων  του ΕΛΑΣ , που έπεσαν εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ – Χάνι ανάμεσα στα βουνά του Βερμίου δυτικά & του Καϊμάκτσαλαν στα βορειοανατολικά .

Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν στις 3 προς 4 Αυγούστου με  60 νεκρούς & 2 αιχμαλώτους Γερμανούς και στις 6 Αυγούστου του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής , κύρια από τις δυνάμεις του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα το βουνό Πάϊκο βόρεια των Γιαννιτσών & του 16ου Συντάγματος με έδρα το Βέρμιο. Το 30ο Σύνταγμα έφτασε νάχει δύναμη μόνιμων μαχητών στους 2.500 άνδρες και ενίσχυση από τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ των χωριών του κάμπου της Πέλλας με 3.500 άνδρες . Ανάμεσα στους μαχη-τές του είχε προσχωρήσει  και μια διμοιρία Γερμανών αντιφασιστών από το φρουραρχείο Γιαννιτσών. Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή τα χαράματα στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές, που είχε σαν αποτέλεσμα 130 νεκρούς και 158 αιχμαλώτους Ιταλούς & Γερμανούς. Η μάχη ήταν πολύ σκληρή. Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλάσιες & ισχυρές. Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν. Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και – κύρια – με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα, καταλήφθηκε.

Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ – Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 Γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι. Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και βέβαια στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ – Χάνι . Ανάμεσά τους και ο ελληνοεβραίος έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Μάρκος Αλμπέρτο Καρασσό.

Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος , που έδωσε και το σύνθημα έναρξης της επίθεσης με τη ρίψη  3 φωτοβολίδων.

Ανάμεσα τους ξεχωριστή η συμβολή και της ομάδας του Κόμματος στην περιοχή, με επικεφαλής το στέλεχος του ΚΚΕ Μουστάκη Γιώργο. Στην ομάδα αυτή σημαντική η παρουσία της ηρωίδας της Αντίστασης Ειρήνης Γκίνη από τα γειτονικό Ροσίλοβο, τα σημερινά Ξανθόγεια. Η ανταμοιβή τους από το ελληνικό αστικό κράτος, η παραπομπή της ομάδας στο Έκτακτο Στρατο-δικείο των Γιαννιτσών και η εκτέλεσή τους. Έμεινε στην πλούσια αντιστασιακή ιστορία του λαού μας η Ειρήνη Γκίνη σαν η πρώτη γυναίκα εκτελεσμένη απο τον Ελληνικό στρατό, που σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης : “πηγαίνοντας στον τόπο της εκτέλεσης στα νεκροταφεία των Γιαννιτσών τα χαράματα της 26ης Ιούλη του 1946 έψαλε τον Ύμνο της Γ’ Διεθνούς και ζητοκραύγαζε υπέρ του ΚΚΕ”.

Η φετινή μας Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση προχωράει με φόρτωμα των συνεπειών της από τους κυβερνώντες στις πλάτες του λαού.

Σήμερα στη βάση και του νέου 3ου μνημονίου της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ & σε συνέχεια των δύο προηγούμενων από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιούνται στις πλάτες του λαού μας βάρβαρες πολιτικές με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας, των ελλειμμάτων, κλπ. Είναι ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις για ισοδύναμα μέτρα άμβλυνσης των βαριών συνεπειών του 3ου μνημονίου και επιστροφή δήθεν των απωλειών των λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία χρόνια. Στην «καλύτερη» περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι και θα το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ο φτωχός θα πληρώνει για το φτωχότερο. Τα διάφορα ισοδύναμα θα καλλιεργήσουν τη λογική του «διαίρειν και βασίλευε», του διαχωρισμού των εργαζομένων, για να μην δυναμώσει το κίνημα αντίστασής τους με κοινά αιτήματα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές της ΕΕ.

Για μας είναι καθαρό ότι τα μνημόνια έγιναν για έναν και μοναδικό λόγο : Είναι ξεκάθαρα ένας μηχανισμός  για να ξεπεραστεί  η κρίση στην Ελλάδα πάντα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον άρπαξαν την ευκαιρία για να περάσουν αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού, που σε άλλες χώρες έχουν ήδη περάσει , και στη χωρά μας για διάφορους λόγους καθυστέρησαν. Και το 3ο μνημόνιο ήρθε με όλο και χειρότερα νέα αντιλαϊκά μέτρα ( νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων, ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, άγρια φορολογία επαγγελματιών & αγρο-τιάς, απανωτά χαράτσια σε εισόδημα, στέγη , στα χωράφια,  ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων , διόγκωση της ανεργίας , κλπ. ). Αν κάποιος σήμερα επιζητά φιλολαϊκή διέξοδο απ’ τη βαθιά καπιταλιστική κρίση αυτή βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με  μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Για να γίνει επιτέλους ο ελληνικός λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης που, και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα  και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία και οικονομία…».

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντάρτικα τραγούδια από τους Σαπουνά Βαγγέλη ( τραγούδι ) και συνοδεία στην κιθάρα από τον γιο του Σαπουνά Κωνσταντίνο, που χειροκροτήθηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μακεδονία και απόγονοί τους. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης, στο Δήμο Σκύδρας Κανάκης Μάνος και στο Δήμο Πέλλας Παπαδοπούλου Ολυμπία. Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τη Γραμματέα της Χατζηβασιλειάδου Καίτη, ο Πρόεδρος της Διοίκησης Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Νάουσας και Αριδαίας Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου