Saturday, 9 December, 2023

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι 45ρηδες

Ολοένα και περισσότεροι νεαροί ενήλικες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, μια τάση που παρατηρείται ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους, με τη σοβαρότητά του να υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι δεν προειδοποιεί έγκαιρα. Αντίθετα, τα συμπτώματά του εμφανίζονται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

«Πρόκειται για έναν από τους πέντε συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Πραγματικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να κινδυνεύει», λέει η δρ. Johanna Chan, γαστρεντερολόγος στην Mayo Clinic. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου και να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ύποπτη ένδειξη.

Η σωματική άσκηση αυξάνει την επιβίωση σε σοβαρά ασθενείς

Ειδικότερα, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούν ο προσυμπτωματικός έλεγχος να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών, καθώς είναι πιθανότερο ένας ασθενής να νοσήσει πριν την ηλικία των 55 ετών.

Ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι εάν αισθάνεστε μια αδιάκοπη δυσφορία στο στομάχι ή αν χάνετε ανεξήγητα βάρος.

«Στην πραγματικότητα, αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό, αναιμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ κοινά και είναι πιθανό να οφείλονται σε άλλες παθήσεις κι αυτό δημιουργεί σύγχυση», εξηγεί η δρ. Chan. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι νέοι, υγιείς ενήλικες που θα παρουσιάσουν αιμορραγία από το ορθό δεν πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. «Ωστόσο, η πιθανότητα παραμένει και είναι σημαντικό οι νεαροί ασθενείς να αναζητούν φροντίδα και διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται», λέει η δρ. Chan. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει, επιπλέον, να είναι όσοι επηρεάζονται από πέντε βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου:

Οικογενειακό ιστορικό, Νόσοι του εντέρου, Διαβήτης, Παχυσαρκία, Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τέλος, η δρ. Chan διευκρινίζει ότι, για τους ασθενείς που έχουν οικογενειακό ιστορικό, είναι πιθανό να απαιτείται μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στις πιο «επιρρεπείς» ηλικίες για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, να μην παραλείπουν τον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο και να μην αγνοούν τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι δημοφιλείς σπόροι που προστατεύουν

Κοιτώντας αυτούς τους μικροσκοπικούς, στρογγυλούς σπόρους με μαύρο, καφέ και λευκό χρώμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο θαυματουργοί έχουν αποδειχθεί για τον οργανισμό. Αν, όμως, λάβει υπόψη του ότι το «chia» είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για τη δύναμη, τότε ίσως καταλάβει ότι πρόκειται για μια υπερτροφή, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι «μαγικοί» σπόροι Chia, η ιστορία των οποίων τους θέλει να προέρχονται από τους Αζτέκους και τους Μάγια, συλλέγονται από το Salvia hispanica, ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας της μέντας και εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές του Μεξικό και της Γουατεμάλα.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα τους έχουν αναδείξει ως την απόλυτη υπερτροφή, που βοηθά στην απώλεια βάρους, εξασφαλίζει την υγεία της καρδιάς, προστατεύει το δέρμα, ενισχύει τις αρθρώσεις και τη μυϊκή μάζα, προσφέρει ενυδάτωση και καλύτερη διάθεση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πληθώρα βιταμινών, σιδήρου, ιωδίου, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών ουσιών δημιουργούν αρκετούς λόγους για να εντάξετε τους σπόρους chia στη διατροφή σας. Μία ή δύο κουταλιές της σούπας τη μέρα είναι αρκετές για να εξασφαλίσετε όλα τα πολύτιμα οφέλη αυτών των μικροσκοπικών σπόρων. Στην ποσότητα αυτή, των 140 θερμίδων, περιλαμβάνονται περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10 γραμμάρια φυτικών ινών, 12 γραμμάρια υδατανθράκων και 9 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 8 γραμμάρια είναι λιπαρά υγιεινά για την καρδιά.

Οι σπόροι Chia είναι ίσως η καλύτερη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα και από τον λιναρόσπορο, αλλά και πρωτεΐνης, περιέχοντας περίπου διπλάσια ποσότητα από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Παράλληλα, αποτελούν και μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μάλιστα, οι φυτικές ίνες απαντώνται στους σπόρους Chia σε τέτοια περιεκτικότητα, που είναι από μόνοι τους αρκετοί για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας σε φυτικές ίνες. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των φυτικών ινών είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, συμβάλλοντας έτσι στο αίσθημα κορεσμού και τη ρύθμιση του βάρους. Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί επιπλέον με την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αφού ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της υγείας του εντέρου. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή με ισχυρή προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, όταν έρθουν σε επαφή με τα υγρά του οργανισμού, οι σπόροι Chia δημιουργούν μια παχύρρευστη ουσία, που μοιάζει με ζελέ. Η ουσία αυτή λειτουργεί σαν φυσικό προβιοτικό, που ενισχύει τη δημιουργία προβιοτικών στο έντερο, προστατεύοντας το πεπτικό σύστημα. Η δομή των σπόρων Chia αποτελείται τόσο από διαλυτές, όσο και από αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν σημαντικά τον οργανισμό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν την πεπτική οδό, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των περιττών ουσιών από τον οργανισμό. Ταυτόχρονα, μέσω του καθαρισμού του εντέρου και της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας, μειώνεται η πιθανότητα φλεγμονής εκκολπωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης για τις γυναίκες ανέρχεται στα 25 γραμμάρια την ημέρα, ενώ για τους άντρες στα 38 γραμμάρια. Οι σπόροι Chia αποτελούν πλέον μια δημοφιλή τροφή και στη χώρα μας, γι’ αυτό και θα τους βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με είδη τροφίμων. Διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμειγμένοι με νερό. Χάρη στην ήπια γεύση τους, επιπλέον, αποτελούν ιδανική προσθήκη σε πολλά φαγητά. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε σε smoothies, χυμούς, γάλα, γιαούρτι, σαλάτες και δημητριακά.

ygeiamou.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου