Friday, 27 January, 2023
Τελευταίες Ειδήσεις

Μη σου τύχει να αρρωστήσεις σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια. SOS για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας

Την σοβαρή υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 130.000 κατοίκων αλλά και τις διακομιδές σε νοσοκομεία

της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στην Εισαγγελέα Βέροιας. Σκοπεύουν μάλιστα, να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό.

Η αποδυνάμωση του στόλου ξεκίνησε το 2018 ενώ κορυφώθηκε το 2022 με την αποχώρηση έξι ακόμη εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των κενών. Από τους 48 διασώστες που διέθετε το προσωπικό του ΕΚΑΒ Ημαθίας, πλέον έχουν μείνει 34 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 28 είναι ενεργοί διασώστες. Τα ασθενοφόρα του νομού είναι στο σύνολο έξι αλλά σε κάθε βάρδια κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα των οποίων η βάση είναι στη Βέροια, με συνέπεια να μένουν χωρίς οχήματα η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια και να σημειώνεται καθυστέρηση στον χρόνο άφιξης -έως και 30 λεπτά-στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του νομού Ημαθίας.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος ανέφερε ότι «ο τομέας του ΕΚΑΒ μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Η υποστελέχωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στις βάρδιες. Όταν στη βάρδια υπάρχουν δύο ασθενοφόρα που ξεκινούν από τη Βέροια, είναι αναμενόμενο να καθυστερούμε να φτάνουμε στα επείγοντα περιστατικά των απομακρυσμένων χωριών».

Οι πραγματικές ανάγκες του στόλου

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιόπουλο, το ΕΚΑΒ Ημαθίας για να εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες του νομού χρειάζεται να ενισχυθεί με 15 επιπλέον άτομα, φτάνοντας συνολικά τους 50 εργαζόμενους (ο απαιτούμενος αριθμός για την εύρυθμη λειτουργεία της Υπηρεσίας). Παράλληλα, οι βάρδιες πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερα από τρία ασθενοφόρα ώστε να καλύπτονται οι περιοχές της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας, δηλαδή να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κάθε αστικό κέντρο.

«Όταν το συντονιστικό κέντρο λαμβάνει κλήσεις από περιοχές 40 χλμ. μακριά από το σημείο που ξεκινά το ασθενοφόρο, είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουμε άμεσα σε επείγοντα περιστατικά. Χωριά μετά τη Νάουσα, έξω από τη Σκύδρα ή χωριά της Αλεξάνδρειας είναι περιοχές πάνω από 30 χλμ. Αν ένα ασθενοφόρο ξεκινά από Νάουσα, για να φτάσει στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται 7-8 λεπτά. Ωστόσο, όταν ξεκινήσει από τη Βέροια για να πάει σε χωριά έξω από τη Νάουσα, ο χρόνος φτάνει τα 20-30 λεπτά», εξήγησε ο κ. Παπαστεργιόπουλος ζητώντας άμεσα να γίνουν προσλήψεις και να ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, καθώς δεν πρόκειται για ένα εποχιακό επάγγελμα αλλά για καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Το υπόμνημα και οι κινητοποιήσεις

Καμία ενημέρωση ή απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής το Σωματείο Εργαζομένων μετά το υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελέα Βέροιας αλλά και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ. «Αν δεν λάβουμε μια απάντηση μετά και το σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε, θα προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις, δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε προσωπικό για να εξυπηρετούμε τους κατοίκους της Ημαθίας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαστεργιόπουλος.

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσε το Σωματείο:

«Κυρία Εισαγγελέα,

Η παρουσία μας στο γραφείο σας, έχει σκοπό να σας εκφράσουμε την ανυσηχία μας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Ημαθίας με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ίσως και την απειλή ανθρώπινης ζωής. Ο τομέας Ημαθίας ανήκει διοικητικά στην δεύτερη περιφέρεια του ΕΚΑΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και η διεύθυνση με τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Σήμερα η δύναμη του τομέα αριθμεί 34 διασώστες διαθέσιμους για να καλύψουν το πρόγραμμα της κίνησης και του συντονιστικού κέντρου. Με την δύναμη αυτή είναι αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24ωρη κάλυψη των περιοχών Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ Ημαθίας μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση αυτή ισχύει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιδεινώθηκε με τις συνταξιοδοτήσεις του 2022. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε άμεσο χρόνο από το πρόγραμμα της υπηρεσίας όπου υπάρχουν βάρδιες με δυο (2) ασθενοφόρα για τον νομό Ημαθίας.

Το ιδανικό σενάριο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών είναι να καλύπτονται όλες οι περιοχές με ασθενοφόρο σε 24/7/365 ανελλιπώς, κάτι που επιβάλει η ιατρική επιστήμη για το επείγον και η κοινή λογική. Σημειώστε δε ότι το μοντέλο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας συμπεριλαμβάνει και Κινητή Ιατρική Μονάδα που επιχειρεί με ιατρικό προσωπικό και διασώστες, σε πρώτο βαθμό, σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.