Wednesday, 8 May, 2024

Παραμένει η απαγόρευση έκδοσης εργόσημου για χειριστές αγροτικών μηχανημάτων, μαύρη η εργασία τους

Οι χειριστές-οδηγοί αγροτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από αγρότες δεν έχουν δικαίωμα να αμειφθούν με εργόσημο, όπως ορίζει ο νόμος, παρότι εκτελούν περιστασιακή εργασία

(π.χ. ένα ψέκασμα, ένα φρεζάρισμα κ.λ.π.). Αυτό οδηγεί τους αγρότες να τους χρησιμοποιούν στο χωράφι, πληρώνοντας «μαύρα», με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα, αλλά και οι παραγωγοί να μην περνούν δαπάνες στα βιβλία τους. Το κακό με την όλη υπόθεση είναι ότι η διάταξη δεν πρόκειται να τροποποιηθεί, όπως ανέφερε στη βουλή την Πέμπτη η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μπγιάλα ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη μορφή εργασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, όπως π.χ. η εντολή του εργοδότη για παροχή εργασίας σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τα μέσα που παρέχει ο εργοδότης για την επίτευξη της εργασίας και ο ποιοτικός και διευθυντικός έλεγχος».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει εξαρτημένη εργασία, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, και δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την ασφάλιση με εργόσημο στην κατηγορία αυτή», κατέληξε η υπουργός.
Πλέον, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγρότες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τέτοιου είδους αμοιβές σε «μαύρα» και το κράτος να χάνει διαρκώς έσοδα, αφού το να ασφαλίσει ένας αγρότης το χειριστή μηχανήματος στο ΙΚΑ, είναι κοστοβόρο, αλλά και γραφειοκρατικό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου