Friday, 26 April, 2024

Εκνευρισμός στους αγρότες. Δεν έλαβαν πορίσματα για τον ανοιξιάτικο παγετό, τα μισά χωριά του νομού Πέλλας

Μεγάλο εκνευρισμό για αδικίες, προκαλούν σε πολλούς παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας

οι πίνακες με τα πορίσματα που ανάρτησε τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της Άνοιξης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια έχουν γίνει κοινοποιήσεις σχεδόν στο 100% των χωριών, όσον αφορά στις ζημίες στα κεράσια και στα βερίκοκα, περίπου στο 70%-80% των αιτημάτων για τα δαμάσκηνα και αγγίζουν στο 50% των ροδάκινων. Σε ό,τι αφορά δε στις πληρωμές, οι δικαιούχοι για να πάρουν τα χρήματα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχοντας εξοφλήσει ήδη τις εισφορές τους, αν κι ο κανονισμός προβλέπει έως τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με την Agrenda παραγωγοί δηλώνουν πως: «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά». 
Απογοήτευση εκφράζεται επίσης και για το ό,τι για τα ροδάκινα, που είναι οι μεγαλύτερες εκτάσεις, είναι μικρό το ποσοστό των αναρτήσεων και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει εξέλιξη.
Επιπλέον, πορίσματα δεν έχουν λάβει ακόμη πολλά χωριά, όπως Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Γυψοχώρι, Τριφύλλι, Παλιός Μυλότοπος, Αχλαδοχώρι από δήμο Πέλλας και από την περιοχή της Κρύας Βρύσης, εκτός-προς το παρόν- έμειναν Σταυροδρομι, Εσώβαλτα, Άγιος Λουκάς,… Από Αριδαία, Βορεινό, Λυκοστομο, Γαρέφι, Τσάκοι, Ξιφιανή,… Αναμονή από Δευτέρα, αναρωτιούνται οι αγρότες ή κάτι άλλο συμβαίνει; Απάντηση θα δώσουν οι βουλευτές που κάποιοι ‘εκθειάζουν’ πως έδωσαν λύση; Σε τι ακριβώς παινεύονται ότι έδωσαν λύση; Στο να βγουν πορίσματα μετά από σχεδόν 9 μήνες και να μείνουν τόσα χωριά εκτός; Στο να επιβάλλεται να είναι πληρωμένες οι εισφορές, όταν για τα περισσότερα χωράφια, υπήρξε ολική καταστροφή και ο άλλος δεν έχει να ζήσει την οικογένεια του… όχι να πληρώσει εισφορές και μάλιστα υποχρεωτικά νωρίτερα ενώ ο κανονισμός λέει έως Μάρτιο; Να υπενθυμίσουμε πως, όσοι έλαβαν τα πορίσματα έχουν δικαίωμα ένστασης-υποβολή αίτησης επανεκτίμησης- έως την 20/12/2021.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου