Thursday, 25 April, 2024

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αρχίζει η δίκη στο Εφετείο

Εννέα μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια και 11 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία της Κάρολαιν Κράουτς και του σκυλιού της οικογένειάς τους

μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αναμένεται να καθίσει σήμερα, Δευτέρα (20/2) ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δικαστεί για τα στυγερά εγκλήματά του σε δεύτερο βαθμό. Με νέα δικηγόρο την Αικατερίνη Μαυροειδή, ο 35χρονος πιλότος θα προσπαθήσει, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά να κερδίσει κάποιο ελαφρυντικό ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μείωση της ποινής του.

Όπως είναι γνωστό με την πρωτόδικη απόφαση δεν είχε αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό με τον 35χρονο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι δολοφόνησε την σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Όπως εν ολίγοις είχε ισχυριστεί, «θόλωσε» όταν η Καρολάιν απώθησε την μικρή Λυδία έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν. Όλα έγιναν μέσα σε πέντε λεπτά, είπε, και ενώ βρίσκονταν πάνω στο σώμα της κοπέλας, η οποία ήταν στο κρεβάτι τους, θέλοντας να την ηρεμήσει.

Σε ό,τι αφορά το θέατρο που είχε στήσει επί 30 και πλέον ημέρες μετά τη δολοφονία της Καρολάιν για να πείσει τις αρχές ότι στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών είχαν εισβάλλει ληστές, κατά την απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί πως μόνο σκοπό είχε να μην μείνει το παιδί του και χωρίς τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να πω ούτε στον εαυτό μου, ούτε στην Καρολάιν ούτε σε κανέναν που να μπορεί να φτάσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσα» είχε αναφέρει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για να προσθέσει: «Ζητάω συγνώμη και κάθε μέρα θα ζητάω συγνώμη από τη γυναίκα μου. Δεν υπάρχουν αρκετές συγνώμες αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να γύριζε ο χρόνος πίσω και να ήταν εδώ. Το ίδιο συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την κορούλα μου που δεν θα γνωρίσει τη μητέρα της. Συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την πεθερά μου. Και από τη Ροξούλα (σ.σ το σκυλί της οικογένειάς που δολοφόνησε για να φανεί πιστευτό το σενάριο του περί ληστών). Ελπίζω κάποτε όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή του να με συγχωρέσουν. Ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει. Εγώ δεν θα με συγχωρήσω ποτέ».

Η πρωτόδικη απόφαση

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για χορήγηση ελαφρυντικών ούτε και τον ισχυρισμό του περί βρασμού ψυχικής ορμής.

Στο σκεπτικό της απόφασης δικαστών και ενόρκων αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης, την ψυχρότητα και την ιδιαίτερη σκληρότητα της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, στοιχεία που μεγιστοποιούν την ποινική απαξία των πράξεών του, σε σχέση με το μέσο όρο των παρεμφερών υποθέσεων». Ακόμη, στην απόφαση αναφέρεται πως «καθ’ όλη τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης, ο κατηγορούμενος είχε το χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δεν λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από την διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».

Τέλος, για τον ισχυρισμό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ότι είχε προηγηθεί λεκτική αντιπαράθεση με το θύμα και πως εξαιτίας αυτού οδηγήθηκε στο έγκλημα, δικαστές και ένορκοι έκριναν πως «ακόμη και αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε (…) το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητών συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».

πηγή: πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου