Αυξηµένη είναι η ζήτηση για ελληνική κοµπόστα αυτό το διάστηµα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, όπως είχε διαφανεί από την αρχή της φετινής σεζόν.
Η τάση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ λόγω βασικά της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου (στο 1,10 αυτή την περίοδο έναντι 1,35 την αντίστοιχη περσινή) σε συνδυασµό µε την καλλιέργεια λιγότερων εκτάσεων από τους Αµερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις ξηρικές καλλιέργειες λόγω της έλλειψης νερού που αντιµετωπίζουν.
Βέβαια, φέτος δεν υπάρχουν οι ποσότητες ώστε να ανταποκριθούµε σε αυτή τη ζήτηση και η αδυναµία αυτή φαίνεται ιδιαίτερα «στον πουρέ ροδάκινου, που παράγεται από το προϊόν β’ κατηγορίας, µαλακά ροδάκινα κ.λπ.», επισηµαίνει ο Πέτρος Αλαγκιοζίδης, γενικός διευθυντής της ΑΛΜΜΕ.
Κατά κοινή οµολογία των απασχολουµένων στον κλάδο, η φετινή παραγωγή πρώτης ύλης δεν µπορεί να καλύψει τις ανάγκες της βιοµηχανίας.
Μάλιστα, η παραγωγή -σε όλες τις ποικιλίες- είναι ακόµα περισσότερο µειωµένη από τις αρχικές εκτιµήσεις, που έκαναν λόγο για ένα ποσοστό 19,2% (στους 363.546 τόνους από περίπου 425.000 πέρυσι). Συγκεκριµένα, η φετινή παραγωγή αναµένεται να µην ξεπεράσει τους 320.000 τόνους.
Λόγω της µειωµένης παραγωγής, που προήλθε από την κακή καρπόδεση, έχει εκδηλωθεί έντονος ανταγωνισµός µεταξύ των µεταποιητών για την παραλαβή κατά το δυνατόν µεγαλύτερων ποσοτήτων βιοµηχανικού ροδάκινου. Τα βασικά µέσα που µετέρχονται προκειµένου να εξασφαλίσουν τις επιθυµητές ποσότητες είναι η προκαταβολή τοις µετρητοίς, όπως συµβαίνει κάθε χρονιά που παρατηρείται έλλειψη πρώτης ύλης, και η υπόσχεση για άµεση αποπληρωµή.
Μπορεί και καλύτερα
Ωστόσο, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οι τιµές για τα βιοµηχανικά ροδάκινα δεν ανταποκρίνονται στις φετινές συνθήκες της υψηλής ζήτησης και της µειωµένης παραγωγής.
Πιο αναλυτικά, οι τιµές παραγωγού για τα βιοµηχανικά ροδάκινα είναι κατά 3-4 λεπτά παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές ανάλογα µε την ποικιλία. Συγκεκριµένα, η τιµή που δίνει η βιοµηχανία για τα ροδάκινα κλάσης 1, ποικιλίας Andros, των οποίων η συγκοµιδή βαίνει προς το τέλος της, είναι 28 λεπτά το κιλό, τιµή που είχε καταγράψει ως τάση η Agrenda ήδη από το τέλος Ιουνίου. Από αυτό το ποσό ο παραγωγός λαµβάνει 24-25 λεπτά το κιλό ανάλογα µε τις κρατήσεις του Συνεταιρισμού. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η όψιµη ποικιλία Everts θα πληρωθεί από τη βιοµηχανία έναντι 31 λεπτών το κιλό, προκειµένου να διευρυνθεί η παραγωγική περίοδος. Σηµειώνεται ότι πέρυσι οι αντίστοιχες τιµές για τις πρώιµες ποικιλίες ήταν 25 λεπτά το κιλό, για τις µεσοπρώιµες 24 και για τις όψιµες 28.
Σύµφωνα µε τον κ. Αλαγκιοζίδη, οι τιµές πώλησης της κοµπόστας πιέστηκαν και αυξήθηκαν µόλις 1-2% λόγω και της εικόνας που είχαν οι διεθνείς αγοραστές µε τα προβλήµατα ρευστότητας της Ελλάδας τον Ιούνιο-Ιούλιο.
Ανάρπαστη έξω η κομπόστα, τρέχουν εντός οι μεταποιητές