Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ιδρύθηκε Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

H ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, για να υπάρξει πλήρης προστασία της ελληνικής φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ ένας από τους πρώτους στόχους της

H ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, για να υπάρξει πλήρης προστασία της ελληνικής φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ, είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η οποία ιδρύθηκε στα Ιωάννινα με τη συμφωνία για υπογραφή καταστατικού και την ανάδειξη προσωρινής πενταμελούς διοικούσας επιτροπής. Η επιτροπή ανέλαβε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να καταθέσει καταστατικό στο πρωτοδικείο και φάκελο προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σύσταση της οργάνωσης αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) την περασμένη Παρασκευή, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων-ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η ευθύνη για την καθυστέρηση στη σύσταση της διεπαγγελματικής για ένα από τα σημαντικότερα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας βαραίνει και τον ίδιο τον κλάδο γαλακτοκομικών, καθώς δεν προχώρησε νωρίτερα τις διαδικασίες, την ώρα που σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι διεπαγγελματικές του ροκφόρ και της παρμεζάνας αντίστοιχα απέκλεισαν κινδύνους, όπως αυτούς που αντιμετωπίζει σήμερα η φέτα.

Στην αναγκαιότητα σύστασης της διεπαγγελματικής αλλά και στα χαρακτηριστικά που αυτή θα έχει αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε όλους τους κτηνοτρόφους. “Θα αντιμετωπίσουμε μεγαθήρια, δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε μεταξύ μας”, τόνισε. Την πίστη τους στη διεπαγγελματική εξέφρασαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης. “Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια αυτή που γίνεται στα Γιάννενα σήμερα. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος και των διεκδικήσεων στήριξης της αυθεντικότητάς της και της παγκόσμιας προώθησής της στην παγκόσμια αγορά. Οι διμερείς συμφωνίες δημιουργούν προβλήματα, αλλά μπορούν να γίνουν διορθωτικά βήματα. Να υπενθυμίσω ότι η φέτα είναι εθνικό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί”, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης. “Η φέτα είναι ο μεγαλύτερος ‘εργοδότης’ μόνιμων θέσεων εργασίας, διάσπαρτων σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, 450 τυροκομεία και βιομηχανίες”, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια για τη σύσταση της διεπαγγελματικής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την προστασία των προϊόντων φέτας στις αγορές του εξωτερικού.

makthes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου