Saturday, 28 December, 2024

Δεκτά τα τιμολόγια των καλλιεργητών, σώζεται η συνδεδεμένη μηδικής του 2011

Βρήκαν λύση τελικά οι επιτελείς της πλατείας Βάθης, να «δαµάσουν» τη γραφειοκρατία του αναχρονιστικού συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να µη µείνουν εκτός συνδεδεµένης µηδικής αγρότες, οι οποίοι έσπειραν πριν το 2014

αλλά συνεχίζουν να καλλιεργούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, δεδοµένου ότι πρόκειται για φυτό πολυετές και µε βάση τον σχετικό κανονισµό δεν αποκλείεται ενίσχυση για την παραγωγή σπόρων σποράς, ανεξαρτήτως του χρόνου, κατά τον οποίο έγινε η εγκατάσταση της φυτείας. ∆εν υπάρχει ηµερολογιακός περιορισµός για τα τιµολόγια πώλησης από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις προς τους σποροπαραγωγούς.∆εν υπάρχει ηµερολογιακός περιορισµός για τα τιµολόγια πώλησης από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις προς τους σποροπαραγωγούς. Το πρόβληµα ακουµπούσε περισσότερα από 4.285 στρέµµατα, αν ληφθεί υπόψη ότι η εγκεκριµένη δηλωθείσα έκταση (χωρίς τις παλιές εγκαταστάσεις) περιορίζεται σε 4.225 στρέµµατα, µε αποτέλεσµα το ποσό των 2,92 εκατ. ευρώ περίπου που είναι διαθέσιµο για στη συγκεκριµένη κατηγορία να αποδίδει µια ενίσχυση της τάξεως των 71 ευρώ το στρέµµα. Το ζήτηµα, που ανέδειξε η Agrenda απασχόλησε αλληλογραφία της ΕΕΠΕΣ µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση της οποίας από την πλευρά της Ένωσης τονίστηκαν τα ακόλουθα:
Προϋποθέσεις
Με την αριθ. πρωτ. 1394/5787/21-5-2015 (ΦΕΚ 1308/β/2015) Υπουργική Απόφαση καθορίσθηκαν οι λεπτοµέρειες για την χορήγηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης του τοµέα των σπόρων. Στο άρθρο 7 παρ. 2 και 3 προβλέπεται, ότι οι σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο που να τεκµηριώνεται η πώληση των σπόρων προς αναπαραγωγή στους σποροπαραγωγούς. ∆εν υπάρχει κάποιος ηµερολογιακός περιορισµός σε ό, τι αφορά τα τιµολόγια πώλησης από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις προς του σποροπαραγωγούς.
Σποροπαραγωγή
Τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια έκδοσης των τιµολογίων, που αρχικά είχε θεσπίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα οποία ουσιαστικά έθεταν εκτός της συνδεδεµένης ενίσχυσης ένα σηµαντικό µέρος της σποροπαραγωγής επιλύθηκαν σε µεγάλο βαθµό. Εκείνο όµως που είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί άµεσα, είναι η σποροπαραγωγή της µηδικής, που η εγκατάσταση της έγινε τα προηγούµενα χρόνια. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σποροπαραγωγή της µηδικής είναι µια πολυετής καλλιέργεια (4-5 χρόνια) µε αποτέλεσµα η προµήθεια του σπόρου να γίνεται άπαξ.
Αυτή τη στιγµή υπάρχουν καλλιέργειες σποροπαραγωγής µηδικής που η εγκατάστασή της έχει γίνει πριν από 4 έως 2 χρόνια. Ο αποκλεισµός των σποροκαλλιεργειών από την ενίσχυση θα έχει πολλαπλές συνέπειες µεταξύ των άλλων και η επιλογή των παραγωγών να προτιµήσουν την παραγωγή σανού αντί σπόρου αφού. Οι ανάγκες αγροτών για κοινή καλλιέργεια θα καλυφθούν από εισαγόµενο σπόρο µηδικής, προοπτική που έρχεται σε αντίθεση µε τις προσπάθειες του Υπουργείου για ενίσχυση της σποροπαραγωγής. Μπορεί να υπάρχει καταγραφή, καταχώρηση του αριθµού τιµολογίου, ηµεροµηνίας έκδοσης και ποσότητας, αλλά να µην υπάρχει περιορισµός στις ηµεροµηνίες έκδοσης των παραστατικών.

Δεκτά τα τιμολόγια των καλλιεργητών, σώζεται η συνδεδεμένη μηδικής του 2011

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου