Thursday, 26 December, 2024

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον ‘‘Λόγο της Πέλλας’’

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον ‘‘Λόγο της Πέλλας’’

Η μετακίνησή σας στο κόμμα του Α. Τσίπρα και η συμπερίληψή σας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή στάσης κα Τζάκρη και φτάσατε μέχρι εδώ όμως είναι απορία του πολύ κόσμου, εφόσον ψηφίσατε τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, και στη συνέχεια βγήκατε στο ”αντάρτικο” κατά του Ε. Βενιζέλου.
Η μετακίνησή μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αναμενόμενο πολιτικό αποτέλεσμα της συνεπούς ιδεολογικής μου στάσης όλα τα χρόνια που υπηρετώ από τη θέση του Βουλευτή τους πολίτες της Πέλλας. Συνεπώς, υπό μια έννοια, δεν μετακινήθηκα εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε με τις πολιτικές του τον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2012 εκλεχτήκαμε με το πολιτικό πρόγραμμα τερματισμού της λιτότητας. Κάτι που όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν έγινε. Να σας θυμίσω επίσης ότι το 2012 η χώρα πήρε την διασφάλιση σε επίπεδο αρχηγών κρατών ότι το χρέος θα διευθετηθεί οριστικά με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Αντ’ αυτού, η συγκυβέρνηση απεμπόλησε με τον πιο εθνικά επιζήμιο τρόπο αυτό το σημαντικό ή εάν θέλετε το σημαντικότερο όφελος που είχε η χώρα μας από την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. Τέλος, στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θέλω να σημειώσω πως ακόμα και η αριστερά σήμερα έχει δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και όπως έχει αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά αρκετές φορές ο Πρόεδρος, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Στην πορεία της εφαρμογής των μνημονίων έγιναν σημαντικά λάθη, με ευθύνη της τότε ηγετικής ομάδας, όμως ο κόσμος τείνει να ξεχνάει ότι η ΝΔ το 2009 άφησε 36 δις έλλειμμα και τη χώρα σε ύφεση. Τότε οι δυο δρόμοι που υπήρχαν ήταν ή λιτότητα ή δραχμή, διότι και όλο το χρέος να κουρεύαμε πάλι θα έπρεπε να δανειστούμε από κάπου πάνω από 20 δις για πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι τα γνωρίζει και τα καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός, γι’ αυτό και δεν προσχωρεί εύκολα σε δογματικές πολιτικές θέσεις.

Η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα με τα αρμόδια όργανά της (Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας, Συντονιστική Επιτροπή και Συνέλευση της Οργάνωσης Μελών Γιαννιτσών) συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία της για την ένταξή σας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντάτε στους συγκεκριμένους επικριτές;
Με την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχω πολύ καλές και ειλικρινείς σχέσεις. Θέλω όμως να σημειώσω ότι οι Βουλευτές εκλέγονται από τους πολίτες και όχι από κομματικά όργανα. Και οι σχέσεις μου με τους πολίτες της Πέλλας ήταν πάντα άριστες και κυρίως αδιαμεσολάβητες.

Στο θέμα των συμμαχιών συμφωνείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ας πούμε τα ”βρήκατε” με τους Οικολόγους, όχι όμως με τη ΔΗΜΑΡ.
Η πολυδιάσπαση αυτή που αναφέρετε δεν είναι ουσιαστική, αλλά τυπική, κομματική. Αυτό που πρωτεύει για την χώρα στην παρούσα φάση είναι να δοθεί μια ειλικρινής μάχη για την κυριαρχία της αριστεράς και την έξοδο από την κρίση, διότι είναι πράγματι τελευταία ευκαιρία της χώρας να ορθοποδήσει και να προοδεύσει εντός της Ε.Ε.

Πιστεύετε ότι με την κινδυνολογία που επικρατεί σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή η αυτοδυναμία;
Δεν το πιστεύω απλώς, είμαι σίγουρη. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τον κύριο Σαμαρά πολύ καλά. Τον έχει δοκιμάσει και έχει γευτεί την εξαπάτηση του 2012. Ξέρει τι τον περιμένει μετά τις εκλογές εάν επιλέξει την ΝΔ ή εάν δεν δώσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον περιμένει το e-mail Χαρδούβελη. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση φόρων. Γι αυτό η κινδυνολογία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η Κυβέρνηση Σαμαρά – Σόιμπλε.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας για σχηματισμό κυβέρνησης με ποιες δυνάμεις θα ”συμμαχούσατε”;
Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα του αρχηγού και της ηγετικής ομάδας. Νομίζω όμως ότι δεν χρειάζεται καθόλου να αναφερόμαστε σ’ αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει την αυτοδυναμία.

Πιστεύετε ότι θα βρείτε συμμάχους στο εξωτερικό όσον αφορά το χρέος και την επαναδιαπραγμάτευσή του; Γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση και ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για διευθέτησή του …
Αυτή είναι η δική σας ανάγνωση και θα έλεγα με όλο τον σεβασμό στις απόψεις σας ότι δεν είναι σωστή. Η Ευρώπη ακόμα και πριν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διχαστεί και έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Στα γεράκια που θέλουν να ομοιάσει της Κίνας στο παραγωγικό και κοινωνικό της μοντέλο, με την Γερμανία να είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων, ως νέα Ρώμη της αρχαιότητας. Και στους ευρωπαϊστές που βλέπουν το συστημικό αδιέξοδο και επιθυμούν η Ευρώπη να μπει γρήγορα σε τροχιά ανάκαμψης, εμπεδώνοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Αργά ή γρήγορα το αυτονόητο θα κερδίσει. Δεν γίνεται να έχουμε Ευρώπη της ανεργίας, της κοινωνικής ανισότητας, της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Ο Πρόεδρός σας λέει ότι θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας και αυτά θα προέλθουν από την φοροδιαφυγή. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την φοροδιαφυγή όταν καμία κυβέρνηση δεν τα έχει καταφέρει έως σήμερα;
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν καταγεγραμμένες αναλυτικά όλες οι επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θέλω όμως να σημειώσω ότι το εν λόγω πρόβλημα έχει γιγαντωθεί λόγω της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης να καταπολεμηθεί.
Είναι λοιπόν δευτερευόντως τεχνοκρατικό και πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Θυμηθείτε την λίστα Λαγκάρντ. Μόνο πέντε από τα δυο χιλιάδες ονόματα έχουν διερευνηθεί. Η φοροδιαφυγή λοιπόν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι πολιτικά αθώα υπόθεση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου