Wednesday, 15 January, 2025

Μήνυση στον Ποντιακό Σύλλογο Παραλίμνης από την ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα!

Η ΑΕΠΙ η Εταιρία για τα πνευματικά δικαιώματα που αυτές τις ημέρες έγινε σάλος με τους μισθούς των διευθυντών που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο το χρόνο

με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και τον τρόπο που διαχειρίζονταν τα χρήματα μήνυσε το Δ.Σ του Ποντιακού Συλλόγου Παραλίμνης γιατί στον ετήσιο φιλανθρωπικό χορό τους προς ενίσχυση των συσσιτίων δεν πλήρωσαν δικαιώματα!

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης του Ποντιακού Συλλόγου Παραλίμνης, Χαράλαμπο Αποστολίδη: «Έσυραν 11 καλούς ανθρώπους (αγρότες, εργάτες, συνταξιούχους) στα Δικαστήρια όμως θα λάβουν την απάντηση τους”!

apostolidis“Πριν χρόνια μήνυσαν τρεις φορές και μένα ως πρόεδρο της ΠΟΠΣ επειδή από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό που παίζει επί 24ωρο μόνο ποντιακά αρνήθηκα να καταβάλω νταβατζηλίκια. Στα δικαστήρια ισχυρίστηκα ότι τα ποντιακά τραγούδια ως αγνώστου συνθέτη και στιχουργού δεν παράγουν δικαιώματα υπέρ αυτής, αλλά μάλλον πρέπει αυτοί να μας πληρώνουν. Τα εφετεία (ως δικηγόρος δικάζομαι απευθείας από Εφέτες)με αθώωσαν. Έτσι ξύπνησαν και οι Κρήτες, οι Βλάχοι, οι Ηπειρώτες, κλπ κλπ. για όλα τα δημοτικά τραγούδια. Σήμερα που αποκαλύφθηκαν όλα γι’ αυτούς, τους περιμένω ακονίζοντας τα δόντια μου…» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Νομοσχέδιο εξυγίανσης από το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ

«Με τις ενέργειες, αλλά και με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσής του στη Βουλή, ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αλλάζει». Αυτό αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), με σκανδαλώδεις μισθούς των μελών του ΔΣ της Εταιρείας, από ποσά που είχαν εισπραχθεί, αλλά δεν είχαν φτάσει στους δικαιούχους.

Ο έλεγχος αφορά στην περίοδο 2011-2014 και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, τα κεφάλαια της εταιρίας ήταν αρνητικά, τουλάχιστον από το 2011 και το 2014 η αρνητική καθαρή θέση έφθανε σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να έχει αδυναμία να ανταπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς τα λειτουργικά έσοδα ήταν υψηλότερα από τα έσοδα, ενώ, την ίδια ώρα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αμείβονταν με σκανδαλιστικά ποσά. Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, ενημερώνει ότι «στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ». Όπως επίσης, ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης, προβλέπει κατ’αρχήν, πως στο εξής «όλοι οι οργανισμοί, και η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αποκτούν Γενική Συνέλευση των δημιουργών, οι οποίοι με την ψήφο τους χαράσσουν τις κύριες κατευθύνσεις του τρόπου διαχείρισης των δικών τους δικαιωμάτων». Η θέση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «ενισχύεται από την εκλογή, μέσω καθολικής ψηφοφορίας, Εποπτικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου παρακολουθούν και ελέγχουν τη δράση του οργανισμού και της οντότητας σε καθημερινή βάση και λογοδοτούν στη γενική συνέλευση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων, εντός πάντα του νέου νομοθετικού πλαισίου». Σύμφωνα με την πρόταση, οι οργανισμοί και οι οντότητες υποχρεούνται πλέον να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους, την πολιτική τους, τα αμοιβολόγιά τους και οφείλουν να καταρτίζουν ετησίως έκθεση διαφάνειας που συμβάλλει στον έλεγχό τους από το κοινό, δικαιούχους και χρήστες.

Όλα αυτά δίνουν τέλος στους παχυλούς μισθούς μελών ΔΣ οργανισμών, σε δικαιούχους που δεν αμείβονται δίκαια για το έργο τους, σε χρήστες που δεν ξέρουν σε ποιους και τι ποσό πρέπει να πληρώσουν. Η απαραίτητη βιωσιμότητα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητης οντότητας, εξασφαλίζεται από την πρόβλεψη, εάν υπάρξει ανάγκη λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, εγκατάστασης ανεξάρτητου Επιτρόπου Εξυγίανσης, ο οποίος θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας, με μόνο στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να προστατευθούν οι δημιουργοί, οι δικαιούχοι και τα δικαιώματά τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών

Και τι δεν αποκαλύπτει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) για την ΑΕΠΙ, τον τρόπο που διαχειρίζονταν  τα χρήματα και πως την διοικούσαν. Όπως αποκάλυψε το tvxs.gr ο διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε μισθό 635.565 ευρώ το χρόνο, συγγενής μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 ευρώ και είχαν 42 εκατ. κέρδη που δεν διένεμαν στους δικαιούχους.  Ο έλεγχος έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2015 η εταιρεία ΕΥ βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΠΙ έπειτα από εντολή του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, ανέλαβε το έργο του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ. Μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούσε να αναλάβει καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι σταμάτησε το έργο του ελέγχου και ξεκίνησε ξανά μετά το πρόστιμο στην εταιρεία από το Υπ. Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος αφορά στην Περίοδο 2011-2014.

Τι βρήκαν:

Το πόρισμα διαπιστώνει ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

Τα σημαντικότερα έξοδα για την περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ. Μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ. Τα μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ. Η ΑΕΠΙ εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης. Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας. Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Επίσης, η εταιρεία έδιναν δάνεια στο προσωπικό της με εξευτελιστικό επιτόκιο. Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr

52.000 ευρώ τον μήνα ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΠΙ

Πόρισμα φωτιά για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς όπως προκύπτει έδινε μισθό 52.000 ευρώ σε διευθύνοντα σύμβουλο, δηλαδή 635.565 ευρώ τον χρόνο, ενώ δεν πλήρωσε και τα πρόστιμα. Το πόρισμα που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ, φέρνει στη δημοσιότητα με ρεπορτάζ του το tvxs.gr. Όπως προκύπτει από στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα μάλιστα, έδινε ετήσιο μισθό συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ.

«Η εταιρεία ΕΥ βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΠΙ έπειτα από εντολή του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, ανέλαβε το έργο του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ τον Αύγουστο του 2015», αναφέρει το ρεπορτάζ τονίζοντας ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η εταιρεία δεν μπορούσε να ξεκινήσει τις εργασίες της καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι σταμάτησε το έργο του ελέγχου και ξεκίνησε ξανά μετά το πρόστιμο στην εταιρεία από το Υπ. Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος αφορά στην Περίοδο 2011-2014.

Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν την ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκατ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς και το σύνολο στοιχείων ενεργητικού (περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις) είναι μικρότερο του συνόλου των υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία που παραθέτει το tvxs.gr στο ρεπορτάζ του:

Μισθοί

Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ. Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ. Να σημειώσουμε πως μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ. Να προσθέσουμε πως τα μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ

Χρήματα που δεν διατέθηκαν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και αδιανέμητα

Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης. Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας. Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Δάνεια

Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ. Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται. Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.

Ακίνητα

Η αξία των ακινήτων της ΑΕΠΙ ανέρχεται στα 9 εκ ευρώ. Δεν αναφέρεται  ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του δευτερου κτίριου. Ζητήθηκαν άλλα έγγραφα σχετικά αλλά η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την Περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ. Σε όλα αυτά προσθέστε προκαταβολές σε προμηθευτές για τις οποίες η ΑΕΠΙ δεν έχει παραλάβει τιμολόγια είτε αυτά χάθηκαν καθώς και ότι εταιρεία δεν είχε καταλογίσει αποσβέσεις για τα πάγια ενσώματα στοιχεία ες και τη χρήση του 2014 , συνολικού ύψους 1.8 εκ.

tvxs.gr

Μήνυση στον Ποντιακό Σύλλογο Παραλίμνη από την ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα!

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου