Thursday, 29 February, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, για 5 ημέρες

«Προειδοποιητική στοχευμένη αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών πέντε (5) εργασίμων ημερών, αρχομένη από 06-04-2022 μέχρι και 12-04-2022, από τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές) συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίασή του της 05-04-2022, αφού έλαβε υπόψη την από 02-04-2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και τις πάγιες θέσεις του σώματος σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Δικηγορικό Συνέδριο των Σερρών (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3iZPxUo) και στην Ολομέλεια της Τρίπολης (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3NGWlnV), αποφάσισε ομόφωνα, ότι επικυρώνει την απόφαση της Ολομέλειας επισημαίνοντας τα εξής:

  1. Την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 2 του σχεδίου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, με το οποίο μεταφέρεται η αρμοδιότητα γνωμοδότησης για την κατάργηση δικαστικών σχηματισμών στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ, ενώ μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα αυτή υπήρχε στην Ολομέλεια των πολιτικών και διοικητικών τοπικών Εφετείων.
  2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη προσπάθεια να συνδεθεί  η τυχόν συγχώνευση/κατάργηση Πρωτοδικείων με την χρήση ψηφιακών μέσων (τηλεδίκες) και την εξάλειψη της φυσικής παρουσίας των δικηγόρων στα ακροατήρια.
  3. Θεωρεί ανεπίτρεπτη την περαιτέρω αποδυνάμωση των περιφερειακών Πρωτοδικείων και τη συρρίκνωση της δικαστηριακής ύλης αυτών, η οποία έχει επέλθει ήδη με το άρθρο 359 του ν. 4700/2020 και επαναλαμβάνεται με το άρθρο 4 παρ. 6 του σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για να εκδικάζουν με αποκλειστική αρμοδιότητα συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις.
  4. Δέχεται, ότι πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση και επέκταση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων στη Δικαιοσύνη. Είναι, όμως, κάθετα αντίθετο στην κατάργηση της προφορικής/ακροαματικής διαδικασίας στα δικαστήρια με την επίκληση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και την συσχέτιση με κράτη, που έχουν εντελώς διαφορετική δομή, νοοτροπία και γεωμορφολογία. Επιπρόσθετα, απαιτεί, στα πλαίσια των αποφάσεων των συνεδρίων μας, την ουσιαστικοποίηση της επιθεώρησης δικαστηρίων – πέραν αυτής που προβλέπει το σχέδιο νόμου -, την αλλαγή του τρόπου της προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν όλων αυτών καταγγέλλει το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αποφασίζει προειδοποιητική στοχευμένη αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών πέντε (5) εργασίμων ημερών, αρχομένη από 06-04-2022 μέχρι και 12-04-2022, από τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές) συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου εν γένει, στις οποίες αυτό είναι ενάγον, αιτούν, ανακόπτον, προσφεύγον, κλπ.

Στοχευμένη αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από Ποινικές Υποθέσεις του Άρθρου 187 ΠΚ από Τετάρτη 06-04-2022 μέχρι και 15-04-2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίασή του της 05-04-2022, αφού έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος, με την οποία εκφράστηκε η καθολική αντίδραση του σώματος στην προσθήκη της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε ομόφωνα, ότι επικυρώνει την απόφαση της Ολομέλειας και αποφασίζει την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, από Τετάρτη 06-04-2022 μέχρι και Παρασκευή 15-04-2022.

Εξαιρούνται οι υποθέσεις που τελούν υπό παραγραφή (ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6ετία σε α΄ βαθμό), ή όπου υπάρχουν κατηγορούμενοι που κρατούνται προσωρινά και για τους οποίους εξαντλείται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χορηγείται άδεια σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο αδειών από Επιτροπή χορήγησης αδειών, αποτελούμενη από τους: Χρήστο Μητώση, Πρόεδρο της επιτροπής, Συμέλα Λαζαρίδου, Γραμματέα, και Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου, Μέλος.

Για το ΔΣ Ο πρόεδρος Χρήστος Τανάσκος, Η ΓΓ Συμέλα Λαζαρίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου