Monday, 20 January, 2025

Αγώνας δρόμου με Ισπανούς και Ιταλούς για την προώθηση των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία

Αγώνας δρόμου με Ισπανούς και Ιταλούς για την προώθηση των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών – Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Χρήστος Γιαννακάκης σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα για την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θέματα που
πρέπει να διευκρινιστούν και κυρίως εάν οι διαπραγματεύσεις αφορούν αμιγώς τα ελληνικά φρούτα, ή και άλλων χωρών της Ε.Ε., οπότε σε αυτή την περίπτωση οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να επιδοθούν σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να ανταγωνιστούν Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς ομοειδών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Γιανακάκης: «Δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις θέσεις που εκφράστηκαν από τους Ρώσους επισήμους στις αρχές Μαρτίου, μετά την επίσκεψη του ανώτατου στελέχους της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (RosSelHozNadzor) Αλεξέι Αλεξέενκο, όπου ζητήθηκε από τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη και εξαγωγικούς φορείς η εξαίρεση από το εμπάργκο των ελληνικών ροδακίνων, πορτοκαλιών και φραουλών».
Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, στο αίτημα των Ελλήνων για εξαίρεση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Όμως αντί αυτού είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας, όπως η προμήθεια ελληνικών πρώτων υλών για μικτές επιχειρήσεις τροφίμων σε Ρωσικό έδαφος. Επίσης, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ ότι αυτές οι πρώτες ύλες θα εισαχθούν για περεταίρω επεξεργασία από την βιομηχανία της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, το ερώτημα που προκύπτει και που πρέπει να διερευνηθεί είναι το τι εννοούν οι Ρώσοι χρησιμοποιώντας την λέξη «επεξεργασία»;
Εάν εννοούν μεταποίηση, τότε δεν μας δίνουν την δυνατότητα να εξάγουμε μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων υπό την μορφή μικτών επιχειρήσεων, διότι τα μεταποιημένα φρούτα, είτε υπό μορφή κομπόστας, είτε υπό μορφή χυμού, δεν εντάσσονται στο ήδη υφιστάμενο εμπάργκο και άρα δεν έχουν πρόβλημα.
Εάν εννοούν ανασυσκευασία από μεγάλης χωρητικότητας κιβώτια σε συσκευασίες του λιανικού εμπορίου, τότε είναι κάτι που θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει και πρέπει να διερευνηθεί.
Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν αυτή η δυνατότητα δίνεται μόνο στους έλληνες και όχι και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Εάν δίνεται και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τότε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα και να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να δούμε Ισπανούς και Ιταλούς να ιδρύουν μικτές επιχειρήσεις με τους Ρώσους και εμείς να είμαστε απ΄ έξω.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φορείς, συνεταιριστικοί και ιδιωτικοί, να ενημερωθούν και με την στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Γιαννακάκης.

Το πλήγμα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το εμπάργκο
Γεγονός είναι πως το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, καθώς από τα εν λόγω προϊόντα δημιουργείται μεγάλος κύκλος εργασιών που επηρεάζει σημαντικά τόσο την αγροτική οικονομία και την απασχόληση πολλών περιοχών της χώρας, όσο και ευρύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η επιβολή από τη Ρωσία, στις 07.08.2014, απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, έπληξε αγροτικά προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει παραδοσιακά στη ρωσική αγορά.
Το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές των προϊόντων υπαγόμενων σε εμπάργκο εμφάνισαν μεγάλη μείωση κατά -38,5% και ανήλθαν σε 76,7 εκατ. €, καταλαμβάνοντας το 21,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, η αξία των εξαγωγών αυτών ανήλθε σε περίπου 125 εκατ. ευρώ το 2013, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Μεταξύ των πλέον σημαντικών από αυτά τα προϊόντα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα κεράσια, βερίκοκα, τα αγγούρια, τα μανταρίνια και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας (λαβράκια και τσιπούρες), καταλαμβάνοντας το 94,4% του συνόλου των προϊόντων εντός εμπάργκο για το 2014.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία για τα εν λόγω προϊόντα έχουν ως εξής:

Ροδάκινα: Η Ρωσία αποτελεί μακράν τον κύριο αγοραστή του ελληνικού ροδάκινου. Το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων ανήλθαν σε 28 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση κατά 18,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το 2014 στη Ρωσία κατευθύνθηκε το 33% των συνολικών εξαγωγών ροδάκινων από την Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 2013, οπότε η Ρωσία απορρόφησε το 41,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων.
Φράουλες: Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση και μεταξύ των αγοραστών ελληνικής φράουλας, απορροφώντας το 41% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών φράουλας το 2014. Το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2013, χρονιά κατά την οποία πάνω από τις μισές εξαγωγές φράουλας είχαν κατευθυνθεί στη Ρωσία. Το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση της τάξης του 22,4%, η οποία όμως οφείλεται σε λόγους άλλους από την επιβολή των περιορισμών εισαγωγών από τη Ρωσία (διολίσθηση του ρουβλίου, μείωση κατανάλωσης στη Ρωσία).
Ακτινίδια: Σημαντικότατη πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές ακτινιδίου προς τη Ρωσία, οι οποίες το 2014 μειώθηκαν κατά 60,6% και διαμορφώθηκαν σε 10 εκ. ευρώ. Η Ρωσία έχασε την πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών, που κατείχε με διαφορά το 2013, μειώνοντας το μερίδιό της από 33% το 2013 σε 12,3% το 2014.
Κεράσια: Σημαντική μείωση 28,3% καταγράφηκε και στις ελληνικές εξαγωγές κερασιών προς τη Ρωσία, οι οποίες ανήλθαν σε 8,6 εκ. ευρώ το 2014. Παρόλα αυτά, η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση μεταξύ των προορισμών των ελληνικών εξαγωγών κερασιών, με μερίδιο 27,2% επί του συνόλου.
Ως προς το συγκεκριμένο προϊόν, ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεαματική αύξηση των εξαγωγών μας κατά 1.557% προς το Μαυροβούνιο (αν και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα), μία χώρα η οποία δεν πλήττεται από τα ρωσικά αντίμετρα.
Βερίκοκα: Σε αντίθεση με τα λοιπά υπό εξέταση προϊόντα, σημαντική αύξηση κατά 37% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές βερίκοκων προς τη Ρωσία, οι οποίες ανήλθαν σε 2,6 εκ. ευρώ. Η

Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των αγοραστών ελληνικού βερίκοκου, με μερίδιο 16%.
Αγγούρια και αγγουράκια: Ιδιαιτέρως σημαντικές ήταν οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές αγγουριών προς τη Ρωσία κατά το 2014, οι οποίες μειώθηκαν κατά 51%. Η αξία τους ανήλθε σε 2,5 εκ. ευρώ, κατατάσσοντας τη Ρωσία στην τρίτη θέση, με μερίδιο εμφανώς μειωμένο από το 15,2% το 2013 στο 8,3% το 2014.
Μανταρίνια: Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των υπό εξέταση οπωροκηπευτικών προϊόντων παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές μανταρινιών προς τη Ρωσία, οι οποίες υποχώρησαν κατά 81,5%, από 4,5 εκ. ευρώ το 2013 σε μόλις 842.523 ευρώ το 2014. Ως αποτέλεσμα η Ρωσία το 2014 κατρακύλησε στην 11η θέση μεταξύ των πελατών μας, χάνοντας σημαντικό μέρος του μεριδίου της. Έτσι, ενώ το 2013 στη Ρωσία κατευθύνθηκε το 11% των ελληνικών εξαγωγών μανταρινιών, το 2014 το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις σε 2,5%.
Λαβράκια: Δραματική ήταν και η πτώση των ελληνικών εξαγωγών λαβρακιού προς τη Ρωσία., η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στο 1,3 εκ. ευρώ το 2014, υποχωρώντας κατά 81,5% σε σχέση με το 2013. Το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών που κατευθύνθηκε προς τη ρωσική αγορά είδε σημαντική μείωση, από 4,6% το 2013 σε 0,9% το 2014.

Σπαρίδες θάλασσας – τσιπούρες: Σε σχεδόν μηδενισμό οδηγήθηκαν οι εξαγωγές σπαρίδων θαλάσσης (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τσιπούρες) από την Ελλάδα προς τη Ρωσία το 2014.
Η πτώση άγγιξε το 97%, παρασύροντας την αξία των ελληνικών εξαγωγών από τα 2,5 εκ. ευρώ το 2013 σε μόλις 82.192 ευρώ το 2014. Η Ρωσία από την 9η θέση που κατείχε το 2013, κατρακύλησε στην 29η το 2014.

Η «Διπλωματία με ροδάκινα» του Αλέξη Τσίπρα σχολιάστηκε ιδιαιτέρως από τον Γερμανικό Τύπο

Οι διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηριζόμενες ως «Διπλωματία με ροδάκινα», κυριάρχησαν στα σχόλια της αποτίμησης της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα από τον γερμανικό τύπο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τη Μόσχα με μικρές αποσκευές» τιτλοφορεί ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας: «Γεγονός είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Ρωσία χωρίς απτά αποτελέσματα.
Το ζήτημα χορήγησης πίστωσης δεν συζητήθηκε καν, διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Όμως και η ελπίδα για τον τερματισμό του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν είναι δυνατή μια εξαίρεση, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. (…)
Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ότι μπορούσε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει δούρειος ίππος της Ρωσίας στην ΕΕ. Οι προειδοποιήσεις που συνόδεψαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του είχαν προφανώς αποτέλεσμα.
Η στάση της Αθήνας όμως θα ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, η χρήση του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην κρίση χρέους».
Η taz του Βερολίνου παρατηρεί: «Ο Α. Τσίπρας είναι υπερβολικά έξυπνος για να ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία. Γνώριζε πολύ καλά ότι στο τέλος όλα θα περιστρέφονταν γύρω από τα ροδάκινα.
Το ζητούμενο ήταν η φασαρία και αναστάτωση που προκάλεσε το ταξίδι του. Ακόμα και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης μετάφεραν το μήνυμα: ότι ο Α. Τσίπρας πολέμησε και ότι λαμβάνεται υπόψη διεθνώς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στη Μόσχα πολιτική σε συμβολικό επίπεδο. Όμως και αυτό είναι πολιτική, η οποία μπορεί να είναι πολύ έξυπνη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου