Sunday, 28 April, 2024

Έκδοση ΚΥΑ για μη περικοπή συντάξεων ενεργών ζητά ο Τζελέπης

Το ζήτημα «έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση των νέων συνταξιούχων του ΟΓΑ

από την εφαρμογή του άρθρου του Ν. 4387/2016» έφερε στην βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 133/6-10-2016 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Το άρθρο 20 του Νόμου 4387/2016 καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απασχόληση των συνταξιούχων. Ωστόσο, η παράγραφος 6 προβλέπει ρητά ότι οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, θα προβούν σε ποινή περικοπής της κύριας σύνταξής τους κατά 60% . Στις 26/9/2016, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι μεταξύ των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για όλους τους συνταξιούχους που επιλέγουν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας και μετά τη συνταξιοδότησή τους, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2021».

Παράλληλα, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Εάν πράγματι προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εξαιρεί από την εφαρμογή του Νόμου τους συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα απαιτείται άμεσα η έκδοση της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι νέοι συνταξιούχοι ή αυτοαπασχολούμενοι αγρότες θα πρέπει να προβούν σε μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους μέχρι και τις 30-11-2016. Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο άρθρο 16 του Νόμου 3863/2010 προέβλεπε ρητά την μη περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «στη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία, στην οποία ο αγροτικός τομέας έχει υποστεί τις περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές και εισφοροεισπρακτικές επιδρομές και οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, όπως παράλληλα με την εφαρμογή του άρθρου 20 παράγραφος 6 του Νόμου 4387/2016 στους νέους συνταξιούχους αγρότες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενεργών αγροτών με αρνητικές συνέπειες για τις Κοινοτικές ενισχύσεις» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν προτίθεται να προβεί στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από την εφαρμογή του άρθρου 20 παράγραφος 6. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της εν λόγω ΚΥΑ, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανάφερε «ο χρόνος πιέζει τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο ως προς την μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους».

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου