Friday, 15 November, 2024

Απώλεια εισοδήματος βάσει μελέτης καταγράφεται στα επιτραπέζια ροδάκινα

H µόνη χώρα που επένδυσε περισσότερο στη ρωσική αγορά πυρηνόκαρπων προ του εµπάργκο ήταν η Ελλάδα, ως εκ τούτου είναι κι αυτή που ζηµιώθηκε περισσότερο από τις εξαγωγικές απαγορεύσεις του 2014

οι οποίες συνεχίζουν να δείχνουν… τα δόντια τους και φέτος, καθώς το ύψος της απώλειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια ξεπέρασε τα 46,4 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες παρότι συµπληρώνουν την τριάδα των µεγαλύτερων ροδακινοπαραγωγών χωρών, είχαν από νωρίς αρχίσει να µετατοπίζουν το εξαγωγικό τους ενδιαφέρον σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου οι παρενέργειες ήταν σηµαντικά µικρότερες. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα έχει χάσει το 33% (2013) των εξαγωγών, µε τις συνέπειες να γίνονται εύκολα ορατές το 2017, ένα έτος µε πλήρη παραγωγή λόγω ευνοϊκών συνθηκών, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Ιταλία το 9% και 3% αντίστοιχα. Έτσι, ενώ οι Ισπανοί και Ιταλοί παραγωγοί κάλυπταν εύκολα τις ζηµιές τους αυξάνοντας τις εξαγωγές τους σε εδραιωµένες ήδη ευρωπαϊκές αγορές και µε την επίτευξη ευνοϊκών τιµών, η Ελλάδα έχανε θέσεις.
Αυτό καταδεικνύει η µελέτη της ∆ιεπαγγελµατικής Πυρηνόκαρπων που περιλαµβάνεται στο φάκελο που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές ώστε να δουν πως θα αντιµετωπίσουν, σύννοµα και χωρίς… παρατράγουδα από την ΕΕ, το αίτηµα της έκτακτης εισοδηµατικής στήριξης σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.
Τα στοιχεία που έχουν ισχυρή αποδεικτική βάση, είναι στη διάθεση και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη ∆ραγασάκη, µε τον οποίο οι ροδακινοπαραγωγοί επίκειται να συναντηθούν εκ νέου, καθώς η συνάντηση της 28ης Μαρτίου στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Μακεδονίας, δεν απέφερε ιδιαίτερα αποτελέσµατα βγάζοντας σε πρώτη φάση εκτός κάδρου αποζηµιώσεις de minimis. Μάλιστα, στο φάκελο που έχει συγκροτήσει προκύπτει ότι το 2017 η µέση µικτή τιµή πώλησης στα νωπά ροδάκινα ήταν 35 λεπτά και στα νεκταρίνια 38 λεπτά, από τα οποία αν αφαιρεθεί το κόστος διαλογής και συσκευασίας ήτοι 22 λεπτά το κιλό, η καθαρή αξία για τον παραγωγό αντιστοιχεί στα 13 και 16 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, πολύ χαµηλότερη από αυτήν του 2014, όταν υποβλήθηκε σχετικό αίτηµα επί υπουργίας Καρασµάνη, όπου τότε επιλέχθηκε η λύση της στρεµµατικής ενίσχυσης.
Τα στοιχεία αυτά που έχουν αποσταλεί προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις περαιτέρω ενέργειες δείχνουν ότι η αναφορές Χόγκαν σε απαντητική επιστολή της 22ας Ιανουαρίου 2018 προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου επί αιτήµατος αποζηµίωσης, δεν ευσταθούν καθώς δεν προκύπτει από πουθενά αύξηση το 2017 της µέσης τιµής 0,70 ευρώ το κιλό έναντι του 2014, όπως επίσης και της καλλιεργούµενης έκτασης κατά 17%, καθώς τα στρέµµατα για επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια συνολικά ανήλθαν σε 228.000 και όχι σε 443.000, σύµφωνα µε τον Επίτροπο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου