Wednesday, 15 January, 2025

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Οι αγώνες για την ελευθερία οδήγησαν στην σύγχρονη ισχυρή Ελλάδα και εξακολουθούν να μας εμπνέουν για καλύτερες ημέρες, προκοπή και ανάπτυξη»

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή. Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές και θύματα της Επανάστασης του 1821 στο ηρώο της πόλης, με την κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη ενώ την βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων-οδηγών και τμημάτων του Ελληνικού Στρατού.Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή:

«”Εὐαγγελίζου, Γῆ, Χαρὰν Μεγάλην…”, ψάλλουμε σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για να τιμήσουμε τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου.                                                                    

Την ίδια στιγμή σε κοινή εορτή, ο Ελληνισμός γιορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ημέρα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σήμερα. Ημέρα Εθνεγερσίας και Παλιγγενεσίας του Γένους των Ελλήνων.

Ο “ΙΎμνος εις την Ελευθερίαν” του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολομού, του οποίου οι δύο πρώτες τετράστιχες στροφές έγιναν ο Εθνικός μας Ύμνος από το 1865, αποδίδει με λυρισμό, γλαφυρότητα και αλληγορία πολλές φορές, την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία από τον Τούρκικο ζυγό.

Ο Διονύσιος Σολομός, μιλά με ενθουσιασμό για την  Ελευθερία που την γνωρίζει ‘’από την κόψη του σπαθιού την τρομερή’’. Αναφέρεται στα χρόνια της σκλαβιάς της Ελλάδας όταν ‘’όλα ήταν σιωπηλά, γιατί τα’ σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά’’. Μιλά για την ξένη βοήθεια που δεν έρχονταν τονίζοντας: «Άλλος σού έταξε βοήθεια, και σε γέλασε φρικτά!». Μιλά και για της νίκες της Επανάστασης βροντοφωνάζοντας «Ω τριακόσιοι σηκωθείτε και ξανάλθετε σε μας, τα παιδιά σας θελ’ ιδείτε πόσο μοιάζουνε με σάς».

…Ο αγώνας για την Ελευθερία, ήταν σκληρός και άνισος. Η πολιτική της Ιερής Συμμαχίας  και η καταπίεση και οι διώξεις από τους Τούρκους, διαμόρφωναν μια κατάσταση απαγορευτική για επαναστατικές σκέψεις. Όμως, όπως έγραψε και ο Ανδρέας Κάλβος ‘’Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει’’. Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν.

Στις 25 Μαρτίου 1821, στην Αγία Λαύρα, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, αγίασε τα όπλα και εκεί υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης με την υπόσχεση- δέσμευση, «Ελευθερία ή Θάνατος», «Νίκη ή Θάνατος». Η συγκεκριμένη μέρα, εξέφραζε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Γένους. Οι Έλληνες πολεμούσαν  για την Πίστη τους και την Πατρίδα τους. Οι επαναστατικές ιδέες όμως, κυοφορούνταν πολλά χρόνια πριν. Το ‘’κρυφό σχολειό’’, κρατούσε άσβεστη τη φλόγα για Ορθοδοξία και  Ελευθερία στις ψυχές των Ελληνοπαίδων. Ο κλήρος ήταν στην πρώτη γραμμή και μπορούσε με το ένα χέρι να κρατά τον Σταυρό και με το άλλο το καρυοφύλλι, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παπαφλέσσας και πολλοί  άλλοι. Τα μοναστήρια είχαν γίνει τα ορμητήρια των καπεταναίων, αλλά και το καταφύγιο των κυνηγημένων Ελλήνων.

Δίπλα στους ήρωες αγωνιστές του 1821 και στους κληρικούς,  ήταν οι ηρωίδες Ελληνίδες γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, οι Σουλιώτισσες και οι ηρωικές Ναουσαίες, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την Ελευθερία.…Οι Έλληνες κήρυξαν την Επανάσταση ‘’για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία’’ και η Μακεδονία μας, ξεσηκώθηκε στις 17 Μαΐου του ’21 στο Άγιο Όρος, με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παππά. Ακολούθησε η Νάουσα και άλλες περιοχές.

Πολύ νωρίτερα από το 1821, οι Μακεδόνες συμμετείχαν σε επαναστατικά κινήματα. Η συμμετοχή της Έδεσσας σ’ αυτά, καταγράφεται ήδη από το 1787-1792 με το κίνημα του Μητροπολίτη Βοδενών Μελέτιου του Α΄, μαζί με τον Μητροπολίτη Βεροίας Δανιήλ.

Η Πέλλα, είχε  την δική της συμμετοχή  στην Επανάσταση του 1821. Αγωνιστές γενναίοι, αναδείχθηκαν από τα χώματα αυτά. Αγωνιστές που πολέμησαν για την Ελλάδα, σε όλη την Ελλάδα. Ο Αγγελής Γάτσος από τους Σαρακηνούς Αλμωπίας, Οπλαρχηγός του Βερμίου και του Ολύμπου και Καπετάνιος στο αρματολίκι των Βοδενών. Μετά την καταστροφή της Νάουσας, ο Αγγελής Γάτσος με τους άνδρες του, κατέβηκε στη Νότια Ελλάδα, όπου συμμετείχε σε όλα τα πολεμικά γεγονότα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ο Μπίνος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Γαρέφι Αλμωπίας και αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς στον Κορινό Πιερίας. Συμμετείχε στην Επανάσταση της Χαλκιδικής και ακολούθως της Νάουσας και σε επιχειρήσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο Δημήτριος Τρούπκος αγωνιστής από την Έδεσσα. Μετά την Καταστροφή της Νάουσας ακολούθησε τον Αγγελή Γάτσο και συμμετείχε σε μάχες στην Νότια Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Ναούμ, επιφανής πολίτης της Έδεσσας καταγόμενος από τη Μοσχόπολη, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία το 1820. Εκπροσώπησε τους Μακεδόνες και φυσικά την Πέλλα, στις Εθνοσυνελεύσεις της Ερμιόνης, της Τροιζήνας , του Άργους και του Ναυπλίου ως Πληρεξούσιος ( ως βουλευτής) Έδεσσας και Μακεδονίας.

Ο Πέτρος Γάτσος ήταν αδερφός του Αγγελη και τον  ακολούθησε στην Κεντρική  Ελλάδα,  πολεμώντας πάντα δίπλα του.

Ο Δημήτριος Γάτσος γιος του Αγγελή, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον πατέρα του .Συμμετείχε σε όλες τις μάχες στο πλευρό του. Επιφανείς Φιλικοί Εδεσσαίοι ήταν, ο Λουνιάς Νεδέλκος και ο Νικόλαος Νεδέλκος. Μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία τον Ιανουάριο του 1821 και αγωνίστηκαν  για την Ελευθερία.

Ο Νικόλαος Αθανασίου Βούλγαρης, είχε καταγωγή από την Έδεσσα. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο Ζαχαρίας Βούλγαρης, από την  Σωτήρα της Έδεσσας. Ο Τάσος Δημητρίου Βούλγαρης, ήταν Εδεσσαίοι αγωνιστές και υπηρετούσαν στις ομάδες του Αγγελή Γάτσου. Ο Χρήστος Πέγιος, ήταν Εδεσσαίος και ανήκε στο σώμα του Χατζή Χρήστου.

Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Καραμήτσος  καταγόταν από το χωριό Αγία Φωτεινή της Έδεσσας. Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της Νάουσας. Συνέχισε τον αγώνα του στην Θεσσαλία. Τα αδέρφια Λάζαρος και Θωμάς Ραμαντάνης, καταγόταν από το χωριό της Έδεσσας Αγία Φωτεινή.  Συμμετείχαν στην Επανάσταση της Νάουσας.

Ο Τρύπκος Τσαλίκης,  Εδεσσαίος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, είναι ο γενάρχης της οικογένειας Στογιάννου στην Έδεσσα. Εκατοντάδες ήταν ακόμη οι αγωνιστές της Επανάστασης από την Πέλλα, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζουμε. Ο κλήρος της Πέλλας ήταν μπροστάρης στον αγώνα του Έθνους. Το 1821 ο Μητροπολίτης Βοδενών Κύριλλος Α’ ανέπτυξε εθνική δράση οργανώνοντας αγωνιστές.  Για τον λόγο αυτό παύτηκε από τον Σουλτάνο το 1826. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/πόλεως Χρύσανθος ο Α΄ γεννήθηκε το 1768 στο Κάτω Γραμματικό Πέλλας. Το 1799 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Βεροίας. Το 1811 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Σερρών και αφού το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, μύησε και τον Εμμανουήλ Παππά. Στήριξε από την πρώτη στιγμή την Επανάσταση. Το 1824 εκλέχτηκε  Πατριάρχης  Κωνσταντινουπόλεως, μέχρι την παύση του από τον Σουλτάνο, το 1826.

Άφησα τελευταίο έναν σπουδαίο Εδεσσαίο λόγιο, τον Μηνά Μηνωίδη. Έναν επιφανή εκπρόσωπο του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από το  1815 δίδασκε στη Σχολή του Γένους στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις Σέρρες. 

…Μπροστά στους Αγώνες του Έθνους για Ελευθερία και Παλιγγενεσία, πολύ μικρά φαντάζουν τα σημερινά προβλήματα και οι διάφορες οικονομικές δυσκολίες. Μετά από 400 χρόνια Σκλαβιάς  και για εμάς 500, καταφέραμε να διατηρήσουμε την Ελληνική μας συνείδηση και τη Χριστιανική μας πίστη.

Γιατί η ψυχή του Έλληνα ήταν διαποτισμένη από το όραμα και τα ιδανικά της Ελευθερίας. Γιατί οι Έλληνες διατήρησαν την Πίστη τους και τις διαχρονικές τους αξίες στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, που περήφανα συνεχίζουμε μέχρι τις μέρες μας.

Συμπληρώνονται φέτος 203 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς, γνωστούς και άγνωστους ήρωες, που με αυτοθυσία αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία μας. Τιμούμε σήμερα, Έλληνες και Φιλέλληνες.

Η Επανάσταση του 1821 είναι το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, που οδήγησε στην δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας με την μορφή ενός ισχυρού κράτους, με ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο και κυρίαρχο ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τιμούμε την 25η Μαρτίου, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, μετατρέποντας τον στοχασμό για το ένδοξο παρελθόν, σε δυναμισμό για το παρόν και σε σχεδιασμό για το μέλλον.

Τον αγώνα των δικών μας καιρών καλούμαστε να τον δώσουμε όλοι ενωμένοι.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ανάβει ξανά η δάδα της επανάστασης του ‘21, για να μας υπενθυμίσει την αξία της ενότητας, της ομοψυχίας, της σύμπνοιας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και εμείς οι νεοέλληνες, ανατρέχουμε στο ένδοξο παρελθόν, αναζητώντας πυξίδα, στις δυσκολίες της εποχής μας. Δεν είναι το μπαρούτι και τα όπλα που μας κληροδότησαν οι ιεροί μας πρόγονοι. Είναι η ανυπότακτη Ελληνική ψυχή, η αδιαπραγμάτευτη αγάπη στην ελευθερία και η βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία μας. Είναι όλα αυτά που μας κάνουν Έλληνες, αδιάρρηκτους κρίκους σε μια αλυσίδα, που έχει την άκρη της στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο και διατρέχει τους αιώνες και φθάνει ως τις μέρες μας.

Καθήκον μας είναι να διδασκόμαστε από τις αρετές των προγόνων μας και να διαφυλάττουμε το βαρύ χρέος που μας κληροδότησαν. Να φυλάμε Θερμοπύλες, όπως έκαναν και εκείνοι, σε κάθε πρόσταγμα της ιστορίας. Γιατί οι Θερμοπύλες του Ελληνισμού δεν παραδίνονται, δεν χάνονται και δεν παζαρεύονται.

Χρέος μας είναι, να προσθέσουμε νέες, υπερήφανες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Ζήτω η Εθνεγερσία του 1821, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου