Friday, 7 May, 2021

Οι αλλαγές για τα ζώα συντροφιάς που σχεδιάζει η Κυβέρνηση – Τι αφορά τους ΟΤΑ

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς “ξαναζεσταίνει” το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επανεκκινώντας τον διάλογο µε όλους τους αρμόδιους φορείς

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να απαλείψει τις διατάξεις εκείνες που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, µε αποτέλεσμα την απόσυρση του νομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, από τη νομοθετική ρύθμιση θα λείπουν οι διατάξεις που όριζαν πρόσθετα τέλη στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση αύξανε το τέλος σήμανσης στα 6 ευρώ, από το οποίο θα εξαιρούνταν όσοι υιοθετούσαν ζώο από δομές φιλοξενίας. Επίσης, θέσπιζε καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (petshops), και έδινε τη δυνατότητα διατήρησης έως δύο αστείρωτων ζώων το πολύ ανά ιδιοκτήτη, µε την πληρωμή ετήσιου τέλους στους δήμους ύψους 100 ευρώ για το καθένα.
Ο διάλογος του Υπουργείου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένες δημοτικές Αρχές για την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή της ΚΕ∆Ε και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Επιδιώκουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ζώων συντροφιάς, η οποία θα προκύψει ύστερα από διάλογο µε όλους τους φορείς» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟλυμπίαΤελιγιορίδου.
Σύμφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», οι βασικοί άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η νέα πρόταση είναι:
– Η δημιουργία μητρώου των φιλοζωικών οργανώσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν αποτελούν «σωματεία-σφραγίδα».
– Η πλήρης οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων και των οργανώσεων όσον αφορά στην προστασία και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
– Η μη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
– Η μη επιβάρυνση µε τέλη των ιδιοκτητών ζώων.
– Η δημιουργία κουλτούρας από την παιδική ηλικία ώστε να εκλείψει ο φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων. Ήδη, σε συνεργασία µε τον παγκόσμιο οργανισμό για την υγεία των ζώων, έχει δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό για την προώθηση της φιλοζωίας στα σχολεία, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει προωθηθεί σε πολλά σχολεία της Χώρας.
– Ο ακριβής προσδιορισμός του ρόλου καθενός συμμετέχοντος στις 5μελείς επιτροπές όσον αφορά στη διάσωση, τη στείρωση και τη φιλοξενία ζώων.
– Ο ορισμός του επιθετικού ζώου.
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας. Θα επιχειρηθεί η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στους Δήμους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ ετησίως για το σύνολο των ΟΤΑ και θεωρείται ανεπαρκές να καλύψει τις ανάγκες δημιουργίας καταφυγίων.
Παράλληλα, το Υπουργείο μέσω εγκυκλίων-οδηγιών θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας τόσο των Δήμων όσο και των σωματείων, με στόχο να διασφαλίσει τις προβλεπόμενες συνθήκες ευζωίας για τα αδέσποτα τετράποδα.
Σύμφωνα με την απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Βράντζα για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, προγραμματίζεται:
– Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου να ζητήσει επανέλεγχο όλων των ενδιαιτημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
– Το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ζητηθεί επιθεώρηση και όλων των κυνοκομείων και καταφυγίων των Δήμων, προκειμένου να ελεγχθούν οι Δήμοι και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους Δήμους. Τα ευρήματα αυτών των ελέγχων -εφόσον εντοπιστούν προβλήματα- θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιουςΕισαγγελείς για περαιτέρω ενέργειες (αποφάσεις μεταφοράς των ζώων, άσκηση ποινικών διώξεων κ.λπ.).
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την υφυπουργό, ο υφιστάμενος νόμος δεν προβλέπει σαφώς διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους Δήμους, και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν υποβληθεί σχετικά ερωτήματα στις νομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου, σήμερα σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί περίπου 50.000 αδέσποτα και 254.000 δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, αριθμός που, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, πολλοί Δήμοι εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να δώσουν στοιχεία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι, σε παλαιότερα έγγραφα του υπουργείου, από τους 325 Δήμους της χώρας απάντησαν οι 262, και μάλιστα αφού είχαν προηγηθεί άλλα τρία υπομνηστικά έγγραφα. Από τις απαντήσεις των δήμων προέκυψε ότι 150 Δήμοι δεν διαθέτουν κανένα καταφύγιο (δημοτικό, διαδημοτικό, ιδιωτικό µε το οποίο έχουν συνάψει σύμβαση ή άλλο). Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, έχουν δηλωθεί 20 δημοτικά κυνοκομεία με άδεια, 10 δημοτικά κυνοκομεία χωρίς άδεια, 11 με συνεργασία µε ιδιώτες και 1 με συνεργασία µε φιλοζωικό σωματείο.
Το Υπουργείο, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένο να θέσει το προσεχές χρονικό διάστημα υπόψη του Εισαγγελέα Ζώων ενδεχόμενες αναντιστοιχίες που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της βάσης δεδομένων που διατηρεί και των απαντήσεων των Δημοτικών Αρχών αναφορικά με τη λειτουργία καταφυγίων και πληθυσμού αδέσποτων.
Όσον αφορά στην ευθύνη των ελέγχων ιδιωτών και ιδιωτικών ενδιαιτημάτων (δηλαδή αν είναι αδειοδοτημένα και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις) ώστε να συνάψουν συμβάσεις µε τους δήμουςγια την παροχή υπηρεσιών στα προγράμματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, αυτή ανήκει στους ίδιους τους Δήμους, όπως επισημαίνει η υφυπουργός στην απάντησή της.
Έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προβλέπονται κατόπιν καταγγελιών.
Σύμφωνα μάλιστα µε την κα Τελιγιορίδου, φέτος δεν έχει αναφερθεί από τις περιφέρειες διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, πλην της περίπτωσης του κυνοκομείου του Δήμου Σπάρτης, για το οποίο παρενέβη ο Εισαγγελέας αλλά δεν αφορούσε σύμβαση με ιδιώτες. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών, είχαν πραγματοποιηθεί µόνο τέσσερις έλεγχοι το 2015 και κανένας το 2016 και το 2017.
Βάσει του νόμου, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης μετά τους ελέγχους γίνονται συστάσεις, ενώ εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στον επανέλεγχο, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σημασμένων ζώων, αυτή την περίοδο «τρέχει» διαγωνισμός για την απόκτηση ειδικών ανιχνευτών ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης, µε τα οποία θα εξοπλιστούν οι ελεγκτικές Αρχές.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να δοθεί η πρόσβαση στα στοιχεία της διαδικτυακής υπηρεσίας που έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο ώστε να προβαίνουν σε έλεγχο αξιόποινων πράξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.
Ειδική εκδήλωση από τη ΝΔ
Για το «καυτό», όπως κατέδειξε το παρελθόν, ζήτημα των ζώων συντροφιάς πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα και η Ν∆. Στην ομιλία του, μάλιστα, ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η σήμανση των ζώων θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών:
«Εξ όσων γνωρίζω, η περιβόητη βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κανονικά θα πρέπει, στη δική μου αντίληψη, να ασχολείται µε τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς. Αντίθετα όμως, είναι το υπουργείο Εσωτερικών -το υπουργείο το οποίο έχει την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- που θα πρέπει να έχει και την κεντρική αρμοδιότητα, καθώς δεν νοείται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ζώων χωρίς τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα» λέει η καΤελιγιορίδου: «Έχει αναπτυχθεί ήδη μια πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η λειτουργία της στο υπουργείο, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλες τις υπόλοιπες δομές που εγγυώνται την ευζωία των ζώων, είναι αυτονόητη».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση της Ν∆, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Βαγγέλης Παλαιοδήμος, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «το ζήτημα της προστασίας των ζώων συντροφιάς, αντί να γίνεται θέμα πολιτικών διενέξεων και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική Πολιτεία και από όλα τα κόμματα µε τη δέουσα σοβαρότητα».
*Πηγή: Έθνος της Κυριακής, 25/11/2018

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου