Friday, 26 April, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για την Αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ

Ερώτηση για την Αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

κατατέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κ. Μακεδονίας.

Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πεδιάδων Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά είναι ένας από τους δέκα ΓΟΕΒ που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα είναι αυτός με τη μεγαλύτερη περιοχή αρμοδιότητας καθώς μεταφέρει και διανέμει νερό από τρεις ποταμούς (Αλιάκμονα, Αξιό και Λουδία) για να αρδευτούν περίπου 991.580στρ. στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και με τη μεγαλύτερη ποσότητα αρδευτικού νερού πανελλαδικά με την άδεια χρήσης που διαθέτει να ανέρχεται σε 900.000.000m3 /έτος.
Επιπρόσθετα, μέσω των έργων του μεταφέρει νερό που, μετά από επεξεργασία από την ΕΥΑΘ, διατίθεται για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Επιπλέον συνεργάζεται με τη ΔΕΗ για τη διαχείριση των υδάτων που αυτή χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια των φραγμάτων του ποταμού Αλιάκμονα.
Το υφιστάμενο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο της δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, που αποτελείται από:
⦁ 2 φράγματα εκτροπής ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού
⦁ 7 βασικές υδροληψίες (Καλής, Λιποχωρίου, Κουφαλίων (Δεξιό Ανάχωμα Αξιού & Αντλιοστάσιο), Λουδία (Ποταμός & Εκβολή Τ1) και Αντλιοστάσιο Τ1-Παραλίμνης)
⦁ 57 αρδευτικά αντλιοστάσια και 15 στραγγιστικά αντλιοστάσια συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 35KW
⦁ 313.488,58m αρδευτικών διωρύγων και 371.684,51m στραγγιστικών διωρύγων
⦁ 727.280,84m αγωγών υπογείου δικτύου και 2.823 υδροληψίες υπογείου δικτύου χρήζει, 40 – 50 χρόνια μετά την κατασκευή του, συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του.
Είναι χαρακτηριστικό πως, στην 2η συνεδρίαση (28/2/2020), της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της ΠΚΜ για: «Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τo έργο “Λειτουργία του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της περιοχής δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά“ » αναδείχθηκε ότι είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του, τα παρακάτω έργα:

⦁ Έργα στο αρδευτικό δίκτυο
1. Είναι επιτακτική η ανάγκη τα δίκτυα μεταφοράς νερού για άρδευση να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν σταδιακά, τόσο με την κατασκευή υπόγειων κλειστών αγωγών, επανεπένδυση ανοικτών καναλιών, αντικατάσταση τμημάτων αγωγών δικτύου που παρουσιάζουν συχνά βλάβες και διαρροές κλπ., και με τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων τηλεμετρίας για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας και νερού.
2. Αντικατάσταση των χαλύβδινων αγωγών των δικτύων και εγκατάσταση συστήματος καθοδικής προστασίας τους από διάβρωση, για τη περιστολή απωλειών νερού, εξαιτίας επάλληλων βλαβών.
3. Αντικατάσταση τμημάτων αγωγών PVC όπου παρατηρείται υψηλή συχνότητα βλαβών με νέους ώστε να βελτιωθεί η αντοχή του δικτύου σε πλήγματα και να περιοριστούν οι απώλειες αρδευτικού νερού.
4. Επανεπένδυση των ανοικτών κεντρικών διωρύγων μεταφοράς νερού.
5. Αντικατάσταση των τυποποιημένων καναλέτων στα επιφανειακά δίκτυα, για τον περιορισμό των διαρροών που παρουσιάζουν λόγω καθίζησης ή φθορών τους.

⦁ Έργα στο αποστραγγιστικό δίκτυο
1. Άμεση εκτέλεση έργων καθαρισμού και εκβάθυνσης της κοίτης του ποταμού Λουδία (το βάθος του μπαζώματος που έχει υποστεί ο ποταμός είναι μεγαλύτερο των 9μ. και πλέον η πλημμύρα δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός αλλά φυσική κατάσταση!)για την αποκατάσταση και επαναφορά του υδάτινου συστήματος στους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε. Ειδικότερα:
– Αποκατάσταση του πυθμένα με εφάπαξ καθαρισμό και ανακαθορισμό του
– Διευθέτηση και οριοθέτηση της κοίτης
– Προστασία των πρανών των αναχωμάτων
– Λήψη μέτρων για την αποφυγή του φαινομένου της καθίζησης
– Εργασίες επένδυσης και αναδιαμόρφωσης όχθης σε θέσεις τεχνικών έργων-γεφυρών
– Κατασκευή μικρών τεχνικών για την κάλυψη ειδικών αναγκών

Με δεδομένο λοιπόν ότι:
⦁ Επιβάλλονται δυσβάστακτα τέλη χρήσης του νερού στους αγρότες, συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
⦁ Στις Αρμοδιότητες που ασκούν οι Περιφέρειες για θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Απόφαση 3252/99092 Υπουργών ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΦΕΚ Β’ 3452/4.10.2017) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και:

⦁ Η δυνατότητα άσκησης αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων, εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, κατ’ εξαίρεση και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, σε περίπτωση αδυναμίας των ΟΕΒ.

⦁ Η μέριμνα για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και λειτουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων.

⦁ Η μέριμνα για τη βελτίωση, συμπλήρωση, ανακαίνιση και επέκταση εγγειοβελτιωτικών έργων που έχουν μεταβιβαστεί στους ΟΕΒ.

⦁ Η μέριμνα για τη συντήρηση και αποκατάσταση φθορών ή ζημιών, οι οποίες προκαλούνται μετά τη μεταβίβαση των έργων στους ΟΕΒ.

Καλούνται ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν και να εξηγήσουν, τι μέτρα και ενέργειες έχουν πάρει έως και σήμερα και τι σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας και την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε: Να υλοποιηθούν άμεσα τα προαναφερόμενα αναγκαία έργα, για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του αρδευτικού δικτύου του Γ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδων Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου