Tuesday, 5 March, 2024

Μάτι: “Ξέραμε για τους νεκρούς στη συνέντευξη τύπου” παραδέχθηκε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Το γεγονός ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, πολύ πριν την περιβόητη συνέντευξη τύπου

για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαίωσε, κατά την απολογία του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

Ο κ. Τερζούδης παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η η συνέντευξη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας υποστήριξε ότι η δυναμική του φαινομένου δεν τους έδωσε χρόνο για να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν.

Ο κατηγορούμενος απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας είπε ότι η πληροφορία για εντοπισμό σορών στο πύρινο μέτωπο έφτασε στις 19.54 το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής απαντούσε πάντοτε επικαλούμενος κανονισμούς προκειμένου να δείξει πως έπραξε ως όφειλε βάσει νόμου.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, αρνούμενος όμως ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα, σχολίασα πως δεν υπήρχε δυνατότητα να επιχειρήσουν τα canadair γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. «Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Ολα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα» σημείωσε. Ο πρώην αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος υποστήριξε ότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής, όπως φαίνεται από τις μαγνητοφωνήσεις. «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν» ανέφερε ο κ. Τερζούδης.

«Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το ζήτημα της εκκένωσης που δεν έγινε ποτέ ότι αυτό αποτελεί επιχειρησιακή δράση.

Μάλιστα, εξήγησε πως κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ηλεία. «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ήρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση…βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε για να καταλήξει: «όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός..Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Κλείνοντας την απολογία του ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως δε θέλει να κάνει αναφορά στους συγγενείς των θυμάτων, αφού «ό,τι και να πει κανείς δεν απαλύνει τον πόνο τους, προτιμώ τη σιωπή».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Πηγή: newsit.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου