Friday, 26 April, 2024

Αποστόλου στη Βουλή: Μέχρι 30 Νοεμβρίου η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης, μειωμένη κατά 10-15%

Το πρασίνισμα από τον Φεβρουάριο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας την Πέμπτη (5/11/2015), στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις πληρωμές των ενισχύσεων, που κατατέθηκε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, ανέφερε τα εξής: «δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70% της ενιαίας ενίσχυσης». Όμως διευκρίνισε ότι οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις για το «πρασίνισμα» (30%) θα πληρωθούν από τον Φεβρουάριο. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές μέχρι τέλους του 2014 θα έχουν πληρωθεί.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου σχετικά με τις πληρωμές των αγροτών ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά τις πληρωμές θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Πληρωμές έγιναν και γίνονται και ξεκινάνε από το 2009, 2010, 2012, 2013. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές μέχρι τέλους του 2014 θα έχουν ξεκαθαρίσει. Θα έχουν πληρωθεί όλοι. Είχαμε εφαρμογή νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Άλλαξαν τα δεδομένα και υπήρχε κάποια καθυστέρηση. Ποτέ δεν έχει πληρωθεί πριν από τις 10-15 Νοεμβρίου. Εμείς, λοιπόν, δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70%. Να το έχετε, όμως, υπ’ όψιν και να το επικοινωνήσουμε με τους αγρότες ότι στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι κατά 10-15% λιγότερα τα ποσά. Υπάρχει το «πρασίνισμα», το 30% που πάει τον Φλεβάρη. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους αγρότες».
Αυτά που είπε ο υπουργός στη Βουλή έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε πριν λίγες ημέρες στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, ότι «μετά τις 10 Νοεμβρίου και αφού έχει δοθεί «το πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα για να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια η έκδοση των οριστικών. Έτσι, αντί της πληρωμής στα τέλη Νοεμβρίου προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, προκρίνεται η καταβολή στις αρχές Δεκεμβρίου του 90% της εκκαθάρισης και η εξόφληση τον Φεβρουάριο, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από τον κανονισμό».
Στην ερώτησή του ο κ. Τζελέπης, που είναι τομεάρχης των αγροτικών θεμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ανέφερε ότι «η πολιτική που ακολουθείται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) την δραματική μείωση της παραγωγικής βάσης του Αγροκτηνοτροφικού τομέα,
2) την μείωση της αξίας παραγωγής,
3)την μείωση του αγροτικού εισοδήματος,
4) την αύξηση της αξίας των εισροών της αγροτικής παραγωγής».
Ο βουλευτής Σερρών κ. Τζελέπης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή δεν απάντησε τίποτα για την φορολόγηση των αγροτών και τα ισοδύναμα που υπόσχεται. Θυμίζουμε ότι η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πριν τρεις ημέρες ότι η φορολογία των αγροτών θα είναι 20% για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016 και 26% για εισοδήματα του 2017. Όσον αφορά τις πληρωμές, οι αγρότες κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο εισέπρατταν την προκαταβολή της ενιαίας για να καλύψουν τα έξοδά τους. Όμως εγώ αμφιβάλλω αν θα γίνουν όσα υποστηρίζει ο υπουργός γιατί ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί τα δικαιώματα σύμφωνα με τους Κανονισμούς της νέας ΚΑΠ».

Αποστόλου στη Βουλή: Μέχρι 30 Νοεμβρίου η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης, μειωμένη κατά 10-15%

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου