Thursday, 16 May, 2024

Δίωροι αποκλεισμοί, απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Με δίωρους αποκλεισμούς δρόμων, όπου έχει στηθεί μπλόκο στην επικράτεια, απαντούν οι αγρότες, καθώς αμετακίνητη στις βασικές της θέσεις -τόσο τις φορολογικές όσο και τις ασφαλιστικές – εμφανίστηκε η κυβέρνηση, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, η οποία έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους.

Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Οι εισφορές στον ΟΓΑ θα υπολογιστούν βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν θα ληφθούν υπόψη οι επιδοτήσεις» υποστήριξε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το ασφαλιστικό των αγροτών, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι οι αγρότες που βρίσκονται στην 3η και 4η ασφαλιστική κλάση, το 2017 θα μεταφερθούν στην κατώτατη και έτσι οι εισφορές τους θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, υπό τον συντονισμό της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι αγρότες, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές. «Θα το εξετάσουμε και αυτό όμως» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι σε συνάντηση που έχει με αγρότες του ζητήθηκε να ασφαλίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους που εργάζονται στο χωράφι, μέσω εργοσήμου, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το θέμα. «Επομένως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές» κατέληξε. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου περιορίστηκε στο να καλέσει τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα», ενώ είπε απλά ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών. Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες» και συμπληρώνοντας ότι το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.
Οι κατά τόπους αποκλεισμοί από τους αγρότες
Σε δίωρο αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εγνατίας οδού στο ύψος του Νισελίου προχωρούν από τις 12 μέχρι τις 2μμ οι αγρότες του τοπικού μπλόκου που αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ.
Σε ανάλογη κίνηση προχωρούν την ίδια ώρα και οι αγρότες στα Μάλγαρα όπως και στον κόμβο του Πολυμύλου στην Κοζάνη αλλά και στο Αιγίνιο Πιερίας, συντονίζοντας τη δράση τους με το πανελλαδικό συντονιστικό.
Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι του μπλόκου που έχει στηθεί στη Χαλκηδόνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα να τονίζει ότι: «12 -14.00 κλείνουμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και τους παράδρομους».
Σημειωτέον ότι με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση των δυνάμεών τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης, επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έστησαν νέο πυρήνα στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης.
Επ΄ αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, ενώ όπως μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής, από τη 13.00 το μεσημέρι «κλείνουμε για μία ώρα τους παράδρομους».
Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας «στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούμε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας, έχοντας στο πλευρό μας και άλλους επαγγελματικούς φορείς». Το τελωνείο Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι. Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού από την Παρασκευή 22 του μήνα στο Κάστρο προανήγγειλε ο Γ. Βάγκος, τονίζοντας ότι οι αγρότες θα έρθουν σε ωμή σύγκρουση με την κυβέρνηση αν δεν πάρει πίσω τα μέτρα.
Αγρότες από διάφορα σημεία της Φθιώτιδας έκλεισαν από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι τον δρόμο, χωρίς τα τρακτέρ τους, στον κόμβο της Ανθήλης, όπου έχει σχηματιστεί μια δύναμη με πάνω από 300 οχήματα. Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου στα μπλόκα της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου, με πάνω από 500 τρακτέρ, προχωρούν από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου και οι αγρότες της Ηλείας.

Δίωροι αποκλεισμοί, απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου