Εντός του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τους αγρότες που έχουν χρέη από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ)
Ολοκληρώνεται έτσι το τρίτο και τελευταίο βήμα ένταξης στον μηχανισμό του εξωδικαστικού για τους οφειλέτες μη μισθωτούς των πρώην Ταμείων κύριας ασφάλισης – ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα τέθηκε στην διάθεση των οφειλετών του τ. ΟΑΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ στις 16 Απριλίου η εφαρμογή άνοιξε και για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ. Τρίτοι την… σκυτάλη θα πάρουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, καθώς αναμένεται η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους για το 2016, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία ρύθμισής τους σε έως και 120 δόσεις.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από τον πρ. ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο τα χρέη 232.105 αυτοαπασχολούμενων αγροτών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά στον ΕΦΚΑ αγροτών πάνω από 870 εκ. ευρώ.
Αντίστοιχα σε ρύθμιση ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου 30,8 εκ. ευρώ από τον πρ. ΟΓΑ ενώ οι ενεργές ρυθμίσεις έφταναν στις 11.080.
Η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών προς τα Ταμεία στην ρύθμιση είναι σταδιακή καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ όπως και οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες λόγω απανωτών παρατάσεων. Ειδικότερα, στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ για τις εξής οφειλές:
– ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).
– του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί).
– του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/).
Στη ρύθμιση εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα.
Επίσης, εντάσσονται οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία (καθώς απαλλάσσονται από την τήρηση βάσει σχετικής νομοθεσίας) εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
agrotypos