Friday, 14 June, 2024

Κινητοποίηση ΕΝΙΠ και φορέων για την υγεία, στα Γιαννιτσά

Συνεχίζουμε με απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων σε όλον τον νομό την Πέμπτη 16 Μαρτίου

Δίνοντας το στίγμα συνέχισης του αγώνα, οι συνδικαλιστικοί φορείς της Υγείας και άλλων κλάδων προχώρησαν την Κυριακή το πρωί στην προγραμματισμένη κινητοποίηση για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών.

Πολύ ενθαρρυντική ήταν η δραστηριοποίηση αθλητικών ακαδημιών της πόλης, καθώς ο χώρος γέμισε με δεκάδες μικρούς αθλητές που κράτησαν στα χέρια τους πανό και συνθήματα για νοσοκομεία που να λειτουργούν, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα στην υγεία και στην παιδεία, με δικαίωμα στα όνειρα, με αξιοπρέπεια. Ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών αποκάλυψε με μεράκι και επιτυχία μέσα από ένα μικρό σκετς την καθημερινότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, εξαιτίας της κατεύθυνσης των πολιτικών που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Χαράλαμπο Αποστολίδη (πρόεδρο της ΕΝΙΠ) και τον Σίμο Φωστηρόπουλο (πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών). Επιπλέον, από τον πρόεδρο της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών, Σάββα Παπαδόπουλο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Πέλλας, Ελένη Χατζηαντωνίου. Στην κινητοποίηση έγινε παρέμβαση από συνάδελφο μας από τη Θεσσαλονίκη, τον Γιάννη Αναστασίου, εργαζόμενο στη Hellenic Train. Μας μετέφερε την ενθαρρυντική εικόνα που έρχεται από τα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και όλες τις επαρχιακές πόλεις. Κινητοποιήσεις που οργανώνονται από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές και μας γεμίζουν ελπίδα και αποφασιστικότητα.

«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί ακόμα πιο αποφασισμένοι. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης! Η κατάσταση της ζωής μας μπορεί να αλλάξει με την πάλη και το συλλογικό αγώνα». Με αυτά τα λόγια η γραμματέας της Διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας κάλεσε στο νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 16 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Ενημέρωσε πως ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις συμμετοχής από εργατικά σωματεία (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας-Πέλλας, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας), τονίζοντας πως αυτές πρέπει άμεσα να πολλαπλασιαστούν, την Πέμπτη να πλημμυρίσουν με απεργούς και διαδηλωτές οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλούν τα σωματεία στις 11 το πρωί: Γιαννιτσά: Πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος)-Έδεσσα: Μικροί Καταρράκτες-Αριδαία: Πλατεία Σέτσκου.

Η ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στη μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία την Κυριακή 12 Μαρτίου στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών

«Χαιρετίζουμε όλους εσάς φίλες και φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, μαθήτριες και μαθητές, αγαπητά παιδιά, που με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες σας σήμερα δώσατε χρώμα και ζωντάνια στον αγώνα για να πάψει η υγεία των ανθρώπων να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια και ως κόστος, να πάψει να είναι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λίγους. Χαιρετίζουμε τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου που με το μεράκι τους έβαλαν την τέχνη στις ράγες του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Μεταφέρουμε και από αυτό το βήμα τα συλλυπητήρια των γιατρών των νοσοκομείων και ΚΥ του Νομού προς τους οικείους των αδικοχαμένων, εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη μας και την οργή μας για το έγκλημα στα Τέμπη. Η σύγκρουση των τρένων που στοίχισε τη ζωή τόσων νέων ανθρώπων δεν ήταν δυστύχημα αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι αιτίες δεν πρέπει να αναζητώνται μόνο σε τεχνικά ζητήματα ή ανθρώπινα λάθη. Το έγκλημα αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης των μεταφορών, των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού, στο όνομα της μείωσης των κρατικών δαπανών και της δημοσιονομικής προσαρμογής της ΕΕ και προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Είναι μια πολιτική που εφαρμόστηκε με ευλάβεια από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το 2009 και μετά. Μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και ως κόστος που πρέπει να περικοπεί τις Μεταφορές, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία τις υποδομές για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Χρόνια τώρα βλέπουμε την ίδια πολιτική να εφαρμόζεται και στην Υγεία. Εμπορευματοποίηση, υποστελέχωση, υπερεφημέρευση και εντατικοποίηση που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο ασθενείς και γιατρούς. Υποχρηματοδότηση, δωράκια στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας και ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι το Υπουργείο Υγείας, θα φέρει την ερχόμενη βδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, με διαχειριστή τον ιδιωτικό φορέα με τη επωνυμία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ΕΛΠΙΔΑ». Πρόκειται για την μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, την οποία αποκόπτουν από το νοσοκομείο και την μετατρέπουν σε ΝΠΙΔ. Και ορίζουν ότι θα πρέπει να προσελκύει χρήματα από δωρεές και χορηγίες για να μπορεί να λειτουργήσει.

Δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχουν ενδοιασμούς προκειμένου να υπηρετήσουν πιστά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το είδαμε και το βλέπουμε στην Υγεία, όπου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα δημόσια νοσοκομεία μετατράπηκαν σχεδόν σε νοσοκομεία μίας νόσου και γονάτισαν και ο λαός υποχρεώθηκε να πουλήσει ή να δανειστεί για να απευθυνθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, που έμειναν στο απυρόβλητο και έκαναν χρυσές δουλειές.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου Γιαννιτσών, μαζί με τους γιατρούς της παθολογικού τμήματος και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που καλούνται να καλύπτουν την λειτουργία των εκτάκτων της παθολογικής χωρίς να είναι παθολόγοι. Για ακόμα μία φορά, απαιτήσαμε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ακτινολογικού τμήματος και της παθολογικής κλινικής και καταγγείλαμε την άκρως επικίνδυνη κατάσταση στα επείγοντα που για ώρες δεν υπάρχει παθολόγος και οι ασθενείς μένουν σε εκκρεμότητα για ώρες ή και μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Οι ασθενείς στα έκτακτα με αγωνία περιμένουν να μάθουν πότε θα εξεταστούν, πότε θα αντιμετωπιστεί τα πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουν. Καταγγείλαμε επίσης ότι ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική με σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και της εντατικοποίησης, δεν έχουν την ιατρική επίβλεψη που απαιτείται, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Παρά την κατακραυγή, και ενώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων του νομού αλλά και των κέντρων υγείας, ανακοινώθηκε για άλλη μία φορά προκήρυξη θέσεων με το σταγονόμετρο. Προκηρύξεις που πιθανότατα θα καταλήξουν πάλι άγονες καθώς δεν αλλάζει το καθεστώς εργασιακής εξόντωσης και μισθολογικής απαξίωσης. Προκηρύξεις κοροϊδία και στα Κέντρα Υγείας. Μόλις μία στην Αριδαία και δύο στην Κρύα Βρύση, όταν οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι πάνω από τριάντα στα δύο αυτά Κέντρα Υγείας. Καμία προκήρυξη θέσης για το ΚΥ Άρνισσας, καμία προκήρυξη θέσης για το ΚΥ Σκύδρας, ενώ τα ΚΥ Γιαννιτσών και Έδεσσας δεν έχουν καν οργανισμό. Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν ξεχαρβαλωμένη τη δημόσια υγεία ώστε ο ιδιωτικός τομέας να εκμεταλλεύεται τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις και να κερδοφορεί αχαλίνωτα. Αγαπητές φίλες και φίλοι, το προηγούμενο διάστημα, ο λαός της περιοχής με τα σωματεία του, τους συλλόγους του, με ενότητα και πείσμα, με συνεχείς κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, έφερε στο προσκήνιο την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Αποκαλύφθηκε το ψέμα στα επιχειρήματα, ότι για τις τρομερές ελλείψεις φταίνε δήθεν οι γιατροί που δεν έρχονται ή που παραιτούνται από το ΕΣΥ. Η ανησυχία, η οργή και η αγανάκτηση, μετατράπηκε σε οργανωμένη αντίδραση, σε αγώνα διεκδίκησης, για να μπει επιτέλους φρένο σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση που υπηρέτησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν, που οδήγησε στην λειτουργική κατάρρευση της παθολογικής και τα ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, στο κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας τον Οκτώβρη του 2021, που απειλεί το ογκολογικό ιατρείο αλλά και τα άλλα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και τα κέντρα υγείας του νομού.

Περισσότερα από 40 σύλλογοι και σωματεία από κάθε γωνιά του νομού Πέλλας αλλά και από γειτονικούς νομούς, στήριξαν με αποφάσεις τους και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί για ακόμη μια φορά να έρθουν όλοι οι φορείς σε αυτήν την μάχη για την ζωή και την υγεία του λαού της περιοχής.

Συλλογικά και μαχητικά μαζί με το λαό, σωματεία και φορείς της περιοχής συνεχίζουμε σαν μια γροθιά τον αγώνα. Συμμετέχουμε στην μεγάλη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου και απαιτούμε:

  • Να διαλευκανθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Σύγχρονες δημόσιες, ασφαλείς και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές. Αλληλεγγύη στην πάλη των σιδηροδρομικών υπαλλήλων που καιρό τώρα είχαν καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση και τους κινδύνους δυστυχήματος.
  • Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.
  • Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού !
  • Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού! Πλήρης διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων!
  • Άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και λειτουργία του με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα!
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι Εργολάβοι από τα Νοσοκομεία!
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού! Όχι στη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων! Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν τις περικοπές και 10% αύξηση επί αυτών!
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου