Tuesday, 30 April, 2024

Έκτακτα μέτρα στα νωπά οπωροκηπευτικά συν ένα έτος, λόγω εμπάργκο Ρωσίας

Ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γ. Πολυχρονάκης

δήλωσε: «Αναμένεται η δημοσίευση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο συνεχίζονται για ένα ακόμη έτος τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων φρούτων δηλαδή από 1/7/2017 έως 30/6/2018».

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση στην αγορά για τα λαχανικά και μερικά φρούτα έχει βελτιωθεί καθώς ανακατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής  τους που επηρεάσθηκε από το ρωσικό εμπάργκο και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί . Ωστόσο, για ορισμένα φρούτα είναι πιο άκαμπτη η προσαρμογή τους, διαρκεί περισσότερο χρόνο και  δεν έχει ακόμα επαρκώς βελτιωθεί.

Τα προϊόντα που καλύπτονται  από την παράταση των μέτρων είναι: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί.

Οι μέγιστες ποσότητες των προϊόντων που αναδιανεμήθηκαν είναι μειωμένες. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων έγινε για κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το επίπεδο των αποσυρθέντων προϊόντων από την έναρξη ισχύος των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης

Για την Ελλάδα προβλέπεται η απόσυρση, πρώιμη συγκομιδή και μη συγκομιδή σε ένα μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες.

Οι προτεινόμενες ποσοστώσεις είναι οι εξής (σε τόνους):

Μήλα και αχλάδια 680 τόνοι

Δαμάσκηνα 4.165

Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια 2.040

Ροδάκινα και νεκταρίνια 5.355

Θεωρούμε ότι ο τομέας δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως την κρίση η οποία εντείνεται από την αυξημένη παραγωγή και που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία είναι μεγάλου  μεγέθους συνδυαζόμενη με πρόσθετους αρνητικούς  παράγοντες, όπως είναι η παρατηρούμενη κρίση στην κατανάλωση, η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου