Monday, 27 January, 2025

Ανυπολόγιστες ζημιές στον κάμπο της Πέλλας από τις έντονες βροχοπτώσεις

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημίες στις αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο του Δήμου Πέλλας μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις

που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας σε λίμνες, χωράφια και περιβόλια, σε σημείο ώστε ο τοπικός Δήμος να ζητά από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση συναγερμού που έχει προκληθεί στα χωριά της περιοχής, εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Πέλλας, την Τρίτη 30 Μαΐου, με συμμετοχή των επικεφαλής των προέδρων των ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, Κρύας Βρύσης, Παλαιού Μυλοτόπου, Καρυώτισσας και Ακρολίμνης και αφού αξιολογήθηκε το μέγεθος της καταστροφής, αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί αίτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Πολιτική Προστασία, για την κήρυξη του Δήμου Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Στην περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα καλλιεργούνται δέντρα, βαμβάκια, καλαμπόκια και λίγη μηδική. Η καταστροφή είναι μεγάλη από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Ειδικά στα βαμβάκια κάποιοι έχουν κάνει ήδη δύο επανασπορές, καταβάλλοντας το 70% των εξόδων και το χειρότερο είναι πως πλέον δεν μπορούν και να θέλουν να τα σπείρουν ξανά. Δυστυχώς και στις άλλες καλλιέργειες οι αγρότες ενώ πλήρωσαν τα πάντα σε έξοδα, δεν θα μπορέσουν να έχουν προϊόν για να έχουν και έσοδα, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους γεωπόνους, αλλά και τα ΤΟΕΒ», μας ανέφερε ο παραγωγός Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος παρακολούθησε τη σύσκεψη στο δημαρχείο Πέλλας

Ολική καταστροφή σε 15.000 στρέμματα

Στις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στο νομό Πέλλας αναφέρεται και ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Δάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει, στις 28 Μαΐου σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε πολλές περιοχές του Δήμου Πέλλας όπως Παλαιός Μυλότοπος, Μελίσσι, Καρυώτισσα και άλλα, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα με δέντρα. Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.

Προβλήματα και από τις βροχές και τις χαλαζοπτώσεις

Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι καθημερινές βροχοπτώσεις σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα, τονίζεται στην επιστολή. «Οι βροχές αυτές εκτός του ότι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω σχισίματος τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλλεκτική ζωή των καρπών που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, παγετοί οι οποίοι σημειώθηκαν μεταξύ 04/03 και 30/03/2023 επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα και ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.

Επίσης, χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν μεταξύ 16/04 και 26/04/2023 σε πολλές τοπικές κοινότητες της Π.Ε Πέλλας, οι οποίες ζημίωσαν την παραγωγή των πυρηνοκάρπων ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος των καρπιδίων, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης.

Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από τα χωριά Θεοδωράκι, Κρανιά, Λιθάρια και κατέβηκε στη συνέχεια στο Άνυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, την Καλή, τη Λάκκα, το Πλαγιάρι, την Αραβησσό, το Αχλαδοχώρι, τις Αμπελιές, το Δαμιανό, τη Λεπτοκαρυά, το Σανδάλι, την Καλλίπολη, το Δροσερό, το Γυψοχώρι, τον Π. Μυλότοπο, τον Νέο Μυλότοπο και άλλες ΤΚ του Δήμου Πέλλας.

Σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ 17 και 18 Μαΐου 2023 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες χωριών, των Δήμων Έδεσσας και της Αλμωπίας.

Όπως επισημαίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καλλιεργούνται 34.700 στρέμματα επιτραπέζια και 99.300 στρέμματα συμπύρηνα ροδάκινα, 28.600 στρέμματα βερίκοκα, 111.000 στρέμματα κεράσια, 11.000 στρέμματα δαμάσκηνα, 31.7000 στρέμματα νεκταρίνια, 12.000 στρέμματα μήλα, 3.200 στρέμματα αχλάδια, 3.100 στρέμματα πατάτες καθώς και πλήθος άλλων καλλιεργειών.

Agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου