Thursday, 26 December, 2024

Ελπίδες για σύνταξη σε όσους οφείλουν άνω των 4.000 ευρώ

Παράθυρο για ευνοϊκές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να παίρνουν σύνταξη ΟΓΑ αγρότες

που έχουν οφειλές στον οργανισμό, πάνω από 4.000 ευρώ και σήμερα δεν μπορούν να την πάρουν, καθώς δεν προβλέπεται απ΄ αυτό το ποσό και πάνω, συμψηφισμός οφειλών, ανοίγει η κυβέρνηση.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας, Γιώργου Ακριώτη (ΣΥΡΙΖΑ) στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Ακριώτης τόνισε ότι σήμερα χιλιάδες αγρότες αδυνατούν να πάρουν σύνταξη διότι χρωστούν στον οργανισμό και πάνω από 4.000 ευρώ. Εξήγησε μάλιστα πως χρωστούν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη 58.205 αγρότες, εκ των οποίων οι 56.881 οφείλουν ποσά έως 12.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες με το νόμο 4368 είναι καλυμμένοι από άποψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη κι αν δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει γνώση ότι υπάρχουν «ανισότητες στους αγρότες».

«Βλέπουμε τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να καταβάλλει εισφορές, με τη δυνατότητα αυτή να είναι ευμετάβλητη, εκτεθειμένη σε απρόβλεπτες συνθήκες», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΓΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

Μία περίπτωση άνισης μεταχείρισης από τη νομοθεσία των ασφαλισμένων διαφορετικών φορέων έφερε στη Βουλή την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης. Ο Βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα της  αύξησης του ορίου για τον συμψηφισμό οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Στην ερώτηση απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η σύνταξη για τους δικαιούχους του ΟΓΑ χορηγείται με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Εάν οι οφειλές υπερβαίνουν τις 4.000, ο δικαιούχος έχει την υποχρέωση να καταβάλει το σύνολο της οφειλής που υπερβαίνει τις 4.000, για να εκδώσει ο ΟΓΑ απόφαση συνταξιοδότησης. Εάν ο δικαιούχος δεν ανταποκριθεί σ’ αυτή την υποχρέωση, η απόφαση δεν εκδίδεται, το ποσό των οφειλών αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε τιμές ασφαλιστικών κατηγοριών και επιπλέον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αντίθετα, τα όρια που αφορούν την αντίστοιχη περίπτωση για το ΙΚΑ είναι 15.000 και για τον ΟΑΕΕ είναι 20.000.

Ο Γιώργος Ακριώτης ζήτησε την άρση της αδικίας αυτής, είτε με τη θέσπιση νέου ορίου για τους δικαιούχους του ΟΓΑ, είτε με τη θέσπιση ενιαίου ορίου στα πλαίσια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) , ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα. Ζήτησε επίσης να εξετάσει το Υπουργείο τη δυνατότητα ανάκτησης του δικαιώματος σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων το έχουν απολέσει. Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις ανισότητες σε βάρος των αγροτών και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που δίνει στους αγρότες τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων. Επισήμανε μάλιστα ότι οι αγρότες θα λαμβάνουν πλέον και εκείνοι την εθνική σύνταξη, από την οποία εξαιρούνταν όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον,  υπογράμμισε ότι ακόμη και όταν δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους, είναι καλυμμένη η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με βάση τη νομοθεσία. Όσον αφορά το θέμα του ορίου συμψηφισμού, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ακριώτη ότι το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα, μέσα από τον Ε.Φ.Κ.Α., οι αγρότες να μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο ρύθμισης και εξόφλησης οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες που ισχύουν και πρέπει να ισχύουν για τους αγρότες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου