2 1/4 φλυτζανιού του τσαγιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/3 φλυτζανιού του τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού του τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη πολύ ψιλή
2/3 φλυτζανιού τσαγιού κακάο
1/4 κ.τ.γ αλάτι
1/2 κ.τ.γ. κανέλα
1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 βανίλια
1/3 φλυτζανιού του τσαγιού καλαμποκέλαιο
2 κ.τ.σ. ξύδι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 κ.τ.σ. μαγειρική σόδα
Πώς το κάνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπόλ, κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, το κακάο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και το γαρύφαλλο.Οχι τη σόδα!
Προσθέτουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανακατεύουμε το ξύδι με το λάδι.
Κάνουμε μια λακούβα στο μπώλ με τα υλικά μας και προσθέτουμε το λάδι με το ξύδι.
Βάζουμε πάνω απο το μπόλ με τα υλικά το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε τη σόδα.
Θα αρχίσει να αφρίζει και το ρίχνουμε όλο στο μπόλ και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας και γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 28 cm και κατόπιν στρώνουμε λαδόκολα.
Ρίχνουμε το μίγμα μας στο ταψάκι, το βάζουμε στην τελευταία σχάρα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια τουρτιέρα ή μια πιατέλα, και το διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς