Saturday, 18 May, 2024

Γάζα: Πυρά σε προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια

Η αρχική ικανοποίηση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δίνει τη θέση της στην ανησυχία για το κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί.

Αν και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, νεότερες αναφορές από το Ισραήλ κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή οι επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται με μεγάλη ένταση τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και τη Δυτική Όχθη.

Ανάμεσα στα πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα ήταν και ο γιος ενός βουλευτή.

live τις εξελίξεις στο in

14:57 Βρέθηκε σορός μαχητή της Χαμάς σε φρεάτιο αποχέτευσης στο νότιο Ισραήλ

Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ ανέφεραν ότι εντόπισαν τη σορό ενός μαχητή της Χαμάς σε ένα φρεάτιο αποχέτευσης στις εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν το αστυνομικό τμήμα του Σντερότ.

Το πτώμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης των ερειπίων του σταθμού, μετά την κατεδάφισή του, αφού υπήρξε στόχος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

14:45 Κοινή ανακοίνωση των IDF και της ISA για τον διευθυντή του Αλ Σίφα

«Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας συνελήφθη και μεταφέρθηκε για ανάκριση από την ISA, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο, υπό την άμεση διεύθυνσή του, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο, εκμεταλλευόταν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια και τους πόρους του νοσοκομείου. Επιπλέον, η Χαμάς αποθήκευε πολυάριθμα όπλα μέσα στο νοσοκομείο και στους χώρους του.

Μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι μαχητές της οργάνωσης αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ορισμένοι από αυτούς πήραν μαζί τους ομήρους από το Ισραήλ. Μια έκθεση επιβεβαίωσε επίσης τη δολοφονία της στρατιωτίνας Noa Marciano στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο, υπό τη διεύθυνση του Mohammad Abu Salmiya, υπήρχε εκτεταμένη δραστηριότητα της Χαμάς. Τα ευρήματα για την εμπλοκή του σε δραστηριότητες θα καθορίσουν αν θα υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση από την ISA».

14:35 Δέκα νεκροί από επίθεση σε συνοικία της Γάζας

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

14:24 Συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Ενώ όλοι αναμένουν την εκεχειρία στη Γάζα, οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συνεχίζονται, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι πολλά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ, στα περίχωρα των πόλεων Kfar Shuba, Halta και al-Jebin.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση δήλωσε ότι μαχητές της στόχευσαν συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατιωτών γύρω από το al-Marj, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων.

14:00 Al Jazeera: Προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκε πυρά ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια

Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε πυρά ενώ προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Al Jazeera.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου και πιέζουμε για άμεση προστασία όλων των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν «μετατραπεί σε νεκροταφεία και πεδία πολέμου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου