Friday, 26 April, 2024

Κινητοποίηση αγροτών στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών: “Ο αγροτικός κόσμος φλέγεται”

Πράξη έκαναν τα λόγια και τις διαμαρτυρίες που δεν εισακούστηλαν το προηγούμενο διάστημα, οι αγρότες της περιοχής

του δήμου Πέλλας, και δη οι βαμβακοπαραγωγοί που μιλούν για “εμπαιγμό των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων πάνω στην τιμή του βάμβακος” και τη μη στήριξη από πλευράς κυβέρνησης και ΥΠΑΑΤ.
Σήμερα, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, από τις πρώτες πρωινές ώρες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, με τα οχήματα τους και τους γεωργικούς ελκυστήρες.
Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Πέλλας:
«Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πέλλας έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, κάτι που είχε γίνει πριν από έναν μήνα περίπου και από τον αντίστοιχο Σύλλογο της γειτονικής Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Οι δύο Σύλλογοι έχουν έρθει εδώ και αρκετές ημέρες σε επαφή, καθώς έχουν άψογη συνεργασία. Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι, ότι αν δεν υπήρχε η επιδημία του κορονοϊού, αυτή τη στιγμή στα Γιαννιτσά θα υπήρχε μπλόκο. Ή τουλάχιστον κάτι ιδιαιτέρως δραστικό ως διαμαρτυρία.Αναμφίβολα, το 2020-21 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά των μεγάλων αντιθέσεων και φυσικά της υγειονομικής πανδημίας και του παγκόσμιου lockdown. Ο αγροτικός κόσμος φλέγεται, το μέλλον όσο απρόσμενο και αν ήταν με την πανδημία άλλο τόσο είναι αβέβαιο για τη βιωσιμότητα των συναδέλφων αγροτών που καθημερινά βάλλονται από προβλήματα επιβίωσης δίχως να φέρουν βαθμό ευθύνης οι ίδιοι. Για αυτό τον λόγο, προχωράμε σε δυναμικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις, όπως κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ξεκινάμε με διαφορετικό παρανομαστή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες, 4/2/2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ. στον υπαίθριο χώρο του πλατανότοπου Γιαννιτσών(γηπεδάκια) με τα αγροτικά τους μηχανήματα (ΤΡΑΚΤΕΡ) με σκοπό να ξεκινήσει ο αγώνας υπέρ των αιτημάτων μας. Σας διαβεβαιώνουμε πως θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που θεσπίζει η υγειονομική πειθαρχία και σαφώς θα τηρηθούν οι κατάλληλες αποστάσεις για το καλό όλων μας! Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν είναι διάγγελμα αλλά ΤΕΛΕΣΊΓΡΑΦΟ!
Τα βασικά αιτήματα διαμαρτυρίας μας είναι:
Κύριο αίτημα είναι να δοθεί ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς λόγω COVID-19 διότι αποτελεί το κύριο και βασικό πρόβλημα των αγροτών.
Είναι γνωστό πως ο κανονισμός για τις κορονοιοενισχύσεις δεν επιτρέπει τις σχετικές ενισχύσεις να καθορίζονται με βάση την τιμή ή με βάση την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους αγρότες ή διατίθενται στην αγορά αλλά επιτρέπονται αποκλειστικά σε καταστάσεις που οφείλονται στον κορονοϊό.
Κλωστήρια σταμάτησαν, καταστήματα έκλεισαν, φορτώσεις πήγαν πίσω, το basis ισοπεδώθηκε και οι τιμές στο εκκοκκισμένο να μην βρίσκονται σε ευθεία σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές. Για αυτό τον λόγο πως αν δεν είχαμε κορωνοιό θα είχαμε καλύτερο εισόδημα.
Να αρθεί το “πράσινο τέλος” πετρελαίου στους αγρότες που όχι μόνο δεν έχει συμβάλλει στην μείωση του κόστος παραγωγής αλλά αντίθετα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.
Να ξαναμπεί στο τραπέζι η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για επιστροφή στον φόρο πετρελαίου που διαιωνίζουν συστηματικά χρόνο με τον χρόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις».

*Το σύνολο του περιεχομένου είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής εργασίας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε Μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς άδεια του εκδότη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου