Saturday, 18 May, 2024

Αχτσιόγλου: Στο τελικό στάδιο η ρύθμιση έως 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων

Τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

παρουσίασε σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών τόνισε ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η ρύθμιση θα προβλέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις, με ταυτόχρονο «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως 85%. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα καλύπτει ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή μηχανικούς, δικηγόρους, καθώς και αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Εξάλλου, στη ρύθμιση θα μπορούν να μπαίνουν και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα που είτε έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ είτε τα χρέη τους είναι κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται στον λόγο του συνολικού χρέους προς τα έσοδα προ φόρων και αποσβέσεων. Αυτός ο λόγος θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος με το 8.

Επίσης θα πρέπει τον τελευταίο χρόνο ή τα δύο από τα τρία τελευταία χρόνια πριν από την ένταξη στη ρύθμιση, η φορολογική δήλωση του οφειλέτη να είναι θετική.

Iefimerida

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου