Saturday, 27 April, 2024

Κώστας Αποστόλου, ΕΚΕ: Προσωρινή η διακοπή παραλαβής συμπύρηνων

Σε αναβρασμό που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, βρίσκονται οι παραγωγοί του συμπύρηνου ροδάκινου που αγωνιούν αρχικά για το αν διαθέσουν

την παραγωγή τους και κυρίως για τις τιμές που τελικά θα δώσουν οι βιομηχανίες κονσερβοποίησης.

Σχετικά με τη διακοπή της παραλαβής των συμπύρηνων ροδάκινων, από τις  βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστα Αποστόλου, μας είπε ότι είναι “προσωρινή” και εξήγησε το γιατί.

«Η ποικιλία “Κατερίνα” φέτος πήγε πολύ καλά.

Κάναμε παραλαβές, ωστόσο, και επειδή η προσφορά (από τους παραγωγούς) ήταν μεγαλύτερη της ζήτησης (από τις βιομηχανίες) λήφθηκε η απόφαση για μία προσωρινή διακοπή των παραλαβών, μέχρι να είμαστε σε θέση να παραλάβουμε και πάλι τα ροδάκινα προς μεταποίηση.

Όλο αυτό, δημιούργησε έναν θόρυβο, εκ του ουκ άνευ. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε χώροι στα ψυγεία διαθέσιμοι, ούτε εργαλεία μεταφοράς όπως κλούβες και bins. Είναι μεγάλη η παράγωγη και αυτό είναι το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει και η πρόταση για την χυμοποίηση, με χαμηλότερο κόστος προφανώς, αλλά αναγκαία… Φυσικά και θα συνεχιστεί η μεταποίηση και οι παραλαβές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο κ. Αποστόλου, ρωτήθηκε και για τις φετινές εξαγωγές.

«Το ελληνικό μεταποιημένο ροδάκινο είναι ποιοτικό και έχει στοχεύσει ειδικότερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Φυσικά και δεν αποκλείεται καμία χώρα, ωστόσο λόγω του πολέμου, οι εξαγωγές προς την Ρωσία έχουν σταματήσει».

Σε σχέση με την τιμή, επαναλαμβάνει όσα λέει και στην προσωπική του ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, πως θεωρεί δίκαιη την τιμή 0,33 με 0,35 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι είναι «μαζί με αυτούς τους ανθρώπους (τους παραγωγούς)» και για αυτό επιμένει πως η τιμή πρέπει να είναι εκεί.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε παραγωγούς, βιομήχανους, υπουργείο, για τον καθορισμό της τιμής, λέει ότι δεν προβλέπεται από πουθενά τέτοια διαδικασία, ωστόσο ο ίδιος, ως πρόεδρος της ΕΚΕ, ως Κώστας Αποστόλου, που δεν μιλάει για λογαριασμό της κάθε βιομηχανίας, εάν τον καλέσει το υπουργείο σε συνάντηση, θα προσέλθει.

Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντηση που είχε χθες με τον Υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, είπε ότι μιλάει με όλους τους πολιτικούς που ενδιαφέρονται για το προϊόν της περιοχής, δηλώνοντας ανοιχτός σε συναντήσεις που έχουν ως στόχο την παροχή κάθε βοήθειας στην παραγωγή.

Καταλήγοντας, λέει πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγών σε συνολικό επίπεδο: «Δεν υπάρχει ένας φορέας, 5-10 άνθρωποι που να εκπροσωπήσουν τις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Έβγαλε μια ανακοίνωση η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), αλλά αυτή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα. Μπορεί να ζητάει, να δίνει γραμμές, να βάζει στόχους, αλλά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με κανέναν» σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου εξάλλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου.

Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου και έχω γίνει δέκτης πολλών ενστάσεων.  Την ίδια ώρα υπήρξαν και διάφορες ανακοινώσεις. Είναι αλήθεια ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στην κορύφωση της Κατερίνα, η προσφορά α’ ύλης ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Είναι πρόθεση της βιομηχανίας να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής και για αυτό έχει γίνει μεγάλη αποθεματοποίηση (ψυγεία).

Επειδή όμως πολλοί αναφέρονται στην Ε.Κ.Ε., θέλω να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

Εξακολουθώ να υποστηρίζω την από 20/12/21 δήλωσή μου, ότι τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για όλα τα ποιοτικά ροδάκινα (μέγεθος, χρώμα κλπ.)

Ο χαρακτηρισμός της ποιότητας που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες είναι αποκλειστικά θέμα των συναλλασσόμενων. Δηλαδή, της συγκεκριμένης βιομηχανίας που κάθε φορά αγοράζει και του αντίστοιχου πωλητή (συνεταιρισμός, έμπορος κλπ.)

Τα πράγματα έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδυναμίας ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων (παραγωγοί-βιομηχανία-Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου.

Τέλος, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να επιτευχθεί επιτέλους η οργάνωση του συνόλου των παραγωγών μέσω Ομάδων Παραγωγών, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαύλο καθεστώς των στεκιών και των μεσαζόντων το οποίο ούτε η Πολιτεία δε μπόρεσε να ελέγξει» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Αποστόλου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου