Tuesday, 5 March, 2024

Πήρε Ozempic για να αδυνατίσει για τον γάμο της κόρης της και πέθανε

Μία γυναίκα στην Αυστραλία πήρε Ozempic για να χάσει μερικά κιλά πριν από τον γάμο της κόρης της και πέθανε από γαστρεντερική ασθένεια.

Η 56χρονη Τρις Γουέμπστερ πήρε το Ozempic μετά από συνταγή γιατρού, για να τη βοηθήσει να χωρέσει στο φόρεμα των ονείρων της για τον γάμο της κόρης της.

Τι είναι το Ozempic

Να σημειωθεί πως το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά έχει γίνει ευρέως γνωστό ως φάρμακο για την απώλεια βάρους σε όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα λειτουργεί μιμούμενο μια φυσική ορμόνη, την GLP-1, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και το έντερο, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Τυχόν προβλήματα προκύπτουν εάν το φάρμακο επιβραδύνει υπερβολικά τις λειτουργίες του στομαχιού ή μπλοκάρει τα έντερα, με τον FDA να έχει λάβει 18 αναφορές για εντερική απόφραξη ή ειλεό, όπως είναι γνωστό, σε άτομα που έπαιρναν Ozempic από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στην 56χρονη γυναίκα από την Αυστραλία, σύμφωνα με τον σύζυγό της, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «60 Minutes Australia», πήρε το Ozempic μαζί με τη συνταγογραφούμενη ένεση Saxenda, χάνοντας περίπου 16 κιλά μέσα σε πέντε μήνες. Κι ενώ τα φάρμακα τη βοήθησαν να αδυνατίσει, φαίνεται πως την οδήγησαν στο θάνατο.

Όπως είπε ο σύζυγός της στην τηλεόραση, στις 16 Ιανουαρίου, λίγους μήνες πριν από τον γάμο της κόρης της, τη βρήκε αναίσθητη με ένα καφέ υγρό να βγαίνει από το στόμα της. «Ένα καφέ πράγμα έβγαινε από το στόμα της και συνειδητοποίησα ότι δεν ανέπνεε και άρχισα να της κάνω καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση», είπε ο σύζυγος στην εκπομπή.

«Πήγε μερικές φορές στον γιατρό, λέγοντας ότι ήταν άρρωστη και είχε διάρροια και ναυτία. Αλλά δεν σταμάτησε να το παίρνει επειδή η κόρη μας παντρευόταν και ανέφερε συνέχεια εκείνο το φόρεμα που ήθελε να φορέσει. Πήγε στη μοδίστρα για να της πάρει τα μέτρα και από εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης», ανέφερε ο σύζυγός της. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσες να πεθάνεις από το Ozempic. Είναι απλά απαίσιο. Δεν ήξερα ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Δεν έπρεπε να έχει φύγει, καταλαβαίνετε; Δεν αξίζει τον κόπο, δεν αξίζει καθόλου».

Η 56χρονη Τρις Γουέμπστερ είχε προηγουμένως προσπαθήσει να πάει στο γυμναστήριο και να κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος, αλλά και τα δύο δεν είχαν επιτυχία. Έπαιρνε Ozempic για τρεις μήνες, αλλά στη συνέχεια άλλαξε σε Saxenda -που επίσης παρασκευάζεται από τη Novo Nordisk-, όταν δεν μπορούσε να πάρει το φάρμακο λόγω μεγάλων ελλείψεων.

Τι δήλωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου

Σε δήλωσή της στην εκπομπή «60 Minutes Australia», η παρασκευάστρια εταιρεία του Ozempic δήλωσε ότι ο ειλεός αναφέρθηκε μόνο μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου, γεγονός που υποδηλώνει πως η φαρμακοβιομηχανία αντιλήφθηκε το πρόβλημα σχετικά αργά.

Η Novo Nordisk και η Eli Lilly and Company, η οποία παρασκευάζει το Mounjaro, έχουν μηνυθεί στις ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς ότι τα δημοφιλή τους φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστροπάρεση ή «παράλυση του στομάχου», που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η δικηγορική εταιρεία Morgan & Morgan δήλωσε στη «New York Post» τον Αύγουστο ότι έχει λάβει 500 παρόμοιες έρευνες από πελάτες σε 45 πολιτείες, μαζί με ισχυρισμούς για τραυματισμούς που φέρονται να προκαλούνται από άλλα φάρμακα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των Wegovy, Rybelsus και Saxenda.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου